Αίτημα για άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα

8:52 π.μ. - Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018
08:12 π.μ. - Τρί, 18/52/2018
Image: Αίτημα για άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα

Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π. Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη»

1) Είναι πλέον νόμος του κράτους η εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής  στην Ελλάδα 
2) Δυστυχώς, τη φετινή σχολική χρονιά 2018-2019, δεν εφαρμόζεται στην Ιεράπετρα, λόγω της αρνητικής ψήφου του Δημάρχου Ιεράπετρας, με αιτιολογία τη μη επάρκεια των κτιριακών υποδομών, ερχόμενος σε αντίθεση με τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, ότι η Ιεράπετρα έχει τις υποδομές για να στηρίξει την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Να επισημαίνουμε ότι ήδη εφαρμόζεται στους άλλους τρεις δήμους του Νομού Λασιθίου (Αγίου Νικολάου, Σητείας και Οροπεδίου), οι οποίοι δεν υπερτερούν σε υποδομές, συγκρινόμενοι με το δήμο Ιεράπετρας. 
3) Τις μεγαλύτερες ευθύνες φυσικά φέρει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, που όχι μόνο έδωσε δικαίωμα ψήφου στου Δήμους αλλά «θέσπισε» την επικράτηση της ψήφου της μειοψηφίας. Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» ψήφισαν υπέρ του να φοιτήσουν υποχρεωτικά όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία όταν συγκροτήθηκε η τριμελής επιτροπής, την Άνοιξη του 2018. 
4) Ο Δήμος Ιεράπετρας, ενώ έχει στη δικαιοδοσία του εφτά Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση και πολλά παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Όπως γίνεται αντιληπτό, όχι μόνο δε θα μειωθεί το μαθητικό δυναμικό των δημοτικών παιδικών σταθμών αν όλα τα προνήπια (ηλικίας 4-5 ετών) φοιτούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία αλλά, αντίθετα, και πάλι οι παιδικοί σταθμοί δε θα μπορούν να καλύψουν όλα τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών. Άραγε ο Δήμος Ιεράπετρας επιθυμεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των οικογενειών ή θα συνεχίσει να αδιαφορεί; 
5) Στην τριμελή επιτροπή που συνεδρίασε πάλι πρόσφατα (την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018) με θέμα την ένταξη των νηπιαγωγείων της Ιεράπετρας στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από την επόμενη σχολική χρονιά 2019 - 2020, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση λέγοντας πως δεσμεύεται από προγενέστερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην ουσία όμως ψήφισε ξανά κατά της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, μειοψηφώντας απέναντι στις θετικές ψήφους του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου και του Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας. Διαφαίνεται μια αντίφαση του δήμου Ιεράπετρας, από την μία να μην μπορεί να απορροφήσει τα παιδιά που αιτούνται να μπουν στους παιδικούς σταθμούς και από την άλλη να μην υποστηρίζει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης που θα εξασφάλιζε την φοίτηση περισσότερων παιδιών στις ανάλογες δομές. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς για τις προθέσεις του δήμου και τι θα γίνει την επόμενη σχολική χρονιά. Αν και επανειλημμένα το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών έχει ζητήσει να του γνωστοποιηθεί ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών (προνήπια) που φοιτούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κατά τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018-2019 καθώς επίσης και ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 3-4 ετών που δε δικαιούνται voucher και στα προαναφερόμενα σχολικά έτη έχουν μείνει εκτός των παιδικών σταθμών, ουδέποτε μας έχουν δοθεί τα στοιχεία αυτά. 
6) Το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει τις επαρκείς κτιριακές υποδομές, ως το κριτήριο εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία μη εφαρμογής της υποχρεωτικής φοίτησης των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία στην Ιεράπετρα αφού όλοι κρίνουν ότι υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές. Να σημειώσουμε ότι στις προσκλήσεις του Υπουργείου Παιδείας προς τους δήμους για την προμήθεια αιθουσών που θα στεγάσουν τα επιπλέον τμήματα που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονη προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, ο δήμος Ιεράπετρας δεν ανταποκρίθηκε και δεν είναι ανάμεσα σ’ αυτούς τους 20 δήμους που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας ότι κατανέμονται οι αίθουσες αυτές. 
7) Η μη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα και όχι μόνο, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη υπογεννητικότητα στην χώρα μας, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο τμημάτων των δημόσιων νηπιαγωγείων, και θα οδηγήσει στο κλείσιμο και άλλων τα επόμενα χρόνια ενώ θα χαθούν θέσεις εργασίας. 
8) Απορίας άξιο είναι αν χάθηκαν θέσεις εργασίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στους νομούς που εφαρμόστηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και πώς έλυσαν, αυτοί οι δήμοι, το πρόβλημα με το πού θα αφήσουν οι γονείς τα παιδιά τους για τους καλοκαιρινούς μήνες που τα δημόσια νηπιαγωγείο παραμένουν κλειστά. 
Με βάση όλα τα παραπάνω:
– Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μην λάβει υπόψη την αρνητική ψήφο του Δημάρχου Ιεράπετρας. Να μην συναινέσει να επικρατήσει και πάλι η μειοψηφία καθώς και ο ίδιος ο δήμαρχος θεωρεί ότι το κτιριακό θέμα στην Ιεράπετρα έχει λυθεί. 
–Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει υπόψη την κτιριακή επάρκεια και να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, στην Ιεράπετρα από τη νέα σχολική χρονιά, όπως και σε άλλους νομούς. 
Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού να φοιτά, ανάλογα με την ηλικία του, σε δημόσια νηπιαγωγεία (4-6) και παιδικούς σταθμούς (0-3).  Είναι υποχρέωση του κράτους πρόνοιας να εξασφαλίσει, στους εργαζόμενους και μη γονείς, ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός δομών φροντίδας, αγωγής και εκπαίδευσης, καθώς κανένας πλέον δεν αμφισβητεί τα πλεονεκτήματα της πρώιμης αγωγής, εκπαίδευσης και παρέμβασης. 
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                            Η Γενική Γραμματέας
 
 
Γιάννης Πασπαράκης Μαρία Βασαρμίδου 



φωτο αρχείου