«Ανάσα» για 150 χιλιάδες ασφαλισμένους που κινδυνεύουν με κατάσχεση

11:58 π.μ. - Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018
11:04 π.μ. - Δευ, 30/58/2018
Image: «Ανάσα» για 150 χιλιάδες ασφαλισμένους που κινδυνεύουν με κατάσχεση

Φέρνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Διάταξη στη Βουλή με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλών που είχαν βεβαιωθεί πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για όσους ασφαλισμένους βρίσκονταν παράλληλα στα μητρώα δύο ή περισσότερων ταμείων.
Ρυθμίσεις-ανάσα για περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις φέρνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 
Μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος θα καταθέσει, σύμφωνα με τη RealNews, διάταξη στη Βουλή με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλών που είχαν βεβαιωθεί πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για όσους ασφαλισμένους βρίσκονταν παράλληλα στα μητρώα δύο ή περισσότερων ταμείων για το ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο απασχόλησης.
 
Πρόκειται για οφειλές άνω των 3 δισ. ευρώ χιλιάδων μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και δημοσιογράφων, οι οποίοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, καθώς η ατομική οφειλή -μαζί με τις προσαυξήσεις ετών- σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιοι στο ΚΕΑΟ δεν έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν από πού προέρχεται η οφειλή, αλλά μόνο να απαιτήσουν την αποπληρωμή της.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες αναφέρει ότι οι βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίες δημιουργούν εύλογη αμφιβολία υπαγωγής ή όχι σε καθεστώς παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία για το χρονικό διάστημα έως 31/12/16 δύναται να διαγραφούν και οι ασφαλισμένοι να απαλλαγούν -εφόσον είναι ήδη ασφαλισμένοι- από τις πρόσθετες εισφορές, αλλά και από τις επιβαρύνσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω παλαιότερων, δυσμενέστερων ερμηνειών νόμων.
 
Οι κατηγορίες
Οι ασφαλισµένοι που θα απαλλαγούν από οφειλές έως και 3 δισ. ευρώ είναι οι εξής:
 
• Ασφαλισµένοι µετά την 1η/1/1993, οι οποίοι είχαν δικαίωµα να εξαιρεθούν από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ, εφόσον ήταν µισθωτοί σε κάποιον άλλο ασφαλιστικό φορέα.
 
• Ασφαλισµένοι πριν από την 1η/1/1993, οι οποίοι µε βάση τον νόµο έπρεπε να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές από κάθε δραστηριότητά τους, καθώς δεν τους αναγνωριζόταν το δικαίωµα της παράλληλης ασφάλισης.
 
• Ανεξάρτητα απασχολούµενοι, κυρίως µηχανικοί και δικηγόροι, οι οποίοι εντάχθηκαν υποχρεωτικά και στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ από την 1/8/2010 µε δυνατότητα επιλογής µόνο του φορέα παροχών κλάδου υγείας. Και σε αυτούς ο ΟΑΕΕ έχει ζητήσει αναδροµικά την καταβολή εισφορών πριν από την εφαρµογή του νόµου.
 
• Όσοι ασκούσαν δραστηριότητα σε χωριά ή οικισµούς κάτω των 2.000 κατοίκων και κρίθηκε ότι υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ, ενώ είχαν καταβάλει εισφορές στον ΟΓΑ και αντίστροφα.
 
 
in.gr