Ξεκινούν οι πληρωμές του Power Pass σε δύο δόσεις

8:16 π.μ. - Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022
08:07 π.μ. - Τετ, 13/16/2022
Image: Ξεκινούν οι πληρωμές του Power Pass σε δύο δόσεις

Την Παρασκευή η πρώτη δόση για τα δυο εκατομμύρια των δικαιούχων που διεκδικούν έως 600 ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν άλλες οφειλές. Ειδοποίηση με sms ή e-mail.

Αν δεν υπάρξει κάποιο στραβοπάτημα της τελευταίας στιγμής, την ερχόμενη Παρασκευή εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό ποσά από 18 έως και 600 ευρώ.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει έναρξη πληρωμών στο τέλος της εβδομάδας, καθώς η εξόφληση θα γίνει σε δύο δόσεις, με ορισμένους δικαιούχους να χρειαστεί να περιμένουν λίγο παραπάνω για έξτρα ελέγχους διασταυρώσεων.

Σημειώστε πως όσοι εντοπιστούν να έχουν αποπειραθεί να «κλέψουν» το σύστημα, εφόσον λάβουν χρήματα τα οποία τελικά αποδειχθεί πως δεν δικαιούνται θα κληθούν να τα επιστρέψουν διπλά.

Οι αιτήσεις έσπασαν τα κοντέρ. Σε σύνολο περίπου 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών με δηλωθέν καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ , οι αιτήσεις προσέγγισαν τα 3 εκατομμύρια για να περιοριστούν τελικά σε περίπου 2,5 εκατ. μοναδικά ΑΦΜ.

Καταγράφηκαν αιτήσεις από φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα που «κόπηκαν», διπλο-αιτήσεις ή και αιτήσεις οι οποίες έγιναν χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Το Power Pass αφορά νοικοκυριά στα οποία η επιβάρυνση (ρήτρα αναπροσαρμογής μείον επιδοτήσεις από το κράτος και παρόχους) ξεπερνά τα 30 ευρώ για τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον περασμένο Μάιο.

Αφορά επίσης λογαριασμούς μόνο για την πρώτη κατοικία, ανεξάρτητα εάν είναι ιδιόκτητη ή νοικιασμένη. Όταν στις αιτήσεις εφαρμόζονται τα κριτήρια χορήγησης οι τελικοί δικαιούχοι περιορίζονται λίγο χαμηλότερα από τα 2 εκατομμύρια σύμφωνα με πληροφορίες.

Την ενίσχυση θα λάβει αυτός που πληρώνει το λογαριασμό του ρεύματος, ανεξάρτητα εάν το ρολόι (ο αριθμός παροχής) είναι στο όνομά του ή όχι. Οι δικαιούχοι θα λάβουν ενημερωτικό μήνυμα, στο κινητό τους ή στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και μπορούν να κάνουν τα χρήματα που θα λάβουν ό,τι θέλουν ακόμα και εάν έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν άλλες οφειλές προς το δημόσιο ή τρίτους.