Απεβίωσε ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας Γιάννης Αγιαννιωτάκης σε ηλικία 75 ετών
Σήμερα Δευτέρα η κηδεία του στις 3.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗΣ 1946 - 2021
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 1946. Αποφοίτησε από το Πρακτικό Γυμνάσιο Ιεράπετρας το 1964. Έκανε σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με διπλωματική εργασία οδοποιίας με θέμα “Μελέτη Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης Από Ηράκλειο μέχρι Καστέλι Κισσάμου. Από τον Ιανουάριο του 1970 ως τον Απρίλιο του 1972 υπηρέτησε ως έφεδρος Αξιωματικός (Μηχανικός κλιμακιάρχης) στην 6η ΜΟΜΑ σε έργα οδοποιίας στην Αρκαδία, την Άνδρο, την Ικαρία και στο Αεροδρόμιο Μυκόνου. Από τον Απρίλιο του 1972 ως και πολλά χρόνια διατηρούσε Γραφείο Μελετών στην Ιεράπετρα με τον αδερφό του, Μανώλη. Εργάστηκε ως μηχανικός επί συμβάσει στην ΤΥΔΚ Νομού Λασιθίου από τον Νοέμβριο του 1972 ως τον Ιανουάριο του 1975. Παραιτήθηκε και ήταν υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου του 1975, ηγούμενος του υπερκομματικού συνδυασμού “Ενότης-Πρόοδος-Έργα”. Εκλεγείς Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο, υπηρέτησε από το 1975 ως τις 31 Δεκεμβρίου 1978. Ηγήθηκε υπερκομματικών συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές του 1978, 1982 και 1986. Υπηρέτησε ως Δημοτικός Σύμβουλος επί 12 χρόνια, ως το 1990.
Εκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι στις Εκλογές 1975
Η νέα Δημοτική Αρχή ορκίστηκε στις 31 Μαΐου 1975 και υπηρέτησε ως τις 31 Δεκεμβρίου 1978. Στις εκλογές του 1975 εξελέγησαν Δημοτικοί Σύμβουλοι:
α. Με το συνδυασμό “Ενότης – Πρόοδος – Έργα”:
1. Ασπραδάκης Χρήστος
2. Βασιλάκης Ιωάννης
3. Κάκκος Γεώργιος
4. Λιοντάκης Ελευθέριος
5. Μπουρνέλης Νικόλαος
6. Σταυρακάκης Εμμανουήλ
7. Σκοκάκης Επαμεινώνδας
8. Τζανής Ιωάννης
9. Σκύβαλος Εμμανουήλ
10. Χαραλαμπάκης Νικόλαος
β. Με το συνδυασμό “Δημοτική Αναγέννηση”:
1. Βασαρμίδης Εμμανουήλ
2 Βασαρμίδης Σταύρος
3. Γιαννακουδάκης Ιωάννης
4. Μαρκόπουλος Εμμανουήλ
5. Στυλιανός Σαριδάκης
Έργα
Η Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον Ιωάννη Αγιαννιωτάκη εργάστηκε σκληρά και αποδοτικά χωρίς αντιπαλότητες, θέτοντας γερά θεμέλια για έναν σύγχρονο Δήμο της Ιεράπετρας, που αποτελείτο εκείνη την περίοδο από την κυρίως πόλη της Ιεράπετρας και τους οικισμούς Βαϊνιά, Κεντρί, Σταυρός, Γρα-Λυγιά, Σαράτση Κάμπος των τέως Κοινοτήτων Κεντριού, Βαϊνιάς, Γρα-Λυγιάς (με μέτωπο επί Λιβυκού Πελάγους από Γέφυρα Στόμιου δυτικά ως Χριστοφίλη Βρύση ανατολικά και επί Κρητικού Πελάγους Από Γέφυρα Φρουζή έως Γουρνιά).
Οδοποιία και αποχέτευση
Επί δημαρχίας του Ι. Αγιαννιωτάκη μετατράπηκαν από χωματόδρομους σε σύγχρονους ασφαλτοστρωμένους δρόμους γύρω στα 25 χλμ δρόμων της πόλης και κατασκευάστηκαν γύρω στα 2 χλμ αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων.
