Τεράστια σημασία έχει η απογραφή αιγοπροβάτων και χοίρων που ξεκινάει αύριο Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στη χώρα μας, όπως λέει στη “Νέα Κρήτη”, εκφράζοντας προσωπικές του απόψεις που πηγάζουν από την πολύχρονη και πολύτιμη εμπειρία του ως κτηνίατρος του ΕΛΓΑ, ο Κώστας Ψαρουδάκης. Η απογραφή γίνεται για μια χρονιά ακόμα και θα διαρκέσει ως τις 15 Δεκεμβρίου.
Οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων οφείλουν να διενεργήσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2019 και να την κοινοποιήσουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής γίνεται:
- Είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές).
- Είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία. Η εγγραφή και πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στην ψηφιακή υπηρεσία κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ΥπΑΑΤ (http://e-services.minagric.gr/), ακολουθώντας κατά βήμα τις οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες εκεί.
Οι εν λόγω ψηφιακές υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν από αύριο Παρασκευή 1η Νοεμβρίου (αιγοπρόβατα) και από την 1η Δεκεμβρίου (χοίροι).
Κατά την υποβολή των απογραφικών στοιχείων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση, την οποία ο χρήστης εκτυπώνει και επισυνάπτει στο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η ψηφιακή υποβολή απογραφής του ζωικού κεφαλαίου δεν υποκαθιστά την υποχρέωση του κατόχου για την αντίστοιχη ενημέρωση του μητρώου της εκμετάλλευσής του.
Ο κάθε χρήστης κάτοχος αιγοπροβάτων ή χοίρων έχει τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής απογραφικών στοιχείων μόνο μία φορά κατά την απογραφική περίοδο (σε περίπτωση που η υποβληθείσα απογραφή χρήζει τροποποίησης λόγω λανθασμένων στοιχείων, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα στην αρμόδια τοπική κτηνιατρική Αρχή).
Τέλος, επισημαίνεται ότι φέτος είναι υποχρεωτική και η καταγραφή των οικόσιτων χοίρων, στα πλαίσια της ετοιμότητας για την αφρικανική πανώλη.
«Είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας»
Ως ζήτημα μεγάλης σημασίας χαρακτηρίζει την απογραφή του ζωικού κεφαλαίου ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Κώστας Ψαρουδάκης.
«Ο κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί για τον λόγο ότι πραγματικά είναι και αναγκαίο και λογικό. Γιατί πρώτα-πρώτα σαν χώρα πρέπει να ξέρουμε το ζωικό μας κεφάλαιο ποιο είναι. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να αλλάξουμε παραγωγική κατεύθυνση. Δεν πρέπει να ξέρουμε όταν λέμε ότι θα αλλάξουμε, για παράδειγμα, την αιγοτροφία; Θα γίνουν ας πούμε μόνο σταβλισμένες μονάδες. Και η ποιμενική αιγοτροφία να σταματήσει. Δεν πρέπει να ξέρουμε πόσα ζώα είναι αυτά που θα φύγουν από τη μέση και τι οικονομική επίπτωση θα έχει αυτή η υπόθεση; Επομένως, για πολλούς λόγους πρέπει να γίνει αυτή η καταγραφή και πρωτίστως βοηθιούνται και οι παραγωγοί»...
Εξάλλου, όπως τονίζει ο Κώστας Ψαρουδάκης, είναι επίσης πολύ σημαντικό να δούμε το ζωικό κεφάλαιο της κάθε περιοχής, για να μπορέσουμε να συμπτύξουμε και κάποιες υπηρεσίες.
«Δηλαδή, εάν το ζωικό κεφάλαιο του Ρεθύμνου μειωθεί ή έχει μειωθεί φοβερά, και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ανάλογα θα πρέπει να τροποποιηθούν. Για όλους αυτούς τους λόγους λέω εγώ ως κτηνίατρος - χωρίς να ξέρω τη φιλοσοφία των ανθρώπων που το αποφάσισαν - ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε όχι μόνο τον αριθμό, αλλά και την κατανομή του ζωικού κεφαλαίου ανά είδος».
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την πανώλη των χοίρων, «λένε ότι υπάρχουν κάποια κρούσματα σε χώρες όμορες. Δεν έχω καταλάβει πού είναι. Κάποια στιγμή ακούσαμε για Βουλγαρία, αλλά δεν το γνωρίζω. Όμως επειδή υπάρχει η ανάγκη να προστατευτούμε από αυτή την ασθένεια, υπάρχει και η απόφαση να καταγραφούν και οι χοίροι. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα άλλα είδη, είναι πάρα πολλοί οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να γίνεται η απογραφή των ζώων».
