Παραγκαμιάν: Προσκόμματα και μισές αλήθειες από τον Δήμο Ιεράπετρας για τη Χρυσή

3:05 μ.μ. - Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022
03:04 μ.μ. - Παρ, 08/05/2022
Image: Παραγκαμιάν: Προσκόμματα και μισές αλήθειες από τον Δήμο Ιεράπετρας για τη Χρυσή

Ο συντονιστής Επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή μιλά στον Ηχώ 99,8

Αναφορικά