Θ. Καλαντζάκης: "Οφείλουμε να διδαχθούμε από το παρελθόν, ώστε να έχουμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον"

8:17 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021
08:09 μ.μ. - Δευ, 20/17/2021
Image: Θ. Καλαντζάκης: "Οφείλουμε να διδαχθούμε από το παρελθόν, ώστε να έχουμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον"

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας για τη Μικρασιατική Καταστροφή: «Οφείλουμε να διδαχθούμε από το παρελθόν, ώστε να έχουμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον»

Στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021. στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης μαζί με την Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ», κα Μαρία Σακαδάκη.

Όπως, στη συνέχεια, ανέφερε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας: « Ενενήντα εννιά χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη Μαύρη Επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η σημερινή μέρα ζωντανεύει μνήμες από τα πάθη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από τις σφαγές, τα βασανιστήρια, τις λεηλασίες και το διωγμό που υπέστησαν. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφτασαν σε τραγική κατάσταση στην Ελλάδα και πάνω από 600.000 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της γενοκτονίας.

Δεν παύουμε να θυμόμαστε και τιμάμε  τη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και πάνω από όλα να διδασκόμαστε από τα τότε γεγονότα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια στο μέλλον. Οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορική μνήμη στις νέες γενιές όχι μόνο ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και για να αποτελέσουν οι Μικρασιάτες Πρόσφυγες παράδειγμα έμπνευσης για το θάρρος που επέδειξαν, την επιμονή τους, την αξιοπρέπειά τους και το κουράγιο τους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανόρθωση και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους. Οφείλουμε να διδαχθούμε από το παρελθόν, ώστε να έχουμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον».