Ανατροπές στο ωράριο των εργαζομένων - Όλες οι αλλαγές που έρχονται

8:16 π.μ. - Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021
08:03 π.μ. - Τρί, 02/16/2021
Image: Ανατροπές στο ωράριο των εργαζομένων - Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Μία σειρά νέων ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας

Μία σειρά νέων ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις, της τηλεργασίας με νέους όρους και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας μέσα στον μήνα.

Σύμφωνα εξάλλου με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν το σχέδιο νόμου για την εργατική μεταρρύθμιση θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο και θα νομοθετηθεί τον Απρίλιο ενώ θα ζητηθεί και η γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης οι ρυθμίσεις που θα συνδέονται με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα βασίζονται στα ευρωπαϊκά δεδομένα ενώ η φιλοσοφία πίσω από το εργασιακό νομοσχέδιο, όπως είπε, είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας μαζί με την θωράκιση της κοινωνικής συνοχής.

Μεταξύ άλλων, στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να γνωμοδοτήσει, περιλαμβάνονται η κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών η θεσμική θωράκιση της τηλεργασίας, η εφαρμογή της νέας ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας αλλά και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που θα προβλέπουν συμψηφισμό ωρών εργασίας επιπλέον του 8ώρου (έως και 2 ωρών επιπλέον την ημέρα) με μείωση του 8ωρου σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ρεπό ή άδεια.

Παράλληλα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα ο μηχανισμός πλήρους ψηφιοποίησης του χρόνου εργασίας και να εφαρμοστεί η χρήση Κάρτας Εργασίας. Σκοπός της δράσης είναι η επέκταση σε όλη την αγορά εργασίας της χρήσης της Κάρτας Εργασίας, μέσω κατασκευής της κατάλληλης back-office υποδομής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την υποδοχή και επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων.

Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και του λειτουργικού κόστους για 257.000 επιχειρήσεις αλλά και την καταβολή των υπερωριών και τον περιορισμό της μερικής απασχόλησης για περισσότερα από 2 εκατομμύρια εργαζομένους, έρχεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και την διασταύρωση των υπερωριών που δηλώνονται από τους εργοδότες. Τα στοιχεία αυτά θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπου και θα διασταυρώνονται. Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, σε τράπεζες, αλλά και σε σούπερ μάρκετ και θα υπάρξει υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις έως το τέλος του 2021. Με την χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα καταγράφονται όλες οι υπερωρίες, οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να αποπληρώνονται

Ψηφιακό ωράριο

Αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, καθημερινά υποβάλλονται 38.000 δηλώσεις για μεταβολές ωραρίου που επηρεάζουν 100.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, με το νέο σύστημα θα απαιτούνται λίγες, απλές και αυτοματοποιημένες κινήσεις για την καταγραφή του ωραρίου του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, αλλά και των μεταβολών στις ώρες εργασίας μέσω της αναβάθμισηςτου συστήματος. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον και ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικήςνομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε διαφορετική περίπτωση.

Η εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου έρχεται να συμπληρώσει την αύξηση του κόστους κατά 12% των υπερωριών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας με στόχο να πατάξει την ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση των εργαζομένων.

Διευθέτηση χρόνου εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται στην περίπτωση που συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές (εργαζόμενος- εργοδότης) να μπορεί να υπάρξει υπέρβαση του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας ως υπερωρία που θα πληρώνεται σε είδος. Αναλυτικότερα θα μπορεί ο εργαζόμενος να συμφωνήσει ότι θα εργαστεί πχ μία ημέρα δύο ώρες παραπάνω από το 8ωρο του και να συμφωνήσει με τον εργοδότη για αντίστοιχη μείωση του ωραρίου την επόμενη ημέρα ή να το πάρει ως ρεπό. Αναλυτικότερα ο εργοδότης θα μπορεί σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο να αναπροσαρμόζει το ωράριο του εργαζομένου τον ημερήσιο χρόνο εργασίας εξετάζεται να υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής του ημερησίου χρόνου εργασίας χωρίς όμως να μειώνεται το συνολικό πλήθος των κανονικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα. Για παράδειγμα θα μπορούσε ένας εργαζόμενος, αντί για το διάστημα 8 π. μ. – 4 μ. μ. κάθε μέρα ανά εβδομάδα, να εργάζεται 9 π. μ. – 5 μ. μ. είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είτε για κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Η όποια παρέμβαση θα στηριχθεί στη βάση της ελευθερίας του εργαζομένου να αποφασίζει τον επιπλέον χρόνο που επιθυμεί να εργαστεί, αλλά και των διαφορών που ισχύουν ως προς τα ανώτατα όρια υπερωριών ανάμεσα στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις τράπεζες.

dikaiologitika.gr