Αλλαγή συσκευών: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Προβληματισμός στους εμπόρους

12:41 μ.μ. - Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022
12:06 μ.μ. - Τρί, 21/41/2022
Image: Αλλαγή συσκευών: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Προβληματισμός στους εμπόρους

Ο Νίκος Δατσέρης υπεύθυνος της εταιρίας Mechanical Solutions μίλησε στον Ηχώ 99,8

Ξεκινά σήμερα, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή», με την άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «allazosyskevi.gov.gr» όπου θα κατατίθενται οι αιτήσεις για την αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών.

Ο κ. Νίκος Δατσέρης υπεύθυνος της εταιρίας Mechanical Solutions μίλησε στον Ηχώ 99,8 δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες προς τους καταναλωτές για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και το ποιοι είναι οι ωφελούμενοι. Τόνισε ότι η διαδικασία για τους καταναλωτές είναι σχετικά εύκολη. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες δυσκολίες για τους επαγγελματίες. Καταρχάς οι συσκευές δηλώνονται οι εισαγωγείς που θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα και στη συνέχεια ακολουθούν οι έμποροι και οι εγκαταστάτες. Οι εγκαταστάτες πρέπει, πέρα από την άδεια του ψυκτικού να έχουν πιστοποίηση για τη διαχείριση του αερίου. Όμως στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 450 εγκαταστάτες. Οι οποίοι θα πρέπει να «σηκώσουν» έναν μεγάλο φόρτο εργασίας και μάλιστα μέσα στα χρονικά περιθώρια που τίθενται. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο στην επαρχία. Στο Λασίθι υπάρχουν τέτοιοι εγκαταστάτες εκτιμάται όμως ότι δεν επαρκούν. Ένα άλλο ζήτημα είναι η διαχείριση του ψυκτικού υγρού που προέρχεται από τα κλιματιστικά. Επιπλέον ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι επιβαρύνεται την απεγκατάσταση του παλαιού και την εγκατάσταση του νέου, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Δατσέρης.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τη συνέντευξη:

-

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η επιδότηση θα είναι σε ένα ποσοστό από 30% έως 50% με βάση εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια και θα κυμανθεί από τα 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ. Οι αιτήσεις αντικατάστασης συσκευών, μοριοδοτούνται με βάση τέσσερα κριτήρια που είναι το εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, η ύπαρξη ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα εξαρτώμενα μέλη μιας οικογένειας.

Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 5 Ιουλίου, ενώ οι αγορές ηλεκτρικών συσκευών μπορούν να γίνουν έως 16 Σεπτεμβρίου. Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια για αγορές κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Σε κάθε αίτηση, θα συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές αιτούνται να αλλάξουν, η ύπαρξη ή μη ατόμου με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας, εφόσον ο δικαιούχους επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο δικαιούχος θα λάβει SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει και στην συνέχεια θα μπορεί να απευθυνθεί για την αγορά της συσκευής στους εμπόρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αφού επιλέξει προμηθευτή, ο τελευταίος δεσμεύει το κουπόνι για διάστημα μέχρι 30 ημέρες εντός του οποίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση και παράδοση της παλαιάς συσκευής. Αν εντός αυτού του διαστήματος δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε το κουπόνι είναι πάλι διαθέσιμο στον δικαιούχο ώστε να απευθυνθεί σε άλλο προμηθευτή. Το κουπόνι αποδεσμεύεται και στην περίπτωση ακύρωσης μιας παραγγελίας πριν την ολοκλήρωση της πώλησης.