Αυξημένο το ενδιαφέρον εμπόρων για τα κηπευτικά της Ιεράπετρας – Σε ικανοποιητικά επίπεδα οι τιμές
Ο κος Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, φιλοξενήθηκε στον αέρα της εκπομπής «Ιεραπετρίτικη Γη», ώστε να μας ενημερώσει για τις τιμές των προϊόντων της περιοχής μας αυτή την εβδομάδα.
Ο κος Σιγουράκης μας ενημέρωσε ότι η παραγωγή που μπαίνει στην αγορά συνεχίζει να είναι σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά στο κομμάτι της ντομάτας και στο βελανίδι λόγω της ίωσης της καστανής ρυτίδωσης που ταλαιπωρεί αυτά τα δύο προϊόντα κάνοντας την καλλιέργειά τους αρκετά δύσκολη.
Τα προϊόντα που συνεχίζουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς είναι τα εξαγώγιμα προϊόντα όπως το μακρύ αγγούρι, το αγγούρι Κνωσού και οι πιπεριές κέρατο τα οποία έχουν αρκετά καλές συγκομιδές αυτή την περίοδο οπότε παίρνουν και ικανοποιητικές τιμές για την εποχή με τον κ. Σιγουράκη να χαρακτηρίζει καλό αυτό το ξεκίνημα.
Οι υπόλοιπες πιπεριές, όπως το φλωρίνης, φαίνεται να μπαίνει δειλά στην παραγωγή, με μικρές ποσότητες, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που χρειάζεται αρκετά περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει σε σχέση με τις άλλες πιπεριές.
Σύμφωνα με τον κ. Σιγουράκη, αυτό που έχει σημασία και θα πρέπει να καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ότι οι τιμές που υπάρχουν θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν και τις ποσότητες οι οποίες διακινούνται στην αγορά. Για παράδειγμα, η ντομάτα που είχε 2,50 ευρώ δεν έδινε χρήματα στον παραγωγό καθώς οι ποσότητες ήταν πολύ μικρές. Το ίδιο ισχύει και για τα βελανίδια των οποίων η τιμή ήταν στα 4,50 με 5,00 ευρώ. Αυτή την εβδομάδα η τιμή οπισθοχώρησε λόγω του ότι μπαίνουν στην αγορά όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αλλά παραμένει αρκετά ικανοποιητική γύρω στα 3,50 με 3,90 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα του κάθε παραγωγού. Η τιμή για τις ντομάτες κυμάνθηκε από 1,60 μέχρι 1,80 ευρώ. Το αγγούρι εξαγωγής έχει σταθεροποιηθεί σε τιμές από 0,70 λεπτά μέχρι 0,90. Το Κνωσού από 0,90 έως 1,10 περίπου. Η πιπεριά κέρατο αποτελεί μία καλλιέργεια που δίνει ποσότητες αυτή την εποχή με ικανοποιητικές τιμές γύρω στο 1,30 με 1,40.
Επίσης καλή είναι η τιμή για την φλάσκα την κουπάτη η οποία σε αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια είχε χαμηλές τιμές στα 0,40 με 0,50 λεπτά ενώ τώρα ξεπερνάει τα 0,80 με 0,90 με τις καλές ποιότητες να πιάνουν και το 1,00 ευρώ.
Σε γενικές γραμμές, αυτό που παρατηρείται στο χώρο των δημοπρατηρίων είναι ότι όλο και περισσότεροι έμποροι αρχίζουν σιγά-σιγά να έρχονται στην περιοχή της Ιεράπετρας προκειμένου να αναζητήσουν τα πολύ καλά ποιοτικά προϊόντα μας για να μπορέσουν και αυτοί με την σειρά τους να τροφοδοτήσουν τους πελάτες τους.
Κλείνοντας, ο κος Σιγουράκης συμβούλεψε τους παραγωγούς ντομάτας και βελανιδιού να είναι πολύ προσεκτικοί με την ίωση της καστανής ρυτίδωσης και κάλεσε τον κόσμο να παρευρεθεί στην εκδήλωση που διοργανώνει η εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» με θέμα την καστανή ρυτίδωση και ομιλητή τον κ. Κατή, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, χορηγός της οποίας είναι και η Golden Farm, ώστε να γίνουν ερωτήσεις από τους παραγωγούς και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τις καλλιέργειες μας.