Αγιά Φωτιά - Άμεσα χαρτογράφηση των επικίνδυνων σημείων στον Δήμο Ιεράπετρας

11:35 π.μ. - Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022
11:10 π.μ. - Δευ, 31/35/2022
Image: Αγιά Φωτιά - Άμεσα χαρτογράφηση των επικίνδυνων σημείων στον Δήμο Ιεράπετρας

Ο Γιάννης Καρύδης, Γεωλόγος μιλά στον Ηχώ 99,8

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το ανάγλυφο του εδάφους της περιοχής όπου σημειώθηκε το τραγικό συμβάν στην Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας με θύμα μια 47χρονη τουρίστρια που διέμενε σε τουριστικό κατάλυμα το οποίο καταπλακώθηκε μετά από κατολίσθηση βράχου, δίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Καρύδης, γεωλόγος, προτείνοντας και κάποιες λύσεις για την αποφυγή ανάλογου συμβάντος στην περιοχή. Μια περιοχή που είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και εξαιτίας του περιστατικού πιθανόν ως τουριστικός προορισμός να επηρεαστεί αρνητικά.

Όπως εξήγησε, η πτώση του βράχου φαίνεται να οφείλεται σε μια συσσώρευση παραγόντων, μεταξύ των οποίων, η μορφολογία και η σύσταση του εδάφους, τα καιρικά φαινόμενα, οι βροχοπτώσεις, οι σεισμοί, τα τεκτονικά προβλήματα. Ποτέ όμως δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα πέσει ο βράχος. Ίσως οι τελευταίες βροχοπτώσεις να επέτειναν την πτώση. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το τουριστικό κατάλυμα όπου έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό, ήταν χτισμένο κάτω από βράχια. Άποψή μου είναι ότι δεν θα έπρεπε να χτιστεί εκεί τουριστικό κατάλυμα ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ζωές, υποστήριξε ο κ. Καρύδης.

Επεσήμανε ακόμα ότι θα περίμενε κανείς να πέσει βράχος στο ακριβώς απέναντι σημείο εκεί όπου υπάρχει ο γνωστός μεγάλος βράχος στην Αγιά Φωτιά. Όμως εκεί υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι κάτω από τον βράχο η κλίση του εδάφους είναι αντίθετη προς το πρανές και έτσι κατά κάποιο τρόπο τον στηρίζει. Επιπλέον από την πρώην Νομαρχία, τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποιες παρεμβάσεις στο σημείο.

Ωστόσο, όπως τόνισε, στον δήμο Ιεράπετρας υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα σημεία όπως είναι αυτό στον δρόμο από Μύρτος προς Τέρτσα. Κρίνεται λοιπόν χρήσιμο και αναγκαίο επιστήμονες και ειδικοί να ελέγξουν τα σημεία αυτά, να τα χαρτογραφήσουν, να προτείνουν λύσεις και να γίνουν τα έργα που απαιτούνται. Αυτό ισχύει και για την Αγιά Φωτιά. Λύσεις υπάρχουν, όπως να απλωθούν δίχτυα, να «καρφωθούν» τα βράχια, να γίνουν προστατευτικοί τοίχοι με ειδικούς πασσάλους κ.α. Χρειάζεται ενεργοποίηση και μέριμνα για την αποφυγή αντίστοιχων δυσάρεστων περιστατικών, κατέληξε.