Απογοήτευση Παραγκαμιάν για την δραματική καθυστέρηση υλοποίησης των δράσεων για την Χρυσή

1:49 μ.μ. - Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2025
01:02 μ.μ. - Τετ, 19/49/2025
Image: Απογοήτευση Παραγκαμιάν για την δραματική καθυστέρηση υλοποίησης των δράσεων για την Χρυσή

Νέα συνάντηση της Επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης σχεδίου δράσης για την νήσο Χρυσή στις 5 Μαρτίου

Ο κος Κ. Παραγκαμιάν, πρόεδρος της Επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης σχεδίου δράσης για την νήσο Χρυσή, φιλοξενήθηκε στον αέρα του Ηχώ 99,8 ώστε να μας ενημερώσει για το τι θα ισχύει φέτος για την επισκεψιμότητα στη Νήσο Χρυσή.

Όπως είπε, στις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της επιτροπής ώστε να αποφασίσουν τι θα γίνει την επόμενη περίοδο αλλά δεν αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή. Μας ενημέρωσε ότι σταδιακά, η επιτροπή  θα αντικατασταθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, και για αυτό το λόγο θα ακολουθήσουν συναντήσεις ενημέρωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Εξήγησε, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην  καθυστέρηση παραλαβής της μελέτης φύλαξης και φέρουσας ικανότητας η οποία ετοιμάστηκε χθες και υπογράφεται. Πρόσθεσε ότι και αυτό θα πάρει το χρόνο του όπως όλες οι μελέτες και τόνισε ότι η επιτροπή θα πιέσει όσο μπορεί τις υπηρεσίες για να υλοποιηθούν οι δράσεις.

Αυτές οι δράσεις, οι οποίες προχωρούν με δραματικά αργούς ρυθμούς, αφορούν το σχέδιο φύλαξης και φέρουσας ικανότητας, τον καθαρισμό του νησιού, το θαλάσσιο περιβάλλον και την μελέτη για την ξήρανση των κέδρων.

Η περιφέρεια ετοιμάζει τους όρους και τις διαδικασίες για το πως θα γίνει ο καθαρισμός του νησιού με την επιτροπή να ελπίζει ότι θα γίνουν και κάποιες παρεμβάσεις, όπως κατεδαφίσεις, οι οποίες θα ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο.

Σε αναμονή βρίσκεται και η υλοποίηση των δράσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον το οποίο θα ήθελαν ιδανικά, να ενταχθεί στις προστατευόμενες ζώνες. Το αίτημα αυτό έχει ήδη τεκμηριωθεί και τώρα αναμένουν την απόφαση της εποπτείας για την ένταξή του. 

Ο κος Παραγκαμιάν  μας θύμισε πως έχουν γίνει δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σχετικών μελετών από το ΕΛΚΕΘΕ, οι οποίες καταδεικνύουν τη σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής λόγω των εισβλητικών ειδών.

Ενδεικτικά, το θαλάσσιο οικοσύστημα έχει επηρεαστεί αρνητικά από τον "αχινό διαβήτη", που εμφανίζει τη μεγαλύτερη πυκνότητα στην Κρήτη, σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, είπε και εξήγησε ότι απαιτείται μια ρουτίνα ελέγχου και μείωσης του πληθυσμού των αχινών. Αυτοί, εκτός από την ταχεία ανάπτυξή τους, εμφανίζουν υψηλή θνησιμότητα λόγω ασθενειών, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς δεν γνωρίζουν την επίδραση των παθογόνων μικροοργανισμών σε άλλους οργανισμούς του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Συνεπώς, η θέσπιση ενός προγράμματος ελέγχου του πληθυσμού τους, σε ετήσια ή διετή βάση, όπως είχε γίνει με το λεοντόψαρο είναι απαραίτητη.

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη για την ξήρανση των κέδρων, ο κος Παραγκαμιάν μας ενημέρωσε ότι δεν έχει αρχίσει ακόμα με πεδίο και δειγματοληψίες και ότι μόλις πριν από τρεις μέρες δημοσιεύτηκε η σύμβαση.  Εξήγησε ότι έχει δημιουργηθεί μία απίστευτη γραφειοκρατία, τόσο στους οργανισμούς όσο και στις υπηρεσίες η οποία είναι απελπιστική.

Η μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού δείχνει ότι η Χρυσή μπορεί να φιλοξενήσει έως 900 επισκέπτες ημερησίως, στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές φύλαξης.

Η μελέτη αυτή λαμβάνει υπόψη της και την πρόσφατη ανακήρυξη των παραλιών του νησιού ως "απάτητες", κάτι που συνεπάγεται αυστηρούς περιορισμούς στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Εντός του νησιού, μπορούν να υλοποιηθούν μόνο παρεμβάσεις που ωφελούν το οικοσύστημα και μόνο κατόπιν μελέτης και έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές (δασική, αρχαιολογική κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη του νησιού, που αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, η κατάσταση παραμένει στάσιμη.

Όσον αφορά την ερημοποίηση, ο κος Παραγκαμιάν εξήγησε ότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Ήδη από τη δεκαετία του ’80 υπήρχαν δημοσιεύσεις που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο, αλλά τότε θεωρούνταν υπερβολικές. Σήμερα, η ξήρανση των δέντρων έχει επεκταθεί σε όλη την Κρήτη και αποτελεί πλέον πρόβλημα για όλο τον νομό Λασιθίου  επηρεάζοντας και τις χαρουπιές. Ειδικά στην ανατολική Κρήτη, όπου οι βροχοπτώσεις είναι έξι φορές λιγότερες σε σχέση με τα Χανιά, το πρόβλημα είναι οξύτερο.

Σχετικά με τα υπόλοιπα μέρη της Κρήτης, όπως ο Μπάλος, εκεί οι περιορισμοί είναι πιο ελαστικοί λόγω της εύκολης προσβασιμότητας. Οι διαχειριστικές επιτροπές σε αυτές τις περιοχές είναι μεγαλύτερες και βασίζονται στο μοντέλο της Χρυσής.

Ακούστε παρακάτω τον πρόεδρο της επιτροπής