Σύµφωνα µε τα στοιχεία, το 54,4% των ελληνικών γεωργικών εκτάσεων καταλαµβάνουν οι αροτραίες καλλιέργειες και ακολουθούν οι µόνιµες µε ποσοστό 32%.
Τα κηπευτικά καταλαµβάνουν µόλις το 2,8% της καλλιεργούµενης γεωργικής γης. Το γεγονός αυτό αντιφάσκει µε τις στοχεύσεις των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών, που ούτε λίγο ούτε πολύ προτρέπουν τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν κηπευτικά µετατρέποντας τη χώρα µας στον… λαχανόκηπο της Ευρώπης! Κοιτώντας τα στοιχεία εις βάθος προκύπτει πως οι αρδευόµενες αροτραίες καλλιέργειες φθάνουν τα 8,4 εκατ. στρέµµατα από το σύνολο των 36 εκατ. αρδευόµενων στρεµµάτων. Στοιχεία δίνονται και για τις αγραναπαύσεις, που αγγίζουν συνολικά τα 3,8 εκατ. στρέµµατα.
Όσον αφορά τη φυτική παραγωγή, αν και τα στοιχεία (έκταση – τόνοι) βασίζονται σε δεδοµένα του 2013, εντύπωση προκαλεί ότι τα προϊόντα που παρουσιάζονται καταγράφουν σχεδόν στο σύνολό τους αρνητικό πρόσηµο µε µοναδικές εξαιρέσεις το καλαµπόκι, τον καπνό και τα ροδάκινα – νεκταρίνια,που το 2013 εµφανίζονται µε θετικό πρόσηµο.
Τα πλέον πρόσφατα δεδοµένα αφορούν το ζωικό κεφάλαιο, αφού η ΕΛΣΤΑΤ ανέλυσε και παρουσίασε τα στοιχεία από το 2013 έως το 2015. Και σε αυτόν τον τοµέα – στις κυριότερες για τη χώρα εκτροφές – η εικόνα απογοητεύει. Ειδικότερα, η παραγωγή των βοοειδών καταγράφει µείωση της τάξεως του 1%, των προβάτων 2,3%, των χοίρων 2,6% και των αιγών 3,7%. Μείωση σηµειώθηκε την ίδια τριετία και στην κονικλοτροφία σε ποσοστό 2,6%. Ανάκαµψη και µάλιστα σηµαντική στην παραγωγή σηµειώθηκε –σύµφωνα πάντα µε την ΕΛΣΤΑΤ– µόνο στην πτηνοτροφία (+ 11%).
Η αρνητική εικόνα της πρωτογενούς παραγωγής µεταφέρεται και στην αλιεία, αφού το 2014 (σε σχέση µε το 2013) η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε καθοδική τροχιά σε όλους τους βασικούς δείκτες του κλάδου. Συγκεκριµένα, ο αριθµός των σκαφών µέσης αλιείας καταγράφει µικρή µείωση 0,19%, της παράκτιας αλιείας 0,36, ενώ σταθερός εµφανίζεται ο αριθµός σκαφών υπερπόντιας αλιείας. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι στα χρόνια της κρίσης οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων είναι αυτές που σώζουν το ελληνικό εµπορικό ισοζύγιο. Ωστόσο, χρειάζονται σωστές και στοχευµένες πολιτικές, ώστε η εικόνα αυτή να ενισχυθεί δεδοµένης και της ποιοτικής υπεροχής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Πηγή : www.ypaithros.gr