Στην Ιταλία το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας με το πρόγραμμα Erasmus

12:10 μ.μ. - Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Δευ, 27/10/2024
Image: Στην Ιταλία το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας με το πρόγραμμα Erasmus

Η προπαρασκευαστική επίσκεψη διήρκεσε από τις 19 ως τις 23 Απριλίου 2024 και περιέλαβε μια σειρά από εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες

Το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας υλοποιεί τη φετινή χρονιά το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus KA 122 με τίτλο «Συμπερίληψη μέσω της τέχνης όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα λαϊκά πανηγύρια διαφόρων χωρών».

hxonews

Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος στο παραπάνω πλαίσιο πραγματοποίησε στο Caccamo της Ιταλίας την πρώτη από τις τρεις κινητικότητες του προγράμματος με τη συμμετοχή τριών καθηγητριών, της Ελευθερίας Χατζογιαννάκη (ΠΕ086), της Φανουράκη Δέσποινας (ΠΕ03) και της Αγγουράκη Ελένης (ΠΕ02). 

Η προπαρασκευαστική επίσκεψη διήρκεσε από τις 19 ως τις 23 Απριλίου 2024 και περιέλαβε μια σειρά από εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. 

hxonews

Αρχικά, οι καθηγήτριες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στην πόλη Παλέρμο με την κυρία Enza Patrizia Capizzi, την υπεύθυνη συντονισμού ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ιταλικού σχολείου (Caccamo Ιταλίας) και συζήτησαν τους γενικότερους στόχους και επιδιώξεις του προγράμματος καθώς και τα οφέλη των μελών (μαθητών και καθηγητών) μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτά. 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σχολείο «Liceo delle Scienze Umane Mons. Teotista Panzeca» στο Caccamo της Ιταλίας, όπου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μέσα από διαδραστικό πίνακα προβλήθηκε η παρουσίαση του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας. Οι δράσεις του σχολείου παρουσιάστηκαν μέσα από διάφορες βιντεοπροβολές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που σχετίζονταν με λαϊκές γιορτές του τόπου μας (χοροί και τραγούδια) όπως τις απόκριες, το χριστουγεννιάτικο παζάρι αλλά και διάφορες δράσεις όπως εκδηλώσεις κατά της σχολικής βίας, αθλητική ημέρα κλπ.

Μετά το πέρας της παρουσίασης οι μαθητές του σχολείου υποδοχής με ιδιαίτερη χαρά συνόδεψαν τις καθηγήτριες σε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, όπως ο σιγανός και το συρτάκι∙ στη συνέχεια οι μαθητές έδειξαν τους δικούς τους χορούς, όπως την tarantella siciliana (παραδοσιακός χορός του ελληνόφωνου χωριού του Τάραντα) και το sarracino (χορός ων Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας) καθώς και τραγούδησαν παραδοσιακά ιταλικά τραγούδια με συνοδεία κιθάρας ενός μαθητή. Με την ημέρα να παίρνει χαρούμενο και ενθουσιώδες χρώμα, η επίσκεψη συνεχίστηκε με ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, όπως στην αίθουσα χημείου, στην αίθουσα υπολογιστών, στο θερμοκήπιο που βρίσκεται στον κήπο του σχολείου και στις υπόλοιπες τάξεις όπου έκαναν μάθημα. Τέλος, παρατέθηκε γεύμα με παραδοσιακές ιταλικές γεύσεις όπου έγινε μια γόνιμη συζήτηση μαζί με την διευθύντρια και τους συναδέλφους σχετικά με τις πρακτικές, απόψεις και εμπειρίες για  το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών όπως επίσης έγινε αναφορά και στα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους δύο σημαντικότερους πολιτισμούς του κόσμου, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με μια μικρή αλλά πλούσια περιήγηση στην μεσαιωνική πόλη του Caccamo (μνημεία, κάστρα, εκκλησίες, μουσεία). Με μεγάλη χαρά θα ακολουθήσει  η υποδοχή του ιταλικού σχολείου στην πόλη της Ιεράπετρας με το νέο διδακτικό έτος.

Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας