120 αεροσκάφη την ημέρα στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης

2:26 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017
02:03 μ.μ. - Πέμ, 30/26/2017
Image: 120 αεροσκάφη την ημέρα στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης

Μάιος όπως λέμε Ιούνιος... Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου απογειώνουν τον κρητικό τουρισμό με βάση τα σχέδια πτήσεων (slots) και μάλιστα σε ένα μήνα που διαχρονικά χαρακτηριζόταν ο μήνας της τουριστικής κοιλιάς

Όπως τόνισε ο αερολιμενάρχης Ηράκλειου κ. Γιώργος Πλιάκας στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", οι αριθμοί για το Μάιο είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακοί, καθώς στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας οι κινήσεις των αεροσκαφών ημερησίως θα ξεπερνούν τις 120 (!), κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το Μάιο, ένα μήνα που χαρακτηρίζεται διαχρονικά από τους πιο αδύναμους της τουριστικής περιόδου.
 
Μάλιστα, από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου η κίνηση στο "Νίκος Καζαντζάκης" θα χτυπά "κόκκινο".
 
Εξαιρετικά είναι τα μηνύματα, όμως, και για τον Απρίλιο, αφού, σύμφωνα με τον κ. Πλιάκα, από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα περίπου 40 θα είναι οι πτήσεις εξωτερικού από και προς το Ηράκλειο.
 
Στο αεροδρόμιο επικρατεί οργασμός προετοιμασιών. Ήδη στην πίστα του αερολιμένα είναι διαθέσιμες 24 θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, με το μέσο όρο κινήσεων ανά ώρα και φέτος στο αεροδρόμιο να είναι οι 10 πτήσεις.
 
Παράλληλα γίνονται κινήσεις για να παραχωρηθεί ένας χώρος στο δημοτικό πάρκινγκ για στάθμευση τουριστικών λεωφορείων, έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει ο χώρος έστω και στο ελάχιστο μπροστά από το κτήριο του αεροσταθμού.
 
 
«Χρυσή χρονιά»
 
«Οι Βαλεαρίδες είναι σταθερά πρώτες στις προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών. Όμως η Ελλάδα καλύπτει τη διαφορά με μεγάλα βήματα», γράφει η διαδικτυακή "Die Welt" σε άρθρο με τίτλο "Η Ελλάδα ενώπιον ρεκόρ την καλοκαιρινή περίοδο".
 
Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της γερμανικής εταιρείας ερευνών αγοράς GfK για τους προορισμούς που επιλέγουν φέτος οι Γερμανοί.
 
«Η Ελλάδα καταγράφει αύξηση ρεκόρ, που αγγίζει το 70%. Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η Βουλγαρία με αύξηση 33%, η Κροατία με 36%, αλλά και η Κύπρος και το Μαρόκο.
 
Μεγάλη χαμένη φέτος θα είναι, σύμφωνα με την GfK, η Τουρκία, που αποτελούσε τον αγαπημένο προορισμό των Γερμανών μετά τη Μαγιόρκα. Λόγω της πολιτικής κατάστασης, της αντιπαράθεσης με διάφορες χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά και της σύλληψης και κράτησης του ανταποκριτή της "Die Welt" Ντενίζ Γιουτζέλ, ο τουρισμός στην Τουρκία έχει πάρει την κατιούσα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι Γερμανοί προτιμούν φέτος πακέτα διακοπών και αποφεύγουν, λόγω των τελευταίων επιθέσεων, ταξίδια σε μεγάλες πόλεις», γράφει η "Die Welt".
 
Οι κρατήσεις στο μεγάλο τουριστικό οργανισμό Thomas Cook για διακοπές στην Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 40% φέτος, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός του Πέτερ Φανκχάουζερ, ενώ έκανε λόγο και για πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης προς την Τουρκία και την Αίγυπτο.
 
Ο ίδιος δήλωσε ότι ο οργανισμός αύξησε τη δυναμικότητά του για την Ελλάδα στη φετινή σεζόν και ότι μικρότεροι προορισμοί, όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Κροατία, είναι επίσης δημοφιλείς.
 
«Η διάθεση των πελατών να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό είναι καλή σε όλες τις αγορές μας», δήλωσε ο Φανκχάουζερ, προσθέτοντας: «Έπειτα από ένα αργό ξεκίνημα της σεζόν και ένα δύσκολο 2016, βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι οι πελάτες αρχίζουν να επιστρέφουν στην Τουρκία και την Αίγυπτο».
 
Συνολικά, οι κρατήσεις στην Thomas Cook για το καλοκαίρι είναι αυξημένες κατά 10% σε σύγκριση με την αδύναμη αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
 
 
Ζητούν αυστηρότερη αστυνόμευση: "Πονοκέφαλος" η παράνομη στάθμευση
 
"Πονοκέφαλος" για το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου είναι και φέτος η παράνομη στάθμευση στη λεωφόρο Ικάρου, αλλά και στη λεωφόρο Σενετάκη, με τον κ. Πλιάκα να κάνει λόγο πλέον για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που θέτει εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου.
 
Ο κ. Πλιάκας έχει ζητήσει ήδη πιο αυστηρή αστυνόμευση, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο χειμώνα-καλοκαίρι οδηγοί να σταθμεύουν ακόμη και πάνω στη διάβαση πεζών, περιμένοντας επιβάτες από τις αφίξεις. Πολλά είναι τα παράπονα εκεί τόσο από Έλληνες και ξένους, όσο και από οδηγούς αστικών λεωφορείων και τουριστικών πούλμαν.
 
 
Απρίλιος
 
35-40 πτήσεις ημερησίως (μέχρι τη Μ. Εβδομάδα)
 
Πάνω από 60 από τη Μ. Εβδομάδα έως τα τέλη του μήνα
 
 
Μάιος
 
100 με 110 πτήσεις ημερησίων
 
10 κινήσεις αεροσκαφών ανά ώρα
 
Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης
Πηγή: neakriti.gr