Απορρίφθηκε η προσφυγή του Δ. Ιεράπετρας για τις 4 κοινότητες του πρώην Δ. Μακρύ Γυαλού
Ήταν μια αναμενόμενο απόφαση δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο Μπ. Παπαδάκης μέλος της ομάδας επανίδρυσης Μακρύ Γιαλού
Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που είχε κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας κατά του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Σητείας με σκοπό την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο οι 4 Τοπικές Κοινότητες -Χρυσοπηγή, Λιθίνες, Πεύκοι και Περβολάκια- του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού προσαρτήθηκαν στο Δήμο Σητείας. Οι λοιπές Κοινότητες του πρώην Δήμου έχουν προσαρτηθεί στον Δήμο Ιεράπετρας.
Ήταν μια απόφαση που την περιμέναμε δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Μπάμπης Παπαδάκης μέλος της ομάδας επανίδρυσης του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού. Πρόσθεσε ότι ο πρώην δήμος Μακρύ Γιαλού που περιλάμβανε και τις παραπάνω 4 τοπικές κοινότητες κόπηκε στα δυο. Η απόφαση του ΣτΕ ήρθε μετά από 10 χρόνια και μετά από δυο εκλογικές αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επανασύσταση του Δήμου Μακρύ Γιαλού. Στις όποιες αποφάσεις πάρθηκαν τότε, δεν λήφθηκε υπόψιν το βασικό κριτήριο της βιωσιμότητας. Ο Μακρύ Γιαλός ήταν ένας βιώσιμος Δήμος. Ήταν όμως και η κότα που γεννά τα χρυσά αυγά. Με τις αποφάσεις τους αυτό που κατάφεραν ήταν να φέρουν έναν τρομερό διχασμό και μια κοινωνική αναταραχή στην περιοχή, χάλασαν οικογενειακές φιλίες. Ισχυρά πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες της τότε κυβέρνησης είχαν κρυφτεί πίσω από την απόφαση. Ένα βασικό ερώτημα είναι πως με παραιτημένη κυβέρνηση Παπανδρέου πάρθηκε προεδρική απόφαση για τον Μακρύ Γιαλό. Εμείς παραμένουμε στις θέσεις μας και διεκδικούμε την επανίδρυση του Δήμου Μακρύ Γιαλού, τόνισε ο κ. Παπαδάκης.
-
Διαβάστε εδώ και την ανακοίνωση του πρώην Δημάρχου Σητείας , δημοτικού συμβούλου κ. Θοδωρή Πατεράκη:
-
Με την 909/2020 απόφαση το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή που είχε κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας κατά του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Σητείας με σκοπό την ακύρωση του 105/2011 ΦΕΚ 239/9-11-2011 Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο οι 4 Τοπικές Κοινότητες (Χρυσοπηγή, Λιθίνες, Πεύκοι και Περβολάκια) προσαρτήθηκαν στο Δήμο Σητείας.
Ένα θέμα που είχε δημιουργήσει μεγάλη ένταση στις τοπικές κοινωνίες της Ιεράπετρας και της Σητείας έκλεισε με μια δικαστική απόφαση μετά από εννιά περίπου χρόνια.
Κανονικά αφού είναι μια σημαντική απόφαση η οποία βάζει ένα τέλος στον καθορισμό των ορίων του Δήμου Σητείας θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί (η απόφαση οποία έχει εκδοθεί από το Σεπτέμβριο) αλλά για άγνωστους λόγους δεν ανακοινώθηκε ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο επισήμως από τον κ. Δήμαρχο….
Για λόγους καθαρά καταγραφής της Ιστορικής αλήθειας και επειδή έχουν περάσει 10 χρόνια από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, και πολλοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε και ποια πρόσωπα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του θέματος, αναφέρομαι πολύ περιληπτικά στα γεγονότα εκείνης της εποχής.
Ο Νόμος 3852/2010 γνωστός ως Νόμος του “Καλλικράτη” προέβλεπε μείωση του αριθμού των Δήμων και Κοινοτήτων με συνένωση όμορων Δήμων.
Στο Νομό μας η αρχική πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που είχε συστήσει το Υπουργείο Εσωτερικών (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) με Υπουργό τον κ. Ραγκούση σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο πρώην Δήμος Μακρύ Γιαλού, να ενωθεί με τους πρώην Δήμους Λεύκης, Ιτάνου και Σητείας και να αποτελέσουν το νέο Καλλικρατικό Δήμο Σητείας.
Τη τελευταία μέρα πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου άλλαξε η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής (περιέργως) και ο Δήμος Μακρύ Γιαλού προσαρτήθηκε στο Δήμο Ιεράπετρας.
Η αιτιολογία της αλλαγής ήταν μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μακρύ Γιαλού η οποία πρότεινε τη συγκεκριμένη τροποποίηση.
Να τονιστεί ότι η εν λόγω απόφαση κρίθηκε παράνομη από την επιτροπή του άρθρου 152 η οποία κρίνει την νομιμότητα των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.
