Αντιγριπικό εμβόλιο: Πιο αναγκαίο από ποτέ φέτος
Το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος φαίνεται να είναι πιο αναγκαίο από ποτέ
Είναι απλό: Η πανδημία που συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της είναι εδώ και η έξαρση της γρίπης ενδέχεται να συμπέσει με το δεύτερο κύμα κορονοϊού. Οι άνθρωποι που νόσησαν σοβαρά πέρυσι στη χώρα μας από γρίπη σε σχέση με όσους είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο είναι λίγοι. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Σύμφωνα με νεότερη έρευνα, το αντιγριπικό εμβόλιο δεν συνδέεται με το ρίσκο να νοσήσει κανείς από κορονοϊό, ούτε και με τη πιθανή σοβαρή εκδήλωση της νόσου. Αντιθέτως, ο αντιγριπικός εμβολιασμός φέτος φαίνεται να είναι πιο αναγκαίος από ποτέ, καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Journal of Clinical and Translational Science το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτεί κανείς το φθινόπωρο και τον χειμώνα από τα ενοχλητικά συμπτώματα της γρίπης.
Πόσοι άνθρωποι θα νοσήσουν από γρίπη είναι μια ανεξάρτητη μεταβλητή,πράγματι, είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου απίθανο απόλυτα υγιείς άνθρωποι να χρειαστούν νοσηλεία λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας που επιφέρει η γρίπη σε κάποιες περιπτώσεις.
Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ δείχνουν πάντως ότι πέρυσι καταγράφηκαν 39–56 χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν από γρίπη. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 18 με 26 χιλιάδες ιατρικές επισκέψεις ενώ 740,000 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία. Το πιο σημαντικό: 62.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη στις ΗΠΑ.
Οι περισσότεροι βαριά νοσούντες στην Ελλάδα δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό πέρυσι
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνεται στις 24 – 30 Δεκεμβρίου 2018 και κορυφώθηκε στις 4 – 10 Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με την ετήσια επιδημιολογική επιτήρηση 2018 -2019 που υπάρχει διαθέσιμη στον ΕΟΔΥ. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 388 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 374 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ: Επρόκειτο για 226 άνδρες και 148 γυναίκες,ηλικίας από 0 έως 90 έτη (διάμεση ηλικία 62 έτη).
Μόνο τα 56 (15,0%) από τα 374 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί έναντι της εποχικής γρίπης, ενώ τα 287 (76,7%) ανήκαν σε ομάδες για τις οποίες συνιστάται κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Προστατευόμαστε από μια διπλή έξαρση κορονοϊού και... γρίπης
Έρευνες που μελετούν την πανδημία που «χτύπησε» το 1918 (ισπανική γρίπη), όπως αναφέρει το medicalnewstoday.com δείχνουν ότι το νέο κύμα του κορονοϊού θα είναι λογικά σε έξαρση μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020. Την ίδια περίοδο ωστόσο, συνήθως είναι σε έξαρση και η γρίπη όπως κάθε χρόνο. Συνεπώς, ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφαλείας όπως είναι η κοινωνική απόσταση και το καλό πλύσιμο το χεριών, είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνεις κανείς για να παραμείνει υγιής σε περίπτωση που η έξαρση της γρίπης συμπέσει με αυτή του κορονοϊού.
Εξάλου οι ΜΕΘ έχουν ήδη «μπουκώσει» με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη να ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να δοθεί προτεραιότητα μόνο στους ασθενείς με Covid - 19. «Δεν μπορούμε να πάμε αυτή τη στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό διότι υπάρχουν και άλλα περαστικά» δήλωσε στις 22/9. Το σχέδιο για τις κλίνες στις ΜΕΘ ΕΔΩ.
dikaiologitika.gr