Την περίοδο εκείνη τσιμεντοστρωμένη ήταν η Παλιά Πόλη (Κάτω Μερά) περικλειόμενη από Δημαρχείο- Στυλ. Χούτα – Βιτσ. Κορνάρου – Τζαμί. Ασφαλτοστρωμένοι ήταν οι δρόμοι: α) από κόμβο Αγίου Νικολάου – Λασθένους – Πλατεία Ηρώου, οι οποίοι ασφαλτοστρώθηκαν εκ νέου, β) η Οδός Κόρακα, η οποία ασφαλτοστρώθηκε ξανά. Η οδός Λακέρδα, που ήταν τσιμεντοστρωμένη, ασφαλτοστρώθηκε, όπως και η οδός Πλατεία Καλέ- Δημαρχείο – Κοθρή – Λαμπράκη – Φιλοθέου – Πέτρα Μάρε. Από χωματόδρομοι μετατράπηκαν σε σύγχρονους ασφαλτοστρωμένους δρόμους όλοι οι άλλοι δρόμοι της Μικρής και Μεγάλης Αλυκής της κεντρικής πόλης ως την Κύπρου δυτικά και βόρεια και στο ανατολικό τμήμα της μέχρι Κύπρου (σημερινή οδός Παπαγεωργίου).
Διανοίχτηκαν δρόμοι δυτικά, νότια και ανατολικά της Βαϊνιάς, ενώ χαρακτηρίστηκε ως Δημοτική Οδός (με Προεδρικό Διάταγμα) η οδός Βαϊνιά-Νότιος Οδικός Άξονας (στη θέση Κλειώ). Επίσης, έγιναν τσιμεντοστρώσεις στο Κεντρί (βόρεια, ανατολικά και νότια του οικισμού), το Σταυρό (εντός και περιμετρικά του οικισμού) και διανοίχθηκε με πρόγραμμα της Νομαρχίας Λασιθίου ο δρόμος Βόρειος Οδικός Άξονας-Μονή Φανερωμένης. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημοσίων Έργων διαπλατύνθηκε και ασφαλτοστρώθηκε ο επαρχιακός δρόμος Ιεράπετρας-Φράγματος Μπραμιανών-Καλαμαύκας. Στη Γρα-Λυγιά συμπληρώθηκαν οι τσιμεντοστρώσεις των δρόμων του οικισμού και ειδικά της παραλιακής οδού, διανοίχτηκε ο δρόμος: οικισμός Σαράτση Κάμπος- Παναγία Κοτσυφιανή – Νότιος Οδικός Άξονας και ο δρόμος Γρα-Λυγιά- Νεκροταφείο Αγίας Βαρβάρας – Φράγμα.
Αναφορικά με την αποχέτευση, την εποχή εκείνη παραδόθηκε η οριστική μελέτη αποχέτευσης – ακαθάρτων ομβρίων Ιεράπετρας, που έγινε υπό την επίβλεψη της ΤΥΔΚ. Με βάση την εν λόγω μελέτη, κατασκευάστηκαν οι οχετοί των ομβρίων υδάτων στους δρόμους που διανοίχτηκαν. Από τη μελέτη αυτή δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα (2015) η ανοιχτή διώρυγα που προβλεπόταν στα βόρεια της πόλης για τη συλλογή των υδάτων μεγάλης βροχής (πλημμύρας) και την απορροή τους στον ποταμό των Λειβαδιών (ανατολικά) και στον Αλμυρό ποταμό (δυτικά).
Ύδρευση και άρδευση
Την περίοδο 1975-78, κατασκευάστηκαν νέα έργα ύδρευσης και άρδευσης σε πολλούς οικισμούς, όπως το Κεντρί, η Βαϊνιά και ο Σταυρός, ενώ ξεκίνησε και η μελέτη κατασκευής αρδευτικών δικτύων. Επίσης, επεκτάθηκε το δίκτυο ύδρευσης της Γρα-Λυγιάς μέχρι τον οικισμό Σαράτση Κάμπο. Έγιναν πολλές προσπάθειες να αυξηθεί η ποσότητα του ύδατος που εισαγόταν στις κεντρικές δεξαμενές, δεδομένου ότι ήταν αυξημένες οι ανάγκες του Δήμου και είχε ελαττωθεί το νερό στην πηγή της Αγ. Παρασκευής στο Ψυχρό, ενώ το 80% της ποσότητας από το Ψυχρό προερχόταν από την πηγή Αγ. Γεωργίου. Οι προσπάθειες αυτές από γεωτρήσεις δεν τελεσφόρησαν.
Στις 11 Μαΐου 1977 έγινε η θεμελίωση του Φράγματος των Μπραμιανών από τον υπουργό Δημοσίων Έργων Χριστόφορο Στράτο (1924-1982), ορίστηκαν οι αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών στη Λεκάνη του Φράγματος.
