Αδράνεια του Δήμου Ιεράπετρας για το πρόγραμμα αποζημιώσεων από θεομηνίες του ΕΛΓΑ

10:52 π.μ. - Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018
10:11 π.μ. - Τετ, 14/52/2018
Image: Αδράνεια του Δήμου Ιεράπετρας για το πρόγραμμα αποζημιώσεων από θεομηνίες του ΕΛΓΑ

Ποιες ζημιές από θεομηνία και δυσμενείς καιρικές είναι επιλέξιμες ενίσχυσης - Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις

Ο ΕΛΓΑ, κατόπιν σχετικής ανάθεσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2017»: «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλους, κατολίσθηση, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, ξηρασία, παγετός, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χαλάζι, χιονοπτώσεις)κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2017». Όπως  επισημαίνει ο ελαιοπαραγωγός -κάτοικος Καβουσίου  κ. Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 το κείμενο και η απόφαση για το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή σελίδα του ΕΛΓΑ.  Ωστόσο οι  αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας ,με τις οποίες ο ίδιος επικοινώνησε, του μετέφεραν  ότι δεν έχουν ενημέρωση για το θέμα ώστε με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους παραγωγούς. Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί που πληρούν τις προϋποθέσεις όπως ορίζονται στη σχετική απόφαση,  όμως δεν γνωρίζουν ότι τους δίνεται αυτή η δυνατότητα. Μάλιστα οι σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης θα πρέπει να υποβληθούν  από Τετάρτη 7-11-2018 έως και Πέμπτη 6-12-2018, τονίζει ο κ. Κουδουμογιαννάκης. Μεταφέρει στη συνέχεια  κάποιες  πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου επισημαίνοντας ότι  αν και υπάρχουν καλές επιδόσεις αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα από την  αυξημένη οξύτητα ως αποτέλεσμα της κακής εφαρμογής της δακοκτονίας  ή καθυστέρησης εφαρμογής του προγράμματος γεγονός που επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος.
 
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα του ΕΛΓΑ εντάσσονται ως επιλέξιμες ενίσχυσης:
 
Α. Ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολίσθηση, πλημμύρες)και δυσμενείς καιρικές συνθήκες(ανεμοθύελλες, παγετός, υπερβολικές βροχοπτώσεις,  χαλάζι, χιονοπτώσεις). Επισημαίνεται ότι οι ζημίες από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετός, χαλάζι, χιονοπτώσεις) μπορούν να ενισχυθούν μόνο όταν το κατώτατο όριο απωλειών της παραγωγής κατά το έτος ζημιάς (2017) υπερβαίνει το 30%, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών, σε επίπεδο Π. Ενότητας. (πίνακας 1)
 
Β. Ζημιές απώλειας παραγωγής από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας) σε καλλιέργειες, που σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΑΑΤ το κατώτατο όριο απωλειών της παραγωγής κατά το έτος ζημιάς (2017) υπερβαίνει το 30%, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών, σε επίπεδο Π. Ενότητας. (πίνακας 2)
 
Οι ενδιαφερόμενοι πληγέντες παραγωγοί καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στους Δήμους που ανήκουν οι ζημιωθείσες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μέσω των εξουσιοδοτημένων ανταποκριτών του ΕΛ.Γ.Α, τις  σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης από Τετάρτη 7-11-2018 έως και Πέμπτη 6-12-2018.
 
Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί και οι διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων, ορίζονται στις διατάξεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΦΕΚ 4562/Β/2016) και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του προγράμματος.
 
Για πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση koe@elga.gr ή να απευθυνθούν τηλεφωνικώς στο Υποκ/μα ΕΛ.Γ.Α της περιοχής τους.