Η απόφαση αυτή δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες του νέου Δήμου Σητείας αλλά και του Μακρύ Γιαλού.
Ενημερωτικά τότε Δήμαρχος στο Δήμο Σητείας ήταν ο κ. Κουρουπάκης και αντιπολίτευση ο κ. Ζερβάκης.
Η παράταξη του κ. Ζερβάκη τότε παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Λάθος κατά τη γνώμη μου διότι έπρεπε να παραμείνει και να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της αδικίας. Η φυγή δεν δίνει λύσεις… αλλά νομιμοποιεί τις καταστάσεις τις οποίες υποτίθεται καταγγέλλεις. Είναι αποποίηση των ευθυνών μας και αποδοχή του αποτελέσματος.
Μια δυναμικά κίνηση Νέων οι “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ” ξεκίνησαν ένα αγώνα ενημέρωσης και συγχρόνως δημιουργήθηκε μια συντονιστική επιτροπή –στην οποία συμμετείχα και εγώ όντας ήδη υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Σητείας – η οποία σκοπό είχε να σχεδιάσει όλες εκείνες τις κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν για να τροποποιηθεί ο ψηφισμένος πλέον Νόμος και να επανέλθει ο Μακρύ Γιαλός στο Δήμο Σητείας.
Εγινε ένα δημοψήφισμα σε ορισμένες τοπικές κοινότητες του Δήμου Μακρύ Γιαλού-οργανωμένο από το Δήμο Σητείας- με σκοπό να καταγραφεί η άποψη των κατοίκων.
Στη συνέχεια η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε ότι θα έπρεπε να στηριχτούμε σε μια διάταξη του Νόμου, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε όμορες κοινότητες, αφού αποφασίσουν τα Τοπικά Συμβούλια, να αλλάξουν Δήμο και να ενωθούν με όμορο με αυτές Δήμο.
Αυτό για να γίνει θα έπρεπε να εκλεγούν τοπικά συμβούλια τα οποία θα ήθελαν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις, πράγμα που δεν θα το επέτρεπε κανένας συνδυασμός της Ιεράπετρας βάζοντας τέτοιους υποψηφίους.
Αποφασίστηκε λοιπόν να συμμετέχει στις εκλογές του Δήμου Ιεράπετρας ένας συνδυασμός με τον οποίο τα τοπικά συμβούλια που θα εκλέγονταν να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις,
Από τα μέλη της 27μελούς συντονιστικής επιτροπής- η οποία αποφάσισε τη συγκρότηση ψηφοδελτίου – ο μοναδικός που διαφώνησε ήταν ο τότε δήμαρχος κ.Κουρουπάκης. Ο σημερινός Δήμαρχος κ. Ζερβάκης δεν συμμετείχε στην επιτροπή;
Επικεφαλής του συνδυασμού που συγκροτήθηκε με το όνομα “ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”, ήταν ο κ. Λαντζανάκης Νίκος ο οποίος κάτω από δύσκολες συνθήκες κατόρθωσε να συγκροτήσει ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο το οποίο πλειοψήφησε σε 4 από τις οκτώ τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού.
Μετά τις εκλογές τα 4 τοπικά συμβούλια (Πεύκων ,Χρυσοπηγής, Περβολακίων και Λιθινών) πήραν τις σχετικές αποφάσεις με τις οποίες ζητούσαν να ενωθούν με τον Δήμο Σητείας.
Αφού ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, ζητήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών (υπουργός ο κ. Καστανίδης) να προχωρήσει στην έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος με το οποίο οι 4 Τοπικές Κοινότητες ενώθηκαν με το Δήμο Σητείας.
Στη συνέχεια ο Δήμος Ιεράπετρας με προσφυγή του στο ΣτΕ ζήτησε την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος και το ΣΤΕ με την απόφαση 909/2020 απέρριψε τη σχετική προσφυγή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
1) Αν δεν υπήρχε η κάθοδος στις εκλογές του συνδυασμού του κ. . Λαντζανάκη Νίκου, οι 4 τοπικές κοινότητες θα είχαν παραμείνει στο Δήμο Ιεράπετρας.
2) Πρόσωπα που ακόμη συμμετέχουν στα Δημοτικά δρώμενα και σήμερα, η αδιαφόρησαν (ο κ. Ζερβάκης δε συμμετείχε ούτε στη συντονιστική επιτροπή ) η αρνήθηκαν τη λύση της καθόδου του κ.Λαντζανάκη Νίκου στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Ιεράπετρας (ο κ.Κουρουπάκης ).
Αυτά για να μαθαίνουν οι νέοι και να μη ξεχνούν οι παλιοί το ρόλο που έπαιξαν κάποιοι…
Υ.Γ. Στην 8ετία της αναμονής έκδοσης της απόφασης από το ΣΤΕ είχα άριστη συνεργασία με τους συναδέλφους Δημάρχους του Δήμου Ιεράπετρας (κκ Αναστασάκη Σήφη και Καλαντζάκη Θεοδόση ).
Πατεράκης Θεόδωρος
Δημοτικός Σύμβουλος