Στην Κρήτη τα ζώα μας...
Σε ό,τι αφορά τον ζωικό πληθυσμό στην Κρήτη, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ Κώστας Ψαρουδάκης δηλώνει με βεβαιότητα ότι «στην Κρήτη τα ζώα, τα οποία απασχολούν κυρίως τους κτηνιάτρους, είναι τα αιγοπρόβατα. Η αιγοπροβατοτροφία και η μελισσοκομία είναι οι ναυαρχίδες. Έχουμε και αρκετά χοιρινά. Αλλά αυτό που απασχολεί τον πολύ κόσμο είναι η αιγοπροβατοτροφία και η μελισσοκομία, η οποία στέκει πολύ καλύτερα από την προβατοτροφία, που κλυδωνίζεται λόγω πολλών πραγμάτων: γάλα φτηνό, κρέας φτηνό, προϊόντα ανελαστικά. Το μέλι, και να ζοριστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, μένει και του χρόνου. Το γάλα και το πρόβατο δε μένουν. Βεβαίως έχουμε και κάποια κοτόπουλα. Έχουμε και κάποιες μονάδες αβγοπαραγωγής, αξιόλογες μονάδες. Αλλά αυτές απασχολούν λίγες οικογένειες»...
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το neakriti.gr, η παρατεταμένη καλοκαιρία έχει μειώσει τις εποχικές ασθένειες. «Πάμε καλά», λέει χαρακτηριστικά ο γνωστός κτηνίατρος. «Βέβαια, αυτό είναι παροδικό και με τις πρώτες αλλαγές του καιρού θα διαπιστώσουμε πολλά. Ότι θα έχουμε και πάλι ασθένειες. Βεβαίως, όσοι έχουν εμβολιάσει τα ζώα τους δε θα έχουν προβλήματα. Οι υπόλοιποι θα έχουν και πάλι απώλειες».
Ζητούν νομοθετική παρέμβαση
Να καταστεί υποχρεωτική η σύναψη συμφωνητικών στην πώληση γάλακτος
Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η απάντηση σχετικά με το αίτημα για νομοθετική παρέμβαση στην υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στην πώληση γάλακτος από τους κτηνοτρόφους προς τους μεταποιητές, όπου θα αναγράφεται η τιμή πώλησης του γάλακτος. Έτσι, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης επανέρχονται, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, θετική ή αρνητική, στο παραπάνω αίτημά μας», αναφέρουν σε επιστολή τους, επισημαίνοντας πως το σχετικό έγγραφο έχει αποσταλεί από τις 26/9/2019.
«Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος, αλλά και των άλυτων προβλημάτων που συσσωρεύονται συνεχώς στον κλάδο της κτηνοτροφίας, θα θέλαμε να ορίσετε άμεσα συνάντηση με τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων», τονίζουν.
Αναλυτικά η επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων έχει ως εξής: «Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ σας έχουμε αποστείλει από τις 26/9/2019 έγγραφο, ζητώντας τη νομοθετική σας παρέμβαση για την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στην πώληση γάλακτος από τους κτηνοτρόφους προς τους μεταποιητές με υποχρεωτική αναγραφή της τιμής πώλησης του γάλακτος. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, θετική ή αρνητική, στο παραπάνω αίτημά μας. Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος, αλλά και των άλυτων προβλημάτων που συσσωρεύονται συνεχώς στον κλάδο της κτηνοτροφίας, θα θέλαμε να ορίσετε άμεσα συνάντηση με τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων.
Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, θα θέλαμε να συζητήσουμε κυρίως τα παρακάτω:
- Υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στην πώληση γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στους μεταποιητές, με υποχρεωτική αναγραφή της τιμής πώλησης του γάλακτος.
- Πάταξη ελληνοποιήσεων σε γάλα και κρέας.
- Βοσκοτόπια: Ενημέρωσή σας για το ισχύον καθεστώς και σχεδιασμός του ΥΠΑΑΤ για το καθεστώς που θα ισχύσει με τη νέα ΚΑΠ.
- Νέα ΚΑΠ: Προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σχετικά με την εσωτερική σύγκλιση και τον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων.
- Ασφάλιση αλλοδαπών μετακλητών εργατών κτηνοτροφίας.
Στη σύσκεψη αυτή θα θέλαμε να συμμετέχουν μαζί με εσάς και οι δύο υφυπουργοί, εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΟΓΑΚ, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και του υπουργείου Εργασίας, καθώς επίσης οι κυβερνητικοί βουλευτές της ΑΜΘ και εκπρόσωπος της Περιφέρειας.
Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας».