6 ασθενείς στη κλινική Covid του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

11:54 π.μ. - Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2022
11:08 π.μ. - Δευ, 08/54/2022
Image: 6 ασθενείς στη κλινική Covid του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Την ίδια ώρα, τα νέα δεδομένα του κορωνοϊού στη χώρα ανέλυσε η Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι «μετά τις 15 Αυγούστου τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα από άποψη κρουσμάτων»

Σε σταθερά επίπεδα βρίσκονται οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου, συγκριτικά με τα στοιχεία της Παρασκευής 5 Αυγούστου. Πιο αναλυτικά σήμερα Δευτέρα, νοσηλεύονται συνολικά 106 ασθενείς, ίδιος αριθμός με την Παρασκευή 5 Αυγούστου.

Από τους 106 ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 96 βρίσκονται σε κλινική Covid και οι 10 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 8 είναι διασωληνωμένοι. Οι περισσότερες νοσηλείες καταγράφονται για ακόμη μια μέρα στο ΠΑΓΝΗ.

Πώς καταγράφονται οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο:

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 42 ασθενείς 38 σε κλινική Covid, 4 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο: Συνολικά 20 ασθενείς, 18 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 18 ασθενείς, 14 σε κλινική Covid, 4 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 2 διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 10 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 4 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Σητείας: 3 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 6 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Νεάπολης: 3 ασθενείς σε κλινική Covid.

«Καλύτερα από τον Δεκαπενταύγουστο»

Την ίδια ώρα, τα νέα δεδομένα του κορωνοϊού στη χώρα ανέλυσε η Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι «μετά τις 15 Αυγούστου τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα από άποψη κρουσμάτων», λόγω της μείωσης του τουρισμού και της επιστροφής του κόσμου στα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, οι πολίτες στο εξωτερικό, όπως στην Ευρώπη και την Αμερική, έχουν ξεχάσει τον κορωνοϊό, δε θέλουν να μιλούν γι’ αυτόν, γι’ αυτό και παρατηρείται τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

«Δε φοράνε μάσκες, δεν το συζητούν, έχουν ξορκίσει το θέμα του κορωνοϊού. Είναι λογικό ο κόσμος μετά από 2,5 χρόνια να θέλει να φύγει από αυτές τις παραστάσεις, να διασκεδάσει, να περάσει καλά και δεν μπορεί άλλο να πιεστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εξήγησε, δε, πως στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μείωση όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών στις απλές κλίνες COVID. Τόνισε, ακόμη, πως στις ΜΕΘ υπάρχει αύξηση, αλλά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη προχώρησε σε μια σημαντική επισήμανση, υπενθυμίζοντας σε όλους να κάνουν ένα τεστ τόσο πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους, όσο και κατά την επιστροφή, προκειμένου να ξέρουν σε τι κατάσταση βρίσκονται και να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους.

«Η υποπαραλλαγή “Όμικρον 5”, που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, δεν είναι θανατηφόρα, αλλά είναι πολύ μεταδοτική. Όμως, ο κόσμος που νοσεί υποφέρει, κάνει υψηλούς πυρετούς και δεν ξέρουμε μελλοντικά τι άλλο μπορεί να αφήσει ως επιπλοκή στα διάφορα όργανα», κατέληξε.

Πού γίνονται rapid

Στο μεταξύ, σε κεντρικά σημεία της Κρήτης θα βρίσκονται και σήμερα Δευτέρα Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, οι ΚΟΜΥ θα βρίσκονται:

Στο Ηράκλειο: Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στο Isobox του προαυλίου της 7ης Υ.ΠΕ. από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., και στο Isobox της πλατείας Δημαρχείου στο Γάζι από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.

Στο Λασίθι: Στο παλιό δημαρχείο Αγίου Νικολάου, από 9:30 π.μ. έως 4 μ.μ., και στη δημοτική αίθουσα Σητείας, στην πλατεία Σιντριβανιού, από 12 μ. έως 2 μ.μ.

Στο Ρέθυμνο: Στον Δημοτικό Κήπο, στην Ηγουμένου Γαβριήλ, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.

Στα Χανιά: Στο αίθριο του Δημαρχείου της πόλης, στην οδό Κυδωνίας 29, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων (λεωφόρος Καραμανλή 99), από 9 π.μ. έως 12 μ.

Ανησυχία για τις επαναμολύνσεις

Τα ποσοστά επαναμόλυνσης αυξάνονται με την εμφάνιση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Omicron, με ορισμένους ανθρώπους να αναφέρουν ακόμη και την τρίτη ή τέταρτη μόλυνσή τους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι υποπαραλλαγές Omicron είναι πιο ικανές να αποφεύγουν την προηγούμενη ανοσία.

Τον Ιούνιο, ο επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, Ziyad Al-Aly, δημοσίευσε μια μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, αναλύοντας περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια ιατρικά αρχεία βετεράνων του στρατού, τα οποία έδειξαν ότι κάθε νέα λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου τους από σχεδόν οποιαδήποτε αιτία. Επίσης, ενίσχυε τις πιθανότητες άλλων ανησυχητικών αποτελεσμάτων για την υγεία από διαταραχές της καρδιάς, του αίματος και του εγκεφάλου, καθώς και από ασθένειες όπως ο διαβήτης, η χρόνια κόπωση και το long COVID.

Ωστόσο, ο ίδιος και άλλοι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι επαναμολύνσεις συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο αυτών των εκβάσεων υγείας μεταξύ των βετεράνων - ενός πληθυσμού που δεν αντικατοπτρίζει το ευρύτερο κοινό, επειδή έχει τάση προς τους ηλικιωμένους, τους λευκούς και τους άνδρες. Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι νεότερες παραλλαγές του COVID-19 είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ή πόσος χρόνος χρειάζεται για να εξασθενήσει η ανοσία και να σε αφήσει ευάλωτο σε επαναμόλυνση.

Είναι πλέον βέβαιο πως η φυσική ανοσία αλλά και αυτή του εμβολίου εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η σοβαρότητα των επαναμολύνσεων είναι κάτι που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Όταν η έκθεση του Al-Aly κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, υπήρξε μια αναταραχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη μελέτη, η οποία φαινόταν να υποδηλώνει ότι οι επαναμολύνσεις είναι πιο σοβαρές από μια πρωτογενή λοίμωξη. Ο Al-Aly εξήγησε πως αυτό ήταν μια παρερμηνεία. Ακόμη και αν οι περισσότερες επαναμολύνσεις είναι πιο ήπιες, όπως λέει, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

«Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι δεν πρόκειται για μηδενικό κίνδυνο», λέει ο Al-Aly. Το παρομοιάζει με τα επακόλουθα μιας πυρκαγιάς σε ένα σπίτι. «Δεν μπορείτε να πείτε στον σύζυγό σας: “Τώρα ξέρω πώς να σβήνω τη φωτιά, οπότε ας βάλουμε ξανά φωτιά στο σπίτι”», λέει. «Ίσως το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει. Αλλά ξέρετε τι είναι καλύτερο; Να μην έχετε λοίμωξη από την πρώτη στιγμή».

neakriti.gr