5,2 εκ. ευρώ για το βιολογικό και το λιμεναρχείο της Ιεράπετρας

4:32 μ.μ. - Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022
04:09 μ.μ. - Τρί, 06/32/2022
Image: 5,2 εκ. ευρώ για το βιολογικό και το λιμεναρχείο της Ιεράπετρας

Καλαντζάκης: "Δεν αφήσαμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη για την ολοκλήρωση του έργου του γηροκομείου"

Εκτενή ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα θέματα έκανε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Σεπτεμβρίου 2022.

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε για τα έργα «Επισκευή- Συντήρηση Λιμεναρχείου Ιεράπετρας» και «Αναβάθμιση ΕΕΛ Ιεράπετρας και επαναχρησιμοποίηση εκροής για άρδευση», για τα οποία έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 90.000,00€ και 5.186.167,16€ αντίστοιχα. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα της ολοκλήρωσης του Γηροκομείου, παρουσιάζοντας με στοιχεία την πραγματικότητα σχετικά με τους χρόνους υλοποίησης του έργου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καλαντζάκης μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την πρόταση του Λιμενάρχη, κ. Παπαδάκη, για την επισκευή και τη συντήρηση του κτιρίου του Λιμεναρχείου, ενός εμβληματικού για την πόλη μας κτιρίου, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζόμενων και των πολιτών, συντάξαμε με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας μια ολοκληρωμένη μελέτη, ζητήσαμε και πετύχαμε τη  χρηματοδότησή της από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Επίσης, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ύψους  5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του βιολογικού καθαρισμού της Ιεράπετρας αλλά και για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για την παραγωγή νερού άρδευσης. Με την αναβάθμισή του Βιολογικού όλα τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα θα επιλυθούν  διασφαλίζοντας τη σωστή και αποδοτική λειτουργία του σε βάθος χρόνου και προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην περιοχή.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι ως Δημοτική Αρχή λέμε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ με ΣΤΟΙΧΕΙΑ τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα και όχι με ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ, όπως κάποιοι άλλοι. Δεν κρύψαμε και δεν κρύβουμε ποτέ τίποτα από τους δημότες της Ιεράπετρας. 

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε και να λειτουργήσουμε μια σύγχρονη δομή Γηροκομείου η οποία θα προσφέρει όλες τις φροντίδες που απαιτούνται στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. 

Έτσι σε εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφού προβήκαμε στην πολεοδομική «τακτοποίηση» του κτιρίου προχωρήσαμε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες  σύνταξης μελετών και εύρεσης χρηματοδότησης για την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου. 

Πιο συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα για υλοποίησης των κτιριακών εργασιών είχε ως εξής:

07/06/2018 έγινε η έγκριση διάθεσης πίστωσης του έργου "Ανακαίνιση Γηροκομείου Ιεράπετρας" - Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.265.000€

16/07/2018  είχαμε την αποδοχή χρηματοδότησης από Δημοτικό Συμβούλιο 

21/11/2018  πραγματοποιήθηκε η αποσφράγιση διαγωνισμού 

10/04/2019  λάβαμε την απόφαση της Αποκεντρωμένης 

27/06/2019 λάβαμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου

16/07/2019 είχαμε την  υπογραφή Σύμβασης

15/02/2021 έγινε η συμπληρωματική Σύμβαση

και τον Ιούλιο του 2021 έγινε η αποπεράτωση όλων των κτιριακών εργασιών (οικοδομικές, υδραυλικές, ηλεκτρολογικές εργασίες, δάπεδα κ.α.).

Συγχρόνως με την κατασκευή, ξεκινήσαμε άμεσα και τις διαδικασίες για τον εξοπλισμό του κτιρίου. Ειδικότερα,

05/01/2021 κατατέθηκε η αρχική μας πρόταση προς Περιφερειάρχη με Διαβιβαστικό και  Τεχνικό Δελτίο. Λόγω, όμως αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, στις

27/04/2022  έγινε η πρόσκληση πρόθεσης χρηματοδότησης προμήθειας από την Περιφέρεια

10/05/2022 η  αποδοχή των όρων πρόσκλησης και έγκρισης της μελέτης από την Οικονομική Επιτροπή

20/05/2022 πραγματοποιήθηκε η ένταξη πράξης της προμήθειας από Περιφέρεια

01/08/2022  έγινε η αποσφράγιση του  διαγωνισμού και 

29/8/2022  με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε η  ανάδειξη αναδόχων στο τμήματα ξενοδοχειακού / ηλεκτρονικού διαγωνισμού. 

Δυστυχώς στα τμήματα  του ιατρικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού κουζίνας θα πάμε σε διαπραγμάτευση καθώς δεν υπήρξε ανάδοχος.

Παράλληλα, είμαστε σε συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και τον Σεβασμιότατο, κ. Κύριλλο και διερευνούμε όλες τις νομικές λύσεις, ώστε να δοθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό μετά την τοποθέτηση του εξοπλισμού.

Όπως, λοιπόν, φαίνεται από τα ανωτέρω η Δημοτική Αρχή και ο Δήμος της Ιεράπετρας δεν έχει χάσει ούτε μια μέρα αναφορικά με το έργο του Γηροκομείου και ούτε πρόκειται να χάσει. Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατόν να παραδώσουμε στους συμπολίτες μας μία υπερσύγχρονη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων υψηλών προδιαγραφών που θα προσφέρει άριστες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης στους συμπολίτες μας».