1ο Λύκειο - Erasmus: Μαθητές από διάφορες χώρες γνώρισαν την Ιεράπετρα

11:21 π.μ. - Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2022
11:08 π.μ. - Τετ, 03/21/2022
Image: 1ο Λύκειο - Erasmus: Μαθητές από διάφορες χώρες γνώρισαν την Ιεράπετρα

Η ανακοίνωση από το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

1o ΓΕΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+229 συμπράξεις μεταξύ σχολείων, με τίτλο ERASMUS+ 229 με τίτλο “Our Common Future” «Το Κοινό μας Μέλλον» με κωδικό 2020-1-TR01-KA229-093640_3 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας φιλοξενία μαθητών/τριών και καθηγητών/τριών το χρονικό διάστημα 02 - 08 Ιουλίου 2022 με συμμετέχοντες χώρες: Τουρκία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ρουμανία και Ελλάδα.

Το έργο προσανατολίζει τα σχολεία εκπαιδεύοντας μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς στην ενημέρωση και ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή και την εξεύρεση τρόπων ώστε να μετριαστεί το φαινόμενο γιατί το μέλλον για όλους μας στη γη είναι κοινό, πρέπει να προστατέψουμε τις επόμενες γενιές. Στηριζόμενοι στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης η οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της κοινωνίας κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και, κυρίως, τη μακροπρόθεσμη ευημερία.

hxonews

Οι μαθητές/τριες με δημιουργικότητα και κριτική σκέψη συνεργάστηκαν σε πολυπολιτισμικές ομάδες και αξιοποίησαν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, ερευνών, παρουσιάσεων αναφορικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και συνέθεσαν τις δικά τους πνευματικά προϊόντα αντίστοιχα. Κατάφεραν να αναδείξουν ανθρωπιστικές, δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ανεκτικότητα, ο σεβασμός, συνεργασία και η αποδοχή.

Οι εργασίες της εβδομάδας αυτής με τίτλο «Energy efficiency and saving renewable energy», έδωσαν την δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες, να παρακολουθήσουν εργαστήρια, να παρουσιάσουν και τα δικά τους προϊόντα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έλαβαν μέρος σε θεατρικά δρώμενα, Προσομοιώσεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε Fast Fashion Show με ανακυκλωμένα ρούχα που τα κατασκεύασαν τα παιδιά, κατασκευές με ηλιακή ενέργεια, ψηφιακά παιχνίδια, μαγείρεμα σε ηλιακό φούρνο και πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη για ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για το περιβάλλον, επίσης συμμετείχαν σε επίσκεψη στο ΚΠΕ Ιεράπετρας όπου έγινε παρουσίαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δράσεων του. Η εξ αποστάσεως συνάντηση μας με την κα Δρ Αλίκη Καρούσου, στέλεχος διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Περιφέρεια Κρήτης, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα Ευρωπαϊκά έργα της Περιφέρειας όσον αφορά την Κυκλική Οικονομία και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήν. Η πεζοπορία στο Φαράγγι του Ρίχτη ως έρευνα πεδίου έδωσε αφορμή για ανάλυση πολλών χαρακτηριστικών της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και την επιτακτική ανάγκη για προστασία τους.

hxonews

Πέραν αυτών, άνθρωποι από πέντε χώρες είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για το τόπο διαμονής του καθενός, τον πολιτισμό, το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο σχολείο μας, στην πόλη της Ιεράπετρας και σε χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος σε ακτές και παραλίες όπου κολύμπησαν και σε παραδοσιακά χωριά.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ενυδρείο « CRETAquarium» ως πηγή έμπνευσης για ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για θέματα που αφορούν το υγιές μέλλον του θαλασσίου περιβάλλοντος. Επίσης επίσκεψη έγινε στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και τέλος το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

hxonews

Τέλος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή απονομής των πιστοποιητικών συμμετοχής & europass με παραδοσιακούς χορούς όλων των χωρών.

Στους φιλοξενούμενους προσφέρθηκε μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα και φαγητά όπου έφτιαξαν με μεράκι οι γονείς. Αναχώρησαν για την πατρίδα τους με τις καλύτερες αναμνήσεις, η επόμενη συνάντηση μας θα είναι στη Ρουμανία.

Η υλοποίηση του προγράμματος συμβάλλει τα μέγιστα στην εξωστρέφεια του σχολείου καθώς και στην βελτίωση των σχέσεων και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής μονάδας εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας μας.

Θερμές ευχαριστίες στις οικογένειες των μαθητών/τριών του σχολείου, που φιλοξένησαν μαθητές/τριες των άλλων χωρών, για την συμπαράσταση και την υποστήριξη τους όλη την εβδομάδα, η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την επιτυχία της φιλοξενίας μας!

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ιεράπετρας, την Δρ.Αλίκη Καρούσου, την Σχολή Χορού Δημήτρη Καπαράκη, την επιχείρηση Λιανικού Εμπορίου Ιεράπετρας «Χαλκιαδάκης», τον κο Γιώργο Αθανασίου «Πολύτεχνο».

hxonews