Σε ανοικτή συνέλευση στον κινηματογράφο “Rex” παρουσία του Νομάρχη Ι. Σάμπαλη και όλων των Αρχών και των εκπροσώπων των καλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης των πηγών Μαλαύρας για την άρδευση του Κάμπου. Αποφασίστηκε να γίνει δοκιμαστική τάφρος στις πηγές και να κατασκευαστεί δρόμος από το Θόλο Καβουσίου μέχρι τις πηγές.
Βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία
Έγιναν μελέτες από την αρμόδια υπηρεσία στο Ηράκλειο και εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΟΤ για τη συντήρηση μνημείων, όπως το Φρούριο Καλέ, το Τζαμί, η Ενετική Κρήνη, το Σπίτι του Ναπολέοντα και η Εμπορική Σχολή, όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ειδικά στην αναστήλωση του Καλέ συνετέλεσε και η θεατρική παράσταση αρχαίας τραγωδίας που δόθηκε εκεί από το Άρμα Θέσπιδος με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση (περί το 1 εκατ. δρχ.) για την ανέγερση του Δημοτικού Περιπτέρου (Γουακίκι), το οποίο κατασκευάστηκε από την επόμενη Δημοτική Αρχή.
Παρατηρητήρια πυρήνων σεισμοπλήκτων
Μετά το σεισμό του 1950 παραχωρήθηκαν τα οικόπεδα από το Δήμο στους δικαιούχους και το κράτος ανήγειρε με δαπάνες του οικίες (πυρήνες) 2 δωματίων και αποχωρητήριο. Μέχρι την ανάληψη του Δήμου το 1975 δεν είχαν χορηγηθεί παραχωρητήρια και σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο οι δικαιούχοι έπρεπε να πληρώσουν με την τρέχουσα αξία τα παραχωρηθέντα οικόπεδα. Σε συνεργασία με το Νομάρχη Λασιθίου Ιωάννη Σάμπαλη και τον υπουργό Υγείας-Πρόνοιας Κωστή Στεφανόπουλο (μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας) δόθηκε λύση στο θέμα και έγινε δωρεά των πυρήνων από το Δήμο Ιεράπετρας στο Δημόσιο σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας-Πρόνοιας. Εν τέλει, οι δικαιούχοι παρέλαβαν τα παραχωρητήρια μέσω του τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Λασιθίου.
Κυκλοφοριακή μελέτη και ηλεκτροφωτισμός οδών
Την περίοδο εκείνη με βάση μελέτη της ΕΛΠΑ τοποθετήθηκαν τα πρώτα σήματα της Τροχαίας στους δρόμους της πόλης. Η κυκλοφοριακή μελέτη έγινε δωρεάν από την ΕΛΠΑ. Η ΕΛΠΑ απέστειλε συγκοινιωνολόγο-μηχανικό που εκπόνησε τη μελέτη έπειτα από μετρήσεις σε όλη την πόλη με τη συνδρομή του υπαλλήλου του Δήμου, Μάρκου Γαλυμιτάκη. Η επαφή με την ΕΛΠΑ έγινε με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Χαϊτά.
Αναφορικά με τον ηλεκτροφωτισμό, έγινε αντικατάσταση από τη ΔΕΗ σε όλες τις κοινές λάμπες των οδών της πόλης και των οικισμών με λάμπες φθορισμού Ζίμενς.
Απόσυρση αγγουριών, Ινστιτούτο Πρώιμων Κηπευτικών και απομάκρυνση ελαιουργείων
Το 1977 εξαιτίας της υπερπαραγωγής αγγουριών και της έλλειψης ζήτησης οι καλλιεργητές θερμοκηπίων ήλθαν σε απόγνωση. Έτσι, μετέβη στην Αθήνα επιτροπή, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο και τους προέδρους της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών. Αγροτικών Συλλόγων και Συλλόγων Πρωίμων Κηπευτικών. Έπειτα από πολλές παραστάσεις σε διάφορα υπουργεία επιτεύχθηκε η απόσυρση όλης της παραγωγής των αγγουριών με ικανοποιητική τιμή.
Η Κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να δημιουργηθεί Ινστιτούτο Πρωίμων Κηπευτικών, που διεκδικούσε και η Μεσαρά, κάτι που θα βοηθούσε πολύ στην ανάπτυξη της καλλιέργειας πρωίμων κηπευτικών. Κατόπιν Γενικής Συνελεύσεως στον κινηματογράφο “Ηλέκτρα” αποφασίστηκε να μεταβεί επιτροπή στην Αθήνα, με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Φιλόθεο Βουζουνεράκη και μέλη το Δήμαρχο Ιεράπετρας και όλους τους προέδρους της ΕΓΣ Ιεράπετρας και των Συλλόγων Αγροτών και Πρωίμων Κηπευτικών. Παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας Ιωάννη Μπούτου (1925-2004), το Ινστιτούτο δεν έγινε.
Επίσης, επιτεύχθηκε η απομάκρυνση των ελαιουργείων των Β΄ και Α΄ Ελαιουργικών Συνεταιρισμών εκτός πόλης, η οποία έγινε εθελοντικά και έπειτα από αποφάσεις των μετόχων τους ελαιοκαλλιεργητών.
Δημοτικά Νεκροταφεία και Δημοτική Φιλαρμονική
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ' 70 έγινε αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας στα Νεκροταφεία και στη Φιλαρμονική του Δήμου. Την περίοδο αυτή λειτούργησαν τα Νεκροταφεία του Δήμου και των οικισμών σε πολύ καλή κατάσταση. Για πρώτη φορά προβλέφθηκε θέση φύλακα υπαλλήλου του Δήμου, καθώς μέχρι τότε υπήρχε φύλακας με 4ωρη απασχόληση.
Στη Φιλαρμονική του Δήμου εισήχθη νέος κανονισμός και προβλέφθηκε η θέση του Μαέστρου με ειδικά προσόντα. Μέχρι εκείνη την περίοδο, ο Μαέστρος πληρωνόταν με μισθό ανειδίκευτου εργάτη.
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Η Βιβλιοθήκη του Δήμου εμπλουτίστηκε με πολλά βιβλία και έγινε δωρεά εκατοντάδων σπάνιων τίτλων από τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Κριαρά (1906-2014). Επίσης , έγινε ταξινόμηση των βιβλίων από τον Γενικό Γραμματέα Νικόλαο Ρεμεδιάκη, Φιλόλογο, με τη βοήθεια του υπαλλήλου του Δήμου, Γεώργιου Χρυσού.
Τιμές σε πρόσωπα
Με απόφαση του Δ.Σ. Ιεράπετρας ο πρώην Δήμαρχος Ιάκωβος Μελάς, τάφηκε με δημοτική δαπάνη, το 1976. Στη διαθήκη του άφησε στο Δήμο ένα μεγάλο ελαιόφυτο αγρόκτημα στην περιοχή Τζάνιδες της Γρα-Λυγιάς για να σπουδάζουν με τα έσοδά του δύο άποροι φοιτητές και άλλο ένα μεγάλο αγρόκτημα στη Γρα-Λυγιά στο Ίδρυμα της Παναγίας Τήνου, το οποίο επαναδωρήθηκε από το ίδρυμα στο Δήμο Ιεράπετρας επί δημαρχίας Μιχάλη Μυγιάκη για την ανέγερση του Παιδικού Σταθμού της Γρα-Λυγιάς.
Επίσης, τιμήθηκε με το να δοθεί το όνομα του σε οδό ο πρωτοπόρος Ολλανδός γεωπόνος, Παύλος Κούπερ (1939-1971). Επίσης, με απόφαση του Δήμου έγινε ειδική τελετή τιμής και μνήμης στα αποκαλυπτήρια της προτομής του στην παλαιά γέφυρα του Στόμιου. Η προτομή φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Φρίξο Θεοδοσάκη, με δαπάνες από έρανο του Συλλόγου Πρωίμων Κηπευτικών. Τέλος, εκδόθηκε ψήφισμα για το θάνατο του καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Σπυριδάκη (1906 – 1975), στην κηδεία του οποίου στη Σητεία παρέστησαν ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Σκύβαλος.
Δημοτικές υπηρεσίες
Γενικά, οι υπηρεσίες του Δήμου (διοικητικές, οικονομικές, ύδρευσης, καθαριότητας) λειτούργησαν άψογα και με υπερπροσπάθεια βοήθησαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν οι Δημότες, όπως και στην ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, με πρόεδρο τον πολύπειρο Εμμανουήλ Σκύβαλο και με 15 ικανούς και καταξιωμένους συμβούλους . Για την επίλυση των προβλημάτων εργάστηκαν την περίοδο εκείνη οι υπάλληλοι: Νικόλαος Ασπραδάκης, Αστροπεκάκης, Δέσποινα Βασαρμίδη, Μάρκος Γαλυμιτάκης, Αθανάσιος Καραντώνης, Γεώργιος Μαστοράκης, Μαρία Πατεράκη, Χαράλαμπος Ρασούλης, Αντώνιος Ροδίτης, Γεώργιος Χρυσός, Γιάννης Ψαρός και άλλοι.