Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα του Πούτιν, εν μέσω ανησυχητικής κλιμάκωσης

10:39 π.μ. - Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022
10:09 π.μ. - Παρ, 23/39/2022
Image: Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα του Πούτιν, εν μέσω ανησυχητικής κλιμάκωσης

Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις αντιδράσεις για την μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν

Στις υπό ρωσική κατοχή επαρχίες της Ουκρανίας στρέφονται τα βλέμματα, καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες των δημοψηφισμάτων, εν μέσω ουκρανικής και δυτικής οργής.

Παρά τις προειδοποιήσεις οι κάτοικοι στις περιοχές του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, τη Ζαπορίζια και της Χερσώνας καλούνται να συμμετέχουν το επόμενο τριήμερο στην κάλπη ώστε, την ώρα που τόσο το Κίεβο όσο και η δυτική κοινότητα έχουν προαναγγείλει ότι οι εκλογές αυτές είναι παράνομες και δεν θα γίνουν τα αποτελέσματά τους αποδεκτά.

Τα δημοψηφίσματα είχαν ανακοινωθεί μια ημέρα πριν προχωρήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμα που από πολλούς θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, με τον Ρώσο πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι θα στηρίξει με κάθε κόστος τις διαδικασίες αυτές.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ρωσικά μέσα το ερώτημα που θα τεθεί στις περιοχές του Ντονμπάς που η Μόσχα θεωρεί ρωσικές και τις έχει ανακηρύξει μονομερώς ανεξάρτητες από την Ουκρανία πριν από τον πόλεμο είναι «είστε υπέρ της ένωσης της δημοκρατίας με την Ρωσία;».

Στον αντίποδα σε Ζαπορίζια και Χερσώνα το ερώτημα που θα τεθεί είναι «είστε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία, της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή και την είσοδό του στην Ρωσική Ομοσπονδία;».

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ, πέρα από την προσπάθεια νομιμοποίησης των πολεμικών ενεργειών, η Μόσχα, ουσιαστικά, σε περίπτωση που οι κάτοικοι ψηφίσουν υπέρ της Ρωσία, θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει με διαφορετικό τρόπο τις στρατιωτικές της δυνάμεις, σε περιοχές που θα τις θεωρεί, πλέον, ρωσικά εδάφη.

Κάλεσμα Ζελένσκι στους Ρώσους για διαδηλώσεις

Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στη ρωσική κοινωνία για την μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και στο νυχτερινό του διάγγελμα κάλεσε τους Ρώσους να σταματήσουν τη διαδικασία αυτή.

Μιλώντας στα ρωσικά υποστήριξε ότι «55.000 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο μέσα σε διάστημα έξι μηνών (…) Θέλετε περισσότερους; Όχι; Διαδηλώστε λοιπόν! Αγωνιστείτε! Φύγετε! Ειδάλλως παραδοθείτε (στον ουκρανικό στρατό)!».

«Είστε ήδη συνεργοί σε όλα τα εγκλήματα (του ρωσικού στρατού), σε δολοφονίες και βασανιστήρια με θύματα Ουκρανούς. Γιατί σιωπάτε;», τόνισε ο Ζελένσκι.

Υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει «έως και ένα εκατομμύριο άνδρες». Επισήμως, το Κρεμλίνο αναφέρθηκε σε μερική επιστράτευση περίπου 300.000 εφέδρων.

«Είναι ώρα επιλογής για εσάς. Για τους άνδρες στη Ρωσία, είναι η επιλογή να πεθάνουν ή να ζήσουν, να μείνουν ανάπηροι ή να κρατήσουν την υγεία τους. Για τις γυναίκες στη Ρωσία, η επιλογή είναι να χάσουν για πάντα τους συζύγους, τους γιους, τα εγγόνια τους ή να προσπαθήσουν τουλάχιστον να αποτρέψουν τον θάνατό τους. Κατά του πολέμου, κατά ενός συγκεκριμένου ανθρώπου (του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν)», συνέχισε ο ουκρανός πρόεδρος.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν την Τετάρτη στη διάρκεια διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας κατά της επιστράτευσης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

Μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης, αναφέρθηκε συνωστισμός στα χερσαία σύνορα της Ρωσίας, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θέλησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν υπήρξε διαθέσιμη εκτίμηση του αριθμού αυτού, υπογραμμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Το Κρεμλίνο υποβάθμισε τις σχετικές αναφορές, κάνοντας λόγο για «υπερβολές».

efsyn.gr