Θραψανιώτης για την Μικρασιατική Καταστροφή: Μια τραγωδία που μας στοιχειώνει 100 χρόνια μετά

1:14 μ.μ. - Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022
01:03 μ.μ. - Τετ, 16/14/2022
Image: Θραψανιώτης για την Μικρασιατική Καταστροφή: Μια τραγωδία που μας στοιχειώνει 100 χρόνια μετά

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη, με την ομιλία του στην Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Διασποράς της Βουλής για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή τίμησαν χθες στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, σε κοινή τους συνεδρίαση η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής και αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Στην τοποθέτηση του ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, είπε:

Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη, την Έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για την κοινή συνεδρίαση, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠΑΔΕΕ), με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, όπως έχει Ιστορικά καταγραφεί.

Μια Εθνική Τραγωδία που μας στοιχειώνει, χωρίς αμφιβολία, όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε η κ. Πατουλίδου.

Καταστροφή, γιατί οδηγηθήκαμε σε ένα πόλεμο που είχε σαν αποτέλεσμα τον αφανισμό και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων χριστιανών Ελλήνων (αλλά και Αρμενίων και άλλων) από τη Μικρασία και τον Πόντο, τις προαιώνιες κοιτίδες τους.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής αποτελούν χρέος αλλά και ευκαιρία ταυτόχρονα για αναστοχασμό, προβληματισμό και κυρίως για να αντλήσουμε διδάγματα.

Διδάγματα, για το πώς και το γιατί ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα, ποιοι οι λόγοι και οι αφορμές που οδήγησαν στην τραγωδία, κυρίως όμως να διδαχθούμε για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα κρίσιμα εθνικά θέματα, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον, με συνεννόηση και την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, για να μην επαναληφθούν παρόμοια τραγικά αποτελέσματα.

Ο Ελληνικός λαός, κουρασμένος ήδη από τη δεκαετή πολεμική προσπάθεια, αποδοκίμασε στις εκλογές του 1920 τον Ελευθέριο Βενιζέλο, εκείνον που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την Ελλάδα “των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων” και έφερε στην εξουσία εκείνους που ήταν αντίθετοι στο εγχείρημα και που παρά τις εξαγγελίες τους, το συνέχισαν. Εκείνοι που χωρίς σχέδιο, συνέχισαν την προσπάθεια της χώρας, ταυτίζοντάς την όμως απόλυτα με την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο κενό την κρίσιμη ώρα.

Όμως σήμερα, 100 χρόνια μετά, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πόσο ωφελήθηκε η “Παλιά Ελλάδα” από την άφιξη των εκατομμυρίων εξαθλιωμένων και ξεριζωμένων προσφύγων. Πόσο άλλαξε και πλούτισε ο τόπος μας από τον μόχθο αυτών των ανθρώπων, που παρά την εχθρική και σχεδόν ρατσιστική υποδοχή που έτυχαν από ένα μέρος των ντόπιων, μπόρεσαν με ένα πράγματι σπουδαίο και πρωτόγνωρο για την εποχή, κρατικό σχεδιασμό, να ενταχθούν και να προσφέρουν στη χώρα μας. Η σημερινή Ελλάδα ευγνωμονούσα, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα και των προσφύγων.

Δυστυχώς σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα και 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, 50 σχεδόν χρόνια από την εισβολή και την κατοχή της μισής Κύπρου από την Τουρκία, ζούμε ξανά την τραγωδία ενός νέου πολέμου που οδηγεί σε γεωπολιτική αστάθεια, αναδιάταξη ισορροπιών, εντείνει το κυνήγι των εξοπλισμών, με θύματα, όπως πάντα τους λαούς.

Στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία, εκτός από το λαό της, τις συνέπειες θα υποστούν δυστυχώς και οι Έλληνες ομογενείς, κάτοικοι της περιοχής, με κίνδυνο για την ζωή τους και τον ξεριζωμό. Έχουμε τεράστια ευθύνη ως Κράτος για την προστασία των ομογενών μας, και αυτό θα πρέπει να είναι ο κύριος οδηγός της στάσης μας στον άδικο πόλεμο που γίνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δυστυχώς μέχρι τώρα, η χώρα μας δεν έχει αναδείξει το πρόβλημα ούτε έχει παρέμβει αποτελεσματικά και στους δυο εμπλεκόμενους, ώστε να προστατευθεί η ομογένεια.

Η Επιτροπή μας οφείλει να ανταποκριθεί στην αγωνιώδη έκκληση της προέδρου των ομογενών μας με προτάσεις και πολιτικές παρεμβάσεις που θα προστατεύουν την ομογένεια στον τόπο της και θα διευκολύνουν την έξοδο όσων το επιθυμούν ανεξάρτητα από την έκβαση των τωρινών συγκρούσεων.

Η Ελλάδα, χώρα φιλειρηνική, κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας αλλά και ως λαός, εντός και εκτός των γεωγραφικών συνόρων, έχουμε χρέος να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

Να αποκρούσουμε αναθεωρητικές βλέψεις και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ειρηνική συνύπαρξη με τους γειτονικούς λαούς, ιδιαίτερα την Τουρκία, με την επίλυση των διαφορών μας, στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Κλείνοντας κ. Πρόεδρε επιτρέψτε μου μία αναφορά στην Κρήτη και το ρόλο της στην Ελληνική Επανάσταση, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της, που αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους αλλά και την συμβολή των Κρητών εθελοντών στους Βαλκανικούς πολέμους

Αφορμή για αυτήν την αναφορά αποτελεί η δίγλωσση έκδοση "1821 Η ΚΡΗΤΗ στην ΕΛΛΗΝΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ " που επιμελήθηκε η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Η έκδοση περιλαμβάνει το υλικό της πρωτοποριακής περιοδικής έκθεσης, που παρουσιάστηκε σε όλη την Κρήτη και τώρα ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει Παρουσιαστεί ήδη στην Φλόριντα των ΗΠΑ, με επόμενο σταθμό την Μελβούρνη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας .

Κλείνοντας, να ευχαριστήσω το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για την ευγενή παραχώρηση αντίτυπων για τα παρόντα μέλη της ΠΑΔΕΕ, με αφορμή της κοινή συνεδρίαση .

Μία έκδοση, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, συμβολή στην προσπάθεια της Ιστορικής γνώσης, της υπεράσπισης των αξιών της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των Λαών για ευημερία και προκοπή.

Σας Ευχαριστώ.