Αδιάθετο ξύδι και κρασί της Κρήτης για τη δημιουργία αντισηπτικών

10:39 π.μ. - Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
10:03 π.μ. - Τρί, 31/39/2020
Image: Αδιάθετο ξύδι και κρασί της Κρήτης για τη δημιουργία αντισηπτικών

Επιστολή της ΕΑΣΗ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τα αποθέματα στην Κρήτη

Η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, μετά από πρόταση και πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Μύρωνα Χιλετζάκη, έστειλε στον Μάκη Βορίδη επιστολή για την απορρόφηση του λευκού κρασιού και του ξιδιού, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Νέα Κρήτη».

Όπως λέει στην εφημερίδα ο κ. Χιλετζάκης, εφόσον η κυβέρνηση απορροφήσει όλο το αδιάθετο κρασί και το ξίδι για τη δημιουργία αντισηπτικών κατά του κορωνοϊού, το όφελος θα είναι πολύπλευρο.

«Θα αποσυμφορηθούν έτσι οι εγκαταστάσεις των οινοποιείων και θα μπορέσουμε φέτος να απορροφήσουμε τις ποσότητες των οινοσταφύλων. Και αν δεν το κάνουμε αυτό όλοι οι οινοποιοί, δε θα μπορέσουμε αυτό το καλοκαίρι να απορροφήσουμε τα λευκά οινοστάφυλα των παραγωγών μας και έτσι τα σταφύλια θα μείνουν απούλητα. Επομένως, η απορρόφηση των λευκών κρασιών και του ξιδιού έχει πολύπλευρη σημασία για τη στήριξη του αγροτικού τομέα»...

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, «η κυβέρνηση πρέπει να το κάνει. Γιατί έρχεται η δυσκολότερη οινοποιητική σεζόν των τελευταίων ετών. Και πρέπει από την άλλη να στηρίξουμε και τους Έλληνες πολίτες, γιατί το ξίδι είναι το μόνο φυσικό απολυμαντικό. Και πρέπει να στηρίξουμε και τους οξοποιούς για να μη μείνουν και αυτοί εκτός αγοράς. Όλα είναι αλυσίδα»...

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΕΑΣΗ αναφέρει: «Αξιότιμε κύριε υπουργέ, η ΑΕΣ Ένωση Ηρακλείου Α.Ε., εκφραστής του πρωτογενούς τομέα παραγωγής που πλήττεται ιδιαίτερα στις μέρες μας, είναι σε θέση να γίνει αρωγός στην επιτακτική ανάγκη της κρίσης υγείας και οικονομίας την οποία βιώνουμε. Και για τους παραπάνω λόγους, σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία Οξοποιών Ελλάδος, μπορεί να διαθέσει συνολική ποσότητα τριών εκατομμυρίων κιλών κρασιού, το οποίο διαθέτει στις αποθήκες της, στην τιμή του 0,40 ευρώ ανά κιλό, η οποία επιμερίζεται σε 0,25 ευρώ από την Ομοσπονδία Οξοποιών και 0,15 ευρώ από κρατική βοήθεια ανά κιλό.

Εφόσον αυτό είναι εφικτό, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο της παραπάνω βοήθειας, καθώς ο κλάδος του κρασιού δέχεται συμπίεση του κύκλου εργασιών από κλάδους όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Ενώ παράλληλα, τα κρασιά τα οποία διαθέτουμε στους αποθηκευτικούς μας χώρους είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Συνάμα, κρίνεται επιτακτική ανάγκη οξοποίησης λόγω της αυξημένης ζήτησης του προϊόντος σαν λύση απολύμανσης, που κρίνεται η πιο υγιεινή και φυσική που διαφαίνεται».

Ανάλογη επιστολή έστειλαν στον Μάκη Βορίδη και οι ιδιώτες οξοποιοί της χώρας.

in.gr