774.400 ευρώ στις ΔΕΥΑ Σητεία και Μαλεβιζίου για τις ζημιές από την κακοκαιρία

6:55 μ.μ. - Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022
06:10 μ.μ. - Τετ, 26/55/2022
Image: 774.400 ευρώ στις ΔΕΥΑ Σητεία και Μαλεβιζίου για τις ζημιές από την κακοκαιρία

Χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ Σητείας και Μαλεβιζίου από το Υπουργείο Ναυτιλίας για την αποκατάσταση ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου

Την άμεση χρηματοδότηση ύψους 774.400 ευρώ προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Σητείας και του Μαλεβιζίου για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου προβλέπουν τέσσερις αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Ειδικότερα μετά από συνεργασία του ΥΝΑΝΠ Γιάννη Πλακιωτάκη με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλου, και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, εγκρίθηκαν τέσσερις αποφάσεις, εκ των οποίων οι δύο (ΑΔΑ 93Κ24653ΠΩ-241 και ΑΔΑ 95Υ04653ΠΩ-ΚΥΚ) προβλέπουν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 537.200 ευρώ προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Σητείας, και οι άλλες δύο (ΑΔΑ Ψ86Λ4653ΠΩ-4ΙΚ και ΑΔΑ 97ΖΑ4653ΠΩ-ΓΘΧ) τη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 237.200 ευρώ προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Μαλεβιζίου.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σχολιάζοντας τις αποφάσεις αυτές τόνισε τα εξής : 

«Όπως είχα δεσμευθεί προχωρούν τάχιστα οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε οι περιοχές που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία της 15ης Οκτωβρίου να αποκαταστήσουν σταδιακά τις ζημιές που προκλήθηκαν. Εγκρίθηκαν τα πρώτα κονδύλια ύψους 774.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στην ύδρευση και στην αποχέτευση της Σητείας και του Μαλεβιζίου. 

Τα κονδύλια αυτά έρχονται να προστεθούν στα άλλα κονδύλια ύψους 800.000 ευρώ που ήδη έχουν εγκριθεί από την Κυβέρνηση και προβλέπουν σειρά μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι δύο περιοχές. Φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τις δυνατότητες να διασφαλίσουμε και άλλα κονδύλια για τις περιοχές που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή και συνάμα να προχωράμε τις διαδικασίες με ταχείς ρυθμούς».   

Επίσης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε τα εξής: 

 «Αμέσως μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου που έπληξαν περιοχές της Κρήτης, η Κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποιεί μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων στήριξης και αποκατάστασης. Ήδη έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους Μαλεβιζίου και Σητείας, ενώ έπειτα από συνεργασία με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, εγκρίθηκε συνολική χρηματοδότηση 774.400 ευρώ προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης των Δήμων Σητείας και Μαλεβιζίου. Συνολικά, λοιπόν, μέσα σε μία εβδομάδα από την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής, οι πληγέντες οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση σχεδόν 1,6 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και δίκτυα. Η χρηματοδοτική στήριξη προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης για την αποκατάσταση ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου 2022 συνεχίζεται μέσα από νέες σχετικές αποφάσεις».