Μπρόκος: Ασθένειες, κλιματική αλλαγή, μεσάζοντες και πρόστιμα "σβήνουν" την κτηνοτροφία στο Λασίθι
Ο κος Γ. Μπρόκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8
Ο κος Γ. Μπρόκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή “Καλημέρα Λασίθι”, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας αλλά και για όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον ορεινό όγκο του Λασιθίου.
Ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό η κτηνοτροφία είναι αυτό της ευλογιάς, είπε ο κος Μπρόκος, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για μία ζωονόσο, η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά μεταφέρεται εξαιρετικά εύκολα από ζώο σε ζώο. Γι’ αυτό το λόγο, ο Υπουργός προχώρησε σε προληπτικό κλείσιμο των σφαγείων για περίπου 10 μέρες. Ωστόσο, στην Κρήτη δεν έχει παρουσιαστεί πρόβλημα και ο κος Μπρόκος πιστεύει ότι πρέπει να ανοίξουν τα σφαγεία άμεσα ώστε να ξεκινήσει ομαλά η σφαγή και να μην δημιουργηθεί τεχνητή πτώση τιμών. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει, είναι ότι λόγω της πανώλης, της ευλογίας και της κακοκαιρίας Ντάνιελ, χάθηκαν περίπου 150.000 μεγάλα ζώα με συνέπεια να έχουν καταστραφεί αρκετοί παραγωγοί αλλά και να έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές και οι τιμές.
Όσον αφορά την παραβατικότητα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στον κλάδο, και συγκεκριμένα για το περιστατικό που έγινε στο Οροπέδιο Καθαρού, ο κος Μπρόκος σχολίασε ότι ήταν ένα τραγικό περιστατικό. Εξέφρασε την συμπαράσταση του στον κτηνοτρόφο που έχασε τα πρόβατά του και ελπίζει ότι η αστυνομία θα κάνει όσα πρέπει ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά. «Η παράνομη βόσκηση είναι κάτι που αφορά τον κάθε βοσκό ξεχωριστά και θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να απολογηθεί για την μη αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και να παρθούν σοβαρά μέτρα», σχολίασε. Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι κατασταλτικά ή εισπρακτικά καθώς με αυτό τον τρόπο η όλη κατάσταση ωθείται στα άκρα.
Οι αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι πολλές με την κυριότερη να είναι η αύξηση των εξόδων τους. Επιπλέον, η σήμανση που έχουν τα ζώα αυτή τη στιγμή είναι εντελώς απαράδεκτη και ο κος Μπρόκος περιμένει να δει ποιες θα είναι οι προτάσεις του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης στο Υπουργείο σχετικά με την ζωοκλοπή. Επισήμανε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει αυτό το κομμάτι επιφανειακά και ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί κοινωνικά ώστε να υπάρχει σωστή διαπαιδαγώγηση από το δημοτικό με σκοπό την μείωση της παραβατικότητας.
Συνεχίζοντας, ο κος Μπρόκος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ανομβρίας στην κτηνοτροφία η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να ταΐζουν τα ζώα τους από τον Μάϊο μέχρι και τα μέσα του χειμώνα. «Όταν ένας κτηνοτρόφος χρειάζεται να ταΐζει τα ζώα του για τόσο μεγάλο διάστημα το συνολικό κόστος παραγωγής αυξάνεται δραματικά». Δυστυχώς, ούτε οι επιδοτήσεις δίνονται με σωστό τρόπο καθώς τα χρήματα πηγαίνουν σε λίγους, σχολίασε ο κος Μπρόκος και πρότεινε τα χρήματα από τις επιδοτήσεις να δίνονται με βάση την παραγωγική διαδικασία και την ποιότητα των προϊόντων που παραδίδει ο κτηνοτρόφος.
Σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο κος Μπρόκος είπε ότι οι μεγάλες εταιρίες αγοράζουν γάλα από τον παραγωγό φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής. Κάποιες από τις μεγάλες τοπικές βιομηχανίες παραγωγής γαλακτομικών προϊόντων ακολουθούν πολιτική καρτελοποίησης κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση των τιμών για τους παραγωγούς αλλά τα μικρά τυροκομία πληρώνουν το γάλα ακριβότερα. Ωστόσο, το πρόβλημα έχει να κάνει με το πότε θα πάρει ο κτηνοτρόφος τα χρήματα. Οι κτηνοτρόφοι πουλάνε γάλα για το οποίο πληρώνονται αρκετούς μήνες αργότερα αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
Κλείνοντας, ο κος Μπρόκος είπε ότι ο παραγωγικός ιστός της χώρας την δεκαετία του 1980-1990 έχασε σημαντικές ευκαιρίες καθώς τότε οι παραγωγοί θα μπορούσαν να συσπειρωθούν και να κάνουν συνεταιρισμούς. Έτσι, δεν θα άφηναν το περιθώριο στους ιδιώτες να κερδίσουν τις αγορές και θα μπορούσαν οι ίδιοι οι παραγωγοί να αποφασίζουν για το προϊόν τους. Σήμερα, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί καθώς οι αγορές είναι κλειστές. Είναι εύκολο να φτιαχτεί ένα τυροκομείο αλλά είναι δύσκολο να διαθέσει τα προϊόντα του και να στηριχθεί, κατέληξε.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube