Ανακαλύφθηκε νέος παγωμένος πλανήτης με τη συμμετοχή του ΙΤΕ

10:37 π.μ. - Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020
10:01 π.μ. - Παρ, 17/37/2020
Image: Ανακαλύφθηκε νέος παγωμένος πλανήτης με τη συμμετοχή του ΙΤΕ

Με αυτή την ανακάλυψη, ο Εγγύτατος γίνεται το κοντινότερό μας σύστημα με πολλαπλούς πλανήτες

Οι υποψίες για έναν νέο, παγωμένο κόσμο στην αστρική “γειτονιά” μας, μια “υπερ-γη” σε τροχιά γύρω από τον κοντινότερο στον Ήλιο αστέρα, τον Εγγύτατο του Κενταύρου, φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά στην επιβεβαίωσή τους, με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του ΙΤΕ, να έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη νέα σελίδα στο μεγάλο κεφάλαιο των εξωπλανητών και βεβαίως του Proxima Centauri, όπως είναι το λατινικό όνομα του άστρου.

Διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ Φάμπιο ντελ Σόρντο και τον Μάριο Νταμάσο από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής (INAF) στο Τορίνο, ανακάλυψε ενδείξεις ότι γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου, τον μικρό κόκκινο νάνο που βρίσκεται σε απόσταση 4,24 ετών φωτός και είναι το πιο κοντινό στον Ήλιο, αλλά ψυχρότερο από εκείνον, αστέρι, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται σε τροχιά ένας ακόμη εξωπλανήτης, ο Εγγύτατος c, ή Proxima c, βάζοντας μια ακόμα ψηφίδα στο παζλ του συστήματος του Proxima Centauri.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το neakriti.gr, γνώριζαν ήδη από το 2016 ότι γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου βρισκόταν σε τροχιά ένας τουλάχιστον εξωπλανήτης (δηλαδή πλανήτης εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος), ο Εγγύτατος β ή Proxima b. Και πλέον μετά τις νέες ενδείξεις που ανακάλυψαν οι αστρονόμοι, με την υπογραφή και του ΙΤΕ, ισχυροποιούνται οι πιθανότητες να προστίθεται στην αστρική “παρέα” και ο καινούργιος πλανήτης, ο οποίος ωστόσο δεν είναι “υποψήφιος” για τη φιλοξενία ζωής.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν οι Φάμπιο ντελ Σόρντο και Μάριο Νταμάσο στη δημοσίευσή τους στο έγκριτο περιοδικό “Science Advances”, ο Εγγύτατος c περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του σε μια περίοδο 5,2 χρόνων και είναι παγωμένος σε βαθμό απαγορευτικό για την ύπαρξη νερού σε τρεχούμενη μορφή και ζωής, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε με την υπολογιζόμενη θερμοκρασία στην επιφάνειά του, στους -230 βαθμούς Κελσίου. Η περιστροφή του σε απόσταση 1,5 αστρονομικής μονάδας από το άστρο του τον θέτει εκτός της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης», της σωστής δηλαδή απόστασης ενός πλανήτη από το αστέρι του ώστε να μπορεί να είναι υποψήφιος για την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο νέος εξωπλανήτης πιθανότητα έχει μάζα έξι με οκτώ φορές μεγαλύτερη από τη Γη, ενώ η αποκάλυψή του έγινε μετά από 17 ολόκληρα χρόνια παρατηρήσεων με τον φασματογράφο HAPRS που βρίσκεται στο αστεροσκοπείο Λα Σίγια, και τον UVES που βρίσκεται στο Very Large Telescope του Σέρο Παρανάλ, στη Χιλή. Επρόκειτο για ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, καθώς στην ούτως ή άλλως περίπλοκη διαδικασία ανακάλυψης ενός εξωπλανήτη ο Εγγύτατος γ αποτελούσε μια επιπλέον πρόκληση λόγω της μεγάλης τροχιακής του περιόδου γύρω από το αστέρι του, διάρκειας περίπου 1.900 ημερών, και της μάζας του.

Ένας συναρπαστικός εξωπλανήτης

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, αυτό που κάνει αυτόν τον εξωπλανήτη συναρπαστικό, εκτός από την εγγύτητά του στο ηλιακό μας σύστημα, είναι η πιθανότητα να τον παρατηρήσουμε με πολλές διαφορετικές μεθόδους, όπως η αστρομετρία και η άμεση απεικόνιση. Δεδομένα από περαιτέρω αστρομετρικές παρατηρήσεις που είναι καθ’ οδόν με τον δορυφόρο Γαία θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξή του και θα μας δείξουν την ακριβή μάζα και τροχιά του. Με αυτή την ανακάλυψη, ο Εγγύτατος γίνεται το κοντινότερό μας σύστημα με πολλαπλούς πλανήτες, και νέες ερωτήσεις έρχονται αμέσως στην επιφάνεια: Ποια είναι η σύνθεση της ατμόσφαιρας του Εγγύτατου γ; Έχει σύστημα δακτυλίων όπως ο Κρόνος; Πώς δημιουργήθηκε; Νέες παρατηρήσεις, αναλύσεις και προσομοιώσεις σύντομα θα ρίξουν φως πάνω σε αυτό το νέο ουράνιο αντικείμενο.