«Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα»: Προτάσεις αντιμετώπισης του COVID-19 στον δήμο Ιεράπετρας

7:26 π.μ. - Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020
07:03 π.μ. - Τρί, 17/26/2020
Image: «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα»: Προτάσεις αντιμετώπισης του COVID-19 στον δήμο Ιεράπετρας

Λίστα προτάσεων και δράσεων που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν ως προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και θέλοντας να συμβάλουμε στα μέτρα αντιμετώπισης του covid 19 καταθέσαμε εχθές 16/03 σε σύσκεψη φορέων που έλαβε χώρα στον δήμο Ιεράπετρας και δίνουμε σήμερα στην δημοσιότητα, λίστα προτάσεων και δράσεων που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν ως προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. Οι παρακάτω 24 προτάσεις είναι άμεσα εφαρμοστέες και λαμβάνουν χώρα στα διοικητικά όρια του δήμου Ιεράπετρας.

Σύσταση ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση των δεδομένων που προκύπτουν από την πανδημία του covid 19

Σε υπηρεσίες Δήμου και δημόσιες υπηρεσίες- ΕΛΤΑ-ΔΕΗ -ΚΕΠ: προσωπικό κατά το ήμισυ, αντισηψία (καθαρισμός, μάσκες, αποστάσεις μεταξύ εργαζομένων ), Εξυπηρέτηση του κοινού από απόσταση, εξωτερικοί χώροι αναμονής και έλεγχος αυτών.

Σούπερ Μάρκετ- Τράπεζες: προσωπικό κατά το ήμισυ, αντισηψία (στην είσοδο- τραπεζάκι, γάντια, μάσκα -επίδειξη από ΕΣ), εξωτερικοί χώροι αναμονής και έλεγχος αυτών.

Θερμοκήπια, δημοπρατήρια ,Επιχειρήσεις διανομής τροφίμων,Take away: προσωπικό κατά το ήμισυ, αντισηψία (routine disinfection), θερμικός έλεγχος εργαζομένων για την περίπτωση πυρετού.

Screning θερμικός έλεγχος αλλοδαπών οι οποίοι εργάζονται σε θερμοκήπια και διαμένουν σε μεγάλο αριθμό εντός μικρών διαμερισμάτων, σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια.

Πρόταση για την επιβολή θερμικού ελέγχου των επιβατών και τήρησης των κανόνων υγιεινής στα λεωφορεία της ΚΤΕΛ ΑΕ στα δρομολόγια που εισέρχονται στον δήμο Ιεράπετρας.

Προμήθεια υγειονομικού υλικού, περίθαλψη, επίσκεψη σε ευπαθείς κατοίκους χωρίς συγγενικό περιβάλλον, εξυπηρέτηση από την βοήθεια στο ΣΠΙΤΙ , και νοσηλευτές του ΕΣ σε περίπτωση ανάγκης για την αγορά προϊόντων ώστε να αποφευχθούν οι μετακινήσεις.

Γηροκομείο: προσωπικό κατά το ήμισυ, αντισηψία ,Τρόποι ανεφοδιασμού, δυνατότητα περίθαλψης σε χώρους ξεχωριστούς (ΚΗΦΗ)

Επίσκεψη σε χωριά για screening υπαίθρου με το ασθενοφόρο του ΕΣ.

Ομάδες Επιτήρησης από Δημοτική αστυνομία (ΕΣ-ΕΔΙΚ ποδηλατικό τμήμα) για την ορθή ακολουθία των οδηγιών του ΕΟΔΥ σε επιχειρήσεις, κοινόχρηστους χώρους.

Άμεση αξιοποίηση της πίστωσης των 40.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών

Άμεση δημιουργία χώρων εξετάσεως από ιατρούς, νοσηλευτές του ΕΣ και εθελοντές προς αποφυγή συνωστισμού στο Νοσοκομείο (ΚΗΦΗ, Τέντα ΕΣ σε ενδεδειγμένα σημεία ( κέντρο πόλης κ.αλ.)

Κέντρο επιχειρήσεων σε συνεργασία με πυροσβεστική, αστυνομίας, ΕΣ

Ενημέρωση/Ερωτηματολόγιο αυτοκινητιστών στις εισόδους της πόλης (ΕΣ, Δημοτική αστυνομία)

Ενημέρωση / καταγραφή / monitoring (τηλεφωνικά) ανθρώπων που προσέχουν ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

Προληπτικά μέτρα σωμάτων ασφαλείας (μάσκες, γάντια).

Ενημέρωση, Έλεγχος ψαράδων (που απασχολούν αλλοδαπό προσωπικό).

Ενημέρωση στις τοπικές κοινότητες ( με συνεργείο).

Καταγραφή/διερεύνηση επιβατών που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό

Συνεργασία με την εκκλησία, ενημέρωση, αποφυγή συνωστισμού (σχέδιο για το Πάσχα)

Σύσταση ομάδας επιτήρησης ευπαθών ομάδων (μικρές ομάδες εθελοντών, ενημερώνονται και ενημερώνουν τηλεφωνικά ευπαθή άτομα )

Σύσταση ομάδας επιτήρησης επαγγελματιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων οι όποιες παραμένουν ανοικτά και έχουν άμεση επαφή με κόσμο (delivery,τεχνικοί κτλ)

Επιπλέον μέτρα

Σε περίπτωση παράτασης την παραμονής κατ’ οίκον των ασθενών: τηλεφωνική ψυχιατρική βοήθεια (υπηρεσίες από δομή εκκλησιάς)

Σε περίπτωση γενικευμένης επιδείνωσης της κατάστασης, δημιουργία η ανεύρεση νέων χώρων παρατεταμένης νοσηλείας, σε περίπτωση που το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.(κλειστό γυμναστήριο-ΕΣ κ.αλ)

Με εκτίμηση,

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μεραμβελλιωτάκης Νίκος

Σαρρής Παναγιώτης

Χατζάκης Σταύρος

Ο επικεφαλής

Πανταζής Θ. Αργύρης