Αναδρομικά: Η αίτηση που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι στον e - ΕΦΚΑ για τα «κουρεμένα» αναδρομικά

8:22 π.μ. - Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020
08:10 π.μ. - Τρί, 27/22/2020
Image: Αναδρομικά: Η αίτηση που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι στον e - ΕΦΚΑ για τα «κουρεμένα» αναδρομικά

Κάλεσμα στους συνταξιούχους που πήραν κουρεμένα αναδρομικά 11μηνου να καταθέσουν στον e-ΕΦΚΑ αίτηση θεραπείας απευθύνει η ΕΝΥΠΕΚΚ

Όπως αναφέρει η μη υποβολή τής αίτησης θεωρείται ως αποδοχή της παρανομίας τής κυβέρνησης-ΕΦΚΑ που στέρησαν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα.

Στο μεταξύ σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πιστωθούν τα χρήματα των συντάξεων Νοεμβρίου και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου, τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Στο μεταξύ συνταξιούχοι που υπέβαλλαν αίτηση πριν ή κατά το 11μηνο και ξεκίνησαν να πληρώνονται την σύνταξη μετά τον 6/2015 θα λάβουν οι ίδιοι τα αναδρομικά που δικαιούνται χωρίς αίτηση, απευθείας στον λογαριασμό τους αλλά σε δεύτερο χρόνο και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πρόκειται για τις ειδικές εκείνες περιπτώσεις συνταξιούχων που η συνταξιοδότησή τους έπεσε κοντά στο 11μηνο, με αποτέλεσμα να λάβουν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016.

Στα αναδρομικά που έλαβαν κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης τους, εμπεριέχονται αθροιστικά οι αντισυνταγματικές κρατήσεις που τώρα επιστρέφονται. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους.

Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει πριν τον Ιούνιο του 2015 και η σύνταξή του είχε ήδη μεταβιβαστεί μέχρι τις 11 Ιουνίου του 2015 στην χήρα ή στον χήρο σύζυγο, τότε δεν τίθεται ζήτημα κληρονομικού δικαιώματος επί των αναδρομικών, καθώς ο θανών δεν ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο. Σε αυτή την περίπτωση ο επιζών σύζυγος δικαιούται αναδρομικά μόνο αν η σύνταξη χηρείας που λαμβάνει ο ίδιος, μετά την μεταβίβαση, είχε το κρίσιμο 11μηνο τις αντισυνταγματικές περικοπές (ν. 4051 και 4093 του 2012).

Εφόσον η σύνταξη χηρείας (όχι η αρχική του θανόντα δικαιούχου, αλλά το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου) υπολογίστηκε πάνω από 1.000 ευρώ ή ο δικαιούχος είχε άθροισμα συντάξεων μαζί με την χηρείας πάνω από 1.000 ευρώ, τότε δικαιούται αναδρομικά.

Αυτά τα αναδρομικά θα τα λάβει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό που μπαίνει και η σύνταξή του, χωρίς αίτηση, από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου, ανάλογα με το Ταμείο από το οποίο προέρχεται. Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 και απεβίωσε μετά τις 12 Μαίου του 2016, τότε οι νόμιμοι κληρονόμοι του δικαιούνται το ποσό των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο συνταξιοδοτικό του εισόδημα την περίοδο 11.06.2015 - 12.05.2016.

Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξή του, οι κληρονόμοι του – δηλαδή η σύζυγος ή ο σύζυγος ή τα παιδιά κλπ – θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών, με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Προσοχή, ο κάθε κληρονόμος παίρνει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικό του δικαίωμα, όπως προβλέπεται από το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση ρόλο παίζει το κληρονομικό ποσοστιαίο δικαίωμα όπως προσδιορίζεται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιάς και όχι το ασφαλιστικό δίκαιο που αφορά στην μεταβίβαση της σύνταξης (δηλαδή 70% η χήρα ή ο χήρος κλπ). Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει για αιτήσεις αρχές Νοεμβρίου.

Στόχος είναι η διαδικασία να παραμείνει απλή.

Γι αυτό η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει.

Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά.

hxonews
hxonews

dikaiologitika.gr