Άριστη σχέση Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με Δήμο Ιεράπετρας αλλά… όλα κλειστά!

11:43 π.μ. - Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022
11:06 π.μ. - Τρί, 14/43/2022
Image: Άριστη σχέση  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με Δήμο Ιεράπετρας αλλά… όλα κλειστά!

Τελικά τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιεράπετρας που πάνε;

Διανύουμε πρώτο μήνα του καλοκαιριού και για μια ακόμη χρονιά αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Ιεράπετρας παραμένουν μη επισκέψιμα. Φρούριο Καλές, Σπίτι Ναπολέοντα , αρχαιολογική συλλογή παραμένουν κλειστά λόγω εργασιών και συντηρήσεων και αναρωτιέται κανείς τι θα δει ο επισκέπτης όταν έρθει στην πόλη.  Η υπεύθυνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων νομού Λασιθίου κα Χρύσα Σοφιανού δίνει απαντήσεις αλλά και τα χρονοδιαγράμματα επαναλειτουργίας των μνημείων, κάνει αναφορά στο που στεγάζονται τα ευρήματα της Ιεράπετρας και  σχολιάζει δηλώσεις  του προέδρου του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα» κ. Γιάννη Ροβυθάκη σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Ηχώ 99,8.

Φρούριο Καλές

Όπως τόνισε είναι σε εξέλιξη εργασίες το Φρούριο Καλέ που κινδύνευε να χαθεί. Υπάρχει μια χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση μέχρι τέλος του έτους. Θα ζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας εκθεσιακός χώρος.

Αρχαιολογική συλλογή

Σε ότι αφορά τη στέγαση των αρχαιολογικών ευρημάτων  της Ιεράπετρας ανέφερε καταρχάς ότι η συλλογή στεγάζεται  στο παλιό Οθωμανικό σχολείο, ένα κτίριο  που από μόνο του είναι ένα μνημείο που έπρεπε να διατηρηθεί. Είναι σε εξέλιξη η συντήρηση  του κτιρίου και γίνεται προσπάθεια επανέκθεσης της συλλογής στην οποία εκτός αυτών που προϋπήρχαν, θα τοποθετηθούν και άλλα ευρήματα όπως από το Κεντρί, το Γαϊδουροφά, τη Χρυσή και αλλού.  Μάλιστα χρειάστηκε να γίνουν προσθήκες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα έκθεσης και άλλων ευρημάτων. Επιπλέον υπάρχει ένας χώρος ως αποθήκη όπου υπάρχουν κεραμικά προς μελέτη.  Υπάρχουν και εκείνα που είναι στο Ινστιτούτο στην Παχειά Άμμο προς μελέτη όπως και άλλα που είναι στο Μουσείο του Αγίου Νικολάου.

Η κα Σοφιανού σχολίασε δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα» κ. Γιάννη Ροβυθάκη στον Ηχώ 99,8 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) περί πλήρης αδιαφορία του Δήμου και της αρχαιολογική υπηρεσίας  Λασιθίου ώστε να δημιουργηθεί χώρος στέγασης των ευρημάτων της Ιεράπετρας, λέγοντας ότι οι δηλώσεις είναι ψευδείς και προσβλητικές. Επιπλέον  κανένας από τον Σύλλογο δεν ενδιαφέρθηκε  να βοηθήσει στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, σχολιάζοντας  ότι φαίνεται πως κάποιοι έχουν τη ματαιοδοξία να συνδέσουν  το όνομά τους με τη δημιουργία ενός νέου μουσείου στην Ιεράπετρα. Στάθηκε στο σημείο στη στήριξη και το ενδιαφέρον του Δήμου και του Δημάρχου που βοηθούν στο έργο της υπηρεσίας .

Αναφορικά με την κατασκευή κτιρίου και τη δημιουργία μουσείου είπε καταρχάς ότι θα πρέπει να βρεθούν οι πόροι προσθέτοντας ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια και δεν μπορούν να αναλάβουν κάτι τέτοιο τώρα καθώς "τρέχουν" ώστε να ολοκληρωθεί το μουσείο Αγίου Νικολάου και το προσωπικό είναι ελάχιστο. Προέτρεψε μάλιστα τον Σύλλογο που προτίθεται να επισκεφθεί την Υπουργό κα Μενδώνη να της επισημάνουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Είπε ακόμη ότι από τον Σύλλογο έχουν προταθεί κάποια σημεία αλλά δεν ενδείκνυνται. Όσο για την πρόταση να επιλεγεί  οικόπεδο που έχει απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε ότι έχει απαλλοτριωθεί καθώς υπάρχουν αρχαία τα οποία πρέπει πρώτα να ανασκαφούν για να εξετάσουν στη συνέχεια εάν δύναται να χτιστεί κτίριο εκεί.