Ανταλλαγή πυρών ΣΥΡΙΖΑ-ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή

7:27 π.μ. - Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020
07:05 π.μ. - Τετ, 13/27/2020
Image: Ανταλλαγή πυρών ΣΥΡΙΖΑ-ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η επιστρεπτέα προκαταβολή

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πίστωση συνολικού ύψους 55,5 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 8.652 δικαιούχων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εξαπάτηση» των επιχειρήσεων, καταγγέλλοντας πως «μόλις το 4% πήραν την επιστρεπτέα προκαταβολή» και το ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι αρμόδιοι Τομεάρχες του, ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν» και ότι έλαβαν περίπου όσοι υπέβαλαν οριστική δήλωση μέχρι χθες το βράδυ.

ΣΥΡΙΖΑ: Εξαπάτησαν τις επιχειρήσεις

Δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, και του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Γιώργου Τσίπρα

«Εξαπάτηση των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση. Μόλις το 4% πήραν την επιστρεπτέα προκαταβολή»

Οι άνθρωποι της αγοράς βιώνουν μια ακόμα εξαπάτηση Μητσοτάκη.

Στις εκκλήσεις επιχειρήσεων, Επιμελητηρίων και εμπορικών συλλόγων για άμεση ενίσχυση, η Ν.Δ. απαντά με κοροϊδία.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι την επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους 55 εκατ. ευρώ, θα λάβουν τον Μάιο μόλις 8.600 επιχειρήσεις, από τις 140.000 που κατέθεσαν σχετική αίτηση και τις πάνω από 200.000 που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας.

Δηλαδή, μόλις το 6% όσων αιτήθηκαν και το 4% όσων ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Την πολυδιαφημισμένη ενίσχυση αναμένεται να λάβουν συνολικά λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις από όσες επλήγησαν, με την καταβολή των ποσών να γίνεται από τον Ιούνιο και μετά, τρεις μήνες τουλάχιστον μετά το lockdown.

Η δε ενίσχυση είναι ψίχουλα, καθώς, για παράδειγμα, για επιχείρηση με τζίρο 400 χιλ. ευρώ και τέσσερις εργαζόμενους, δεν ξεπερνά τα 933 ευρώ.

Η μεθόδευση Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη. Στο στόχαστρο έχουν μπει, εκτός από τους εργαζόμενους, και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς πρωτοφανούς ομηρίας.

ΥΠΟΙΚ: Ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

O ΣΥΡΙΖΑ, και οι αρμόδιοι Τομεάρχες του, ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Όχι μόνο δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας, αλλά δεν διαβάζουν καν τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών προτού τοποθετηθούν, με αποτέλεσμα να εκτίθενται από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους.

Προς απάντησή τους, επαναλαμβάνουμε τα εξής:

1ον. Επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 55,5 εκατ. ευρώ, έλαβαν σήμερα 8.652 επιχειρήσεις. Όσοι, περίπου, υπέβαλαν οριστική δήλωση μέχρι χθες το βράδυ. Αυτό δεν είναι το σύνολο των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν!

Όλες οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι και θα οριστικοποιήσουν έως την Παρασκευή 15 Μαΐου την Αίτηση Χορήγησης, θα λάβουν την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση που τους αναλογεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με δεύτερη καταβολή την Παρασκευή, σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «την επιστρεπτέα προκαταβολή θα λάβουν τον Μάιο μόλις 8.600 επιχειρήσεις». Να ενημερώσουμε, μάλιστα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι ήδη ο συγκεκριμένος αριθμός έχει υπερβεί τις 22.300 οριστικοποιημένες αιτήσεις (στοιχεία 8.00 μ.μ.)!

2ον. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στις 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενο. Όσον αφορά στο παράδειγμα που επικαλούνται οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή τους, μία επιχείρηση με τζίρο 400.000 ευρώ και τέσσερις εργαζόμενους λαμβάνει, κατ’ ελάχιστο 4.000 ευρώ, και όχι 933 ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν, ενώ ανάλογα με την πτώση του τζίρου και τα στοιχεία εισροών της, μπορεί να λάβει – με βάση τον μαθηματικό τύπο – πολλαπλάσια ποσά.

Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εθιστεί στα «ψίχουλα» της διακυβέρνησής του.

Αιχμηρή ανταπάντηση

Απάντηση του τομέα Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να μάθει ποιος ζει σε «παράλληλο σύμπαν», αν ρωτήσει όλους όσοι δεν θα πάρουν ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ώρα που παρακολουθούν τους υπουργούς του κ. Μητσοτάκη να μιλούν για δισεκατομμύρια ενισχύσεων.

Και πιο συγκεκριμένα:

α) την πλειονότητα των 205 χιλιάδων επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή,

β) τις μισές από τις 140 χιλιάδες επιχειρήσεις, των οποίων η αίτηση δεν έγινε δεκτή,

γ) το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων,

δ) όσους θα πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή από τον Ιούνιο και μετά, τρεις μήνες μετά το lockdown.

efsyn.gr