Απογοήτευση για τους Γεραπετρίτες παραγωγούς οι τιμές των κηπευτικών

11:50 π.μ. - Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022
11:12 π.μ. - Τρί, 13/50/2022
Image: Απογοήτευση για τους Γεραπετρίτες παραγωγούς οι τιμές των κηπευτικών

Ο Γιάννης Αγγελάκης παραγωγός και έμπορος κηπευτικών "Poppi's" μιλά στον Ηχώ 99,8

Πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων και τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά. Από τη μια αυτό έχει να κάνει με την σχέση προσφοράς και ζήτησης και από την άλλη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και στις άλλες ανταγωνίστριες χώρες. Ο παραγωγός και έμπορος των προϊόντων "Poppi's" κ. Γιάννης Αγγελάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας καταρχάς ότι η ψυχολογία στην αγορά δεν είναι καλή και η ζήτηση είναι ακόμη περιορισμένη για την εποχή.

Όσο πλησιάζουμε όμως προς τις γιορτές φαίνεται πως η εικόνα θα αλλάξει και το αγοραστικό ενδιαφέρον θα αυξηθεί. Το θέμα είναι ότι οι καλές καιρικές συνθήκες με τις υψηλές ακόμα θερμοκρασίες ευνοούν χώρες της Ευρώπης ώστε να συνεχίσουν την καλλιέργειά τους διαθέτοντας προϊόντα στην αγορά. Περιμένουμε να κρυώσει ο καιρός ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα. Όσο για τις τιμές, σαφώς δεν είναι οι καλύτερες γιατί το κόστος παραγωγής φέτος λόγω του ενεργειακού έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Επιπλέον κάθε καλλιέργεια έχει διαφορετικό κόστος. Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι η τιμή στην τομάτα και στο αγγούρι είναι από 1,00 ευρώ. Το κέρδος από το 1,00 ευρώ, για τον παραγωγό αγγουριού είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον παραγωγό της τομάτας γιατί η καλλιέργεια τομάτας είναι πιο ακριβή, εξηγεί.

Προσθέτει στη συνέχεια ότι οι παραγωγοί που φύτεψαν φέτος τομάτα είναι λιγότεροι ακριβώς λόγω του αυξημένου κόστους της καλλιέργειας αλλά και των ιώσεων που μπορεί να την πλήξουν, οπότε πολλοί στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την αγορά είναι ο καιρός. Το ότι υπάρχουν ακόμα καλές για την εποχή θερμοκρασίες ευνοεί τη διάθεση πολλών προϊόντων στην αγορά. Αυτό θα αλλάξει όταν αρχίσει το κρύο μιας και χώρες που χρησιμοποιούν θέρμανση θα επιβαρυνθούν από αυτό το κόστος και θα είναι ασύμφορο για τους εκεί παραγωγούς.

Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να δούμε και άλλα θέματα όπως το πώς το κράτος στηρίζει τον παραγωγό. Κάνουμε εισαγωγή σε τουρκικά προϊόντα όταν σε ελέγχους υπολειμματικότητας σε χώρες του εξωτερικού είναι ακατάλληλα. Πως έρχονται αυτά στην Ελλάδα. Ποιος ελέγχει, θέτει τον προβληματισμό ο κ. Αγγελάκης.

Κλείνοντας εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καλύτερες και από άποψη ζήτησης και από άποψη τιμών για τους παραγωγούς.