Αλλαγές στον κανονισμό άρδευσης του ΤΟΕΒ - Περισσότερο νερό σε θερμοκήπια και ελιές μετά τις βροχές

9:06 π.μ. - Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020
09:02 π.μ. - Τρί, 18/06/2020
Image: Αλλαγές στον κανονισμό άρδευσης του ΤΟΕΒ - Περισσότερο νερό σε θερμοκήπια και ελιές μετά τις βροχές

Οι αποφάσεις της Γ.Σ. του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας για προϋπολογισμό και κανονισμό άρδευσης

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Ο πρόεδρος κ. Μανώλης Παπαδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας πως προγραμματίστηκαν έργα για την επόμενη περίοδο έτσι ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση του νερού. Επίσης η κάλυψη λειτουργικών εξόδων μισθοδοσία προσωπικού, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ ενώ υπάρχουν προβλέψεις για αποκατάσταση ζημιών, συντηρήσεις, οδοποιία κ.α.

Ο προϋπολογισμός είναι πάνω από 2.200.000 ευρώ με τα μισά περίπου χρήματα να διατίθενται για το ηλεκτρικό ρεύμα. Επειδή το κόστος για ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλο απευθύνθηκαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης που εκπόνησε μια μελέτη προτείνοντας αναβάθμιση των αντλιοστασίων για λιγότερη κατανάλωση ρεύματος έτσι ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 250.000 ευρώ. Επιπλέον μέσω της Περιφέρειας Κρήτης προωθείται η αξιοποίηση φωτοβολταϊκών στους ΤΟΕΒ επίσης για εξοικονόμηση ρεύματος. Και για τα δυο παραπάνω αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης, εξήγησε ο κ. Παπαδάκης.

Πρόσθεσε πως έχουν γίνει οι διαδικασίες και έχει προκύψει εργολάβος για την αποκατάσταση σε λακούβες που έχουν σχηματιστεί σε δρόμους ευθύνης του ΤΟΕΒ. Με τη βελτίωση του καιρού θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε και ο κανονισμός άρδευσης. Για τη φετινή περίοδο εγκρίθηκαν τα δικαιούμενα κυβικά να αυξηθούν κατά 15%. Στα θερμοκήπια κατά 100 κυβικά και οι ελιές από 7 κυβικά σε 8. Για φέτος όλες οι υπερβάσεις θα επιβαρύνονται στο διπλάσιο και όχι στο πενταπλάσιο που ίσχυε για κάποιες περιπτώσεις. Κλείνοντας ανέφερε πως αυτή την περίοδο υπάρχουν 13.000.000 κ.μ. στη λεκάνη του φράγματος Μπραμιανών.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Παπαδάκη: