Ανησυχία των φορέων της Ιεράπετρας για ενδεχόμενες επιπτώσεις από το Φράγμα Αποσελέμη

4:15 μ.μ. - Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017
04:06 μ.μ. - Τετ, 28/15/2017
Image: Ανησυχία των φορέων της Ιεράπετρας για ενδεχόμενες επιπτώσεις από το Φράγμα Αποσελέμη

Η συσχέτιση του υδροφόρου ορίζοντα της Ιεράπετρας με τα έργα στο Οροπέδιο Λασιθίου συζητήθηκε αναλυτικά σε ενημερωτική εκδήλωση

Που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας από στελέχη της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κλιμάκιο της Δ/νσης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Α.Ε και μέλη της Διοίκησης του ΟAK Α.Ε.
Κατά τη συζήτηση στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κος Θεοδόσης Καλαντζάκης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, ο Δ/νων σύμβουλος του ΟΑΚ, κος Καζάσης Φώτης, ο πρόεδρος του Δ.Σ., κος Κουνενάκης Δημ., ο Δ/ντής Υδραυλικών Έργων, κος Πατρελάκης, ο Δ/ντής Συνκ/κων Έργων, κος Αγαπάκης καθώς και ο Δ/ντης της υπηρεσίας Υδατικών Πόρων Κρήτης, κος Κριτσωτάκης Μαρίνος εκφράστηκε η ανησυχία των τοπικών φορέων για τις επιδράσεις του φράγματος Αποσελέμη στην Ιεράπετρας, ενώ παράλληλα αναδείχτηκε για άλλη μια φορά το πόσο σημαντικό είναι για την περιοχή η σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων και η αναγκαιότητα πραγματοποίησης άμεσων έργων υποδομής αποταμίευσης και εμπλουτισμού του φράγματος Μπραμιανών.
Όπως τονίστηκε άμεση ανάγκη αποτελεί η πραγματοποίηση μιας εμπεριστατωμένης υδρογεωλογικής μελέτης προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες συνέπειες στην Ιεράπετρα από τη δημιουργία του φράγματος Αποσελέμη. Παράλληλα, για την υποστήριξη του τομέα της άρδευσης αναγκαία είναι και η ένταξη των μεγάλων έργων που έχουν πλήρη ωριμότητα, όπως ο προσαγωγός του Μύρτου, το Φράγμα του Αγίου Ιωάννη και το πρόφραγμα Μύρτου μελέτη από την ομάδα του καθηγητή, κ. Μουτάφη, καθώς και η ολοκλήρωση των μελετών για τα 14 συνοδά έργα του φράγματος Μπραμιανών τα οποία πρέπει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την βοήθεια του Ο.Α.Κ. να προχωρήσουν. Τέλος αίτημα που πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί αποτελεί και η εκπόνηση μελέτης για την ενιαία διαχείριση των υδατικών πόρων στην Κρήτη.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης « Για την Ιεράπετρα το νερό αποτελεί προϋπόθεση για την αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό η εκπόνηση μελέτης έστω και καθυστερημένα θα πρέπει να υλοποιηθεί προκειμένου να διαπιστωθούν οι όποιες ενδεχόμενες συνέπειες και επιπτώσεις. Στόχος είναι να προσπαθήσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία να ενταχθούν τα απαιτούμενα έργα και να υπάρξει χρηματοδότηση της μελέτης για να έχουμε μια πλήρη εικόνα των επιπτώσεων στον υδροφόρο ορίζοντα της Ιεράπετρας»