
Τι δήλωσαν στον Ηχώ 99,8 οι αντιδήμαρχοι Γ.Ασπραδάκης και Μ. Ρουμελιωτάκη και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Α. Πανταζής και Μ. Κοτσιφάκη
Αναφορικά με τη νήσο Χρυσή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την εισήγηση της επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθηση στου σχεδίου δράσης για το νησί προς την Αποκεντρωμένη τοποθετήθηκαν σε συνέντευξή τους στον Ηχώ 99,8 οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Ασπραδάκης και Μαρία Ρουμελιωτάκη και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» Αργύρης Πανταζής, και της « Λαϊκής Συσπείρωσης» κα Μαρία Κοτσιφάκη.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ασπραδάκης τόνισε αρχικά ότι κάποιοι θέλουν να φαίνεται ότι ο δήμος είναι απών όμως αυτό δεν ισχύει. Πρόσθεσε ότι στο δημοτικό συμβούλιο είχε καλεστεί, αλλά δεν παρέστη, η συντονίστρια της αποκεντρωμένης διοίκησης κα Κοζυράκη ως εκπρόσωπος του κράτους. Ενός κράτους που όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα στα όρια ευθύνης του και τώρα έρχεται να βάλει ένα λουκέτο στη Χρυσή, σε ένα τόσο δυνατό brand name της Κρήτης και της χώρας, σε μια περιοχή νότια της Κρήτης, την Ιεράπετρα, που αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά τα τελευταία χρόνια και δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια τέτοια εισήγηση. Ας μην ξεχνάμε ότι το Σχέδιο Δράσης έχει βασιστεί στη μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που έχει πληρώσει ο Δήμος Ιεράπετρας, ο Γεραπετρίτης. Το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε προκειμένου να συζητήσει επί της εισήγησης της Επιτροπής που περιλαμβάνει 4 δράσεις μεταξύ αυτών η μη μαζική αποβίβαση επισκεπτών. Δεν τεκμηριώνεται όμως ότι η συγκεκριμένη δράση είναι επισφαλής και επιζήμια. Αναφέρεται ακόμη ότι θα επιτρέπεται ο περίπλους και η στάση κοντά στις παραλίες για μπάνιο. Ποιος θα διασφαλίσει την ασφάλεια για ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους. Η Επιτροπή αναφέρει ότι εισηγείται οι προτάσεις της να έχουν ισχύ ως τον Γενάρη του 2023 και θα επανεξετάσει το θέμα. Ποιος διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες που πρέπει δεδομένης και της γραφειοκρατίας ώστε την επόμενη περίοδο να είναι όλα έτοιμα. Εμείς διαφωνούμε με την εισήγηση της Επιτροπής και απευθυνόμαστε στο κράτος. Θεωρούμε πάντως ότι κυρίαρχο θέμα είναι η φύλαξη, επιτήρηση και η επιβολή κυρώσεων όπου προβλέπεται, τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Από την πλευρά του ο κ. Πανταζής έκανε λόγο για λάθος χειρισμούς από τη δημοτική αρχή με σοβαρότατη καθυστέρηση. Αναφέρθηκε στην παράνομη προβλήτα για την οποία έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης και μίλησε για την καθυστέρηση παράδοσης της μελέτης που έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αλλά και το μικροκλίμα της Χρυσής που έχει φτάσει στα όριά του. Βλέπουμε, τόνισε στη συνέχεια, μια μονόπλευρη προσέγγιση του θέματος από τη δημοτική αρχή, να σωθούν οι μεγάλο πλοιοκτήτες. Προφανώς , γιατί ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή θα έχει ψηφοθηρικά οφέλη από όλη αυτή την κατάσταση. Όλο αυτό το αβαντάρισμα σε αυτούς τους ανθρώπους, που ήρθαν να κάνουν τη δουλειά τους, τι κρύβει από πίσω; Γιατί δεν προσκάλεσε η δημοτική αρχή τους πλοιοκτήτες μικρών και μεγάλων σκαφών, τους ξενοδόχους, τον σύλλογο φίλων του νησιού, τους επικεφαλής παρατάξεων όσους έχουν σχέση με το νησί και να πάρουμε αποφάσεις ως βοήθεια προς την Επιτροπή που διαχειρίζεται το σχέδιο δράσης για τη Χρυσή. Για πολλά χρόνια η Χρυσή έτυχε δημοσιότητας, κακής δημοσιότητας πολλές φορές ακόμα και για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πανταζής.
Επανατοποθετήθηκε ο κ. Ασπραδάκης λέγοντας ότι ο κ. Πανταζής προτίμησε ένα τα βάλει με τη δημοτική αρχή και όχι με την εισήγηση της επιτροπής. Ο κ. Πανταζής ήταν αντιδήμαρχος επί δυόμιση χρόνια και είχε το θέμα αποκλειστικά ο ίδιος. Ήταν και πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού. Όλοι καταλαβαίνουμε πλέον σιγά σιγά γιατί ο Δήμαρχος αποφάσισε να τον διώξει από την παράταξη. Όσο για το εμπλεκόμενους φορείς με το νησί υπάρχει από πλευράς μας επικοινωνία και επαφή μαζί τους και εκφράσαμε την άποψή τους. Άποψη του κ. Πανταζή πάντως δεν ακούσαμε στο ραδιόφωνο . Ακούσαμε την άποψη του στο δημοτικό συμβούλιο που βασιζόταν στην πρόταση της διεύθυνση δασών το 2017 προς την Αποκεντρωμένη η οποία όμως είχε απορριφθεί.
Ανταπάντησε ο κ. Πανταζής λέγοντας ότι δεν τον έδιωξε ο κ. Καλαντζάκης από την παράταξη. Υπάρχει επιστολή παραίτησή του μέσω της οποίας όχι μόνο ζήτησε να παραιτηθεί από την παράταξη αλλά και από όλες τις επιτροπές του δήμου. Αλλά και έτσι να ήταν δεν είχε δικαίωμα ο κ. Καλαντζάκης να τον απομακρύνει από το δημοτικό συμβούλιο όπου είχε μείνει ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Σημείωσε ότι στο δημοτικό συμβούλιο έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και παλαιότερα. Μέρος των προτάσεων τότε δεν ήταν νόμιμες με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου . Πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Θα εκδοθούν νέα ΦΕΚ που θα προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα. Τα είχαν προτείνει πρώτοι τότε, με σκοπό να ισχύσουν εάν γίνουν κάποιες αλλαγές και τα επαναπροτείνουμε γιατί είναι ένα σημαντικό μεταβατικό στάδιο, είπε
Η κα Ρουμελιωτάκη ανέφερε από την πλευράς της ότι υπάρχει επικοινωνία με εμπλεκόμενους με το νησί, υπάρχει ενημέρωση και συνεργασία με όλους τους φορείς. Η δημοτική αρχή θέλει το καλύτερο για την προστασία του νησιού. Έχει γίνει σύμβαση με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όποτε υπάρχει εξέλιξη ενημερώνεται το δημοτικό συμβούλιο για την πρόοδο των εργασιών. Δεν υπάρχει σκοταδισμός , δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Δεν υπηρετούμε οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα. Υπηρετούμε τα συμφέροντα των δημοτών του δήμου μας. Αυτό ας το καταλάβουν κάποιοι. Με το νησί δεν ασχολούμαστε τώρα. Ασχολούμαστε όλα τα χρόνια που είμαστε στη δημοτική αρχή. Ο Δήμος και ο Δήμαρχος προσπαθεί και μπαίνει μπροστά και κάνει πράγματα όπως στην απομάκρυνση ογκωδών απορριμμάτων από το νησί. Δεν ρίχνουμε τις ευθύνες σε άλλες υπηρεσίες. Μακάρι να είχαμε όλη τη διαχείριση. Εάν κλείσει το νησί, δεν θα ξανανοίξει, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, τόνισε.
Η κα Κοτσιφάκη δήλωσε ότι το θέμα για τη Χρυσή δεν συζητιέται για πρώτη φορά και ως προς το «κλείσιμο» επίσης δεν τίθεται για πρώτη φορά, επικαλούμενη την πρόταση του κ. Φιλιππάκη από τη Δασική Υπηρεσία , πριν 2 περίπου χρόνια. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η διάσωση του νησιού. Το νησί θέλει φύλαξη από στεριά και από θάλασσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες . Δεν μπορούμε να κάνουμε διαπλοκή με τους επιχειρηματίες και ποιου τα συμφέροντα θα βλάψουμε. Εάν θέλουμε να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και θα έρθουμε και σε κόντρα και θα έχουμε και το πολιτικό κόστος. Σημασία έχει το όφελος για το νησί. Η Χρυσή χτυπά καμπανάκι τυ κινδύνου. Δεν μπορεί να σωθεί με 50% κατεστραμμένο το δάσος εάν δεν κλείσει για κάποιο διάστημα. Τηρήθηκαν ποτέ προτάσεις για την επισκεψημότητα.Και στο τέλος οι Γεραπετρίτες το χαίρονται; Μια ζωή ενδιαφερόμαστε για τους τουρίστες, είπε ανάμεσα σε άλλα.