Μίχου: Προβληματισμός για την καστανή ρυτίδωση - Καλά τα νέα για το έντομο καραντίνας frugiperda

12:25 μ.μ. - Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024
12:10 μ.μ. - Παρ, 04/25/2024
Image: Μίχου: Προβληματισμός για την καστανή ρυτίδωση - Καλά τα νέα για το έντομο καραντίνας frugiperda

Ποιοι πρέπει να ενημερώσουν το μητρώο αγροτών για το έντομο καραντίνας frugiperda- τι είπε η προϊσταμένη στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας για το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο

Η κα Άννα Μίχου, προϊσταμένη στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την εικόνα που έχουμε από την περιοχή της Ιεράπετρας σχετικά με την καστανή ρυτίδωση και το έντομο καραντίνας frugiperda.

Έχουν αναγγελθεί ήδη τα πρώτα κρούσματα καστανής ρυτίδωσης στην περιοχή μας, ανέφερε η κα Μίχου, όποτε κρίνει ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί και είναι πολύ δύσκολο να τον ξεριζώσουμε. Από εκεί και έπειτα, επειδή πολλοί μπερδεύονται με τους ιούς των μωσαϊκών, κάλεσε τους παραγωγούς που βλέπουν ύποπτα συμπτώματα να στέλνουν δείγμα είτε στο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είτε στο Μπενάκειο ώστε να ενημερώνεται η υπηρεσία και να παίρνει δείγμα για επιβεβαίωση. Τα δείγματα που παίρνουν οι παραγωγοί χρεώνονται, αλλά τα δείγματα που παίρνει η υπηρεσία για επιβεβαίωση δεν χρεώνονται, ενημέρωσε η κα Μίχου. Οι παραγωγοί συνεννοούνται με τον γεωπόνο και αυτός κρίνει εάν θα πρέπει να σταλεί ή όχι το δείγμα. Τα δείγματα που στέλνονται στο Ηράκλειο, στο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δίνουν αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα. Τα δείγματα που στέλνονται στο Μπενάκειο καθυστερούν γύρω στις 20 μέρες, λόγω του μεγάλου όγκου δειγμάτων που δέχονται καθημερινά. Αυτό που προέχει είναι να έχουν οι παραγωγοί μια γρήγορη απάντηση ώστε να δουν πως θα διαχειριστούν στην συνέχεια την καλλιέργειά τους. Από πέρυσι η υπηρεσία έχει μαζέψει γύρω στα 60 με 70 θετικά δείγματα καστανής ρυτίδωσης στην περιοχή της Ιεράπετρας γι’ αυτό και θεωρούν ότι ο ιός έχει πια εγκατασταθεί. Η κα Μίχου θεωρεί, ότι δεδομένης της κατάστασης, τα μέτρα πρόληψης θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά. Επιπλέον, όσο περνάνε τα χρόνια, το ιικό φορτίο συγκεντρώνεται στο χωράφι και έτσι τα συμπτώματα θα εμφανίζονται νωρίτερα. Η λύση είναι να βρεθεί ένα ανθεκτικό υβρίδιο. Τα υβρίδια που υπάρχουν έως τώρα έχουν κάποια ανθεκτικότητα αλλά υπολείπονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το frugiperda, η κα Μίχου μας ενημέρωσε ότι οι πρώτες θετικές παγίδες του frugiperda βρέθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβρη. Μέχρι στιγμής, και ενώ γίνεται συστηματική παρακολούθηση, δεν έχουν βρει ξανά frugiperda στις παγίδες αλλά η παρατήρηση θα πρέπει να συνεχιστεί. Αν και τα πράγματα φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά, η κα Μίχου είπε ότι υπάρχει η περίπτωση αυτό να αλλάξει καθώς υπάρχουν ήδη ειδοποιήσεις ότι έχουν βρει το έντομο καραντίνας στις Κυκλάδες. Το καλό στην περιοχή μας είναι ότι μιλάμε για θερμοκήπια όπου τα πράγματα είναι πολύ ελεγχόμενα. Επίσης, η κα Μίχου μας ενημέρωσε ότι οι παραγωγοί που καλλιεργούν οποιονδήποτε από τους βασικούς ξενιστές, θα πρέπει να ενημερώσουν το μητρώο τους σε περίπτωση που έχουν αλλάξει αγροτεμάχιο. Αυτοί που δεν έχουν αλλάξει και εξακολουθούν να καλλιεργούν στα ίδια χωράφια δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενημέρωση. Επιπλέον, όσοι διακινούν προϊόντα, είτε είναι παραγωγοί, είτε είναι έμποροι, θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν λήξει τα φυτοϋγειονομικά τους διαβατήρια ή ένα τους έχουν τελειώσει τα κιλά που τους δόθηκαν την προηγούμενη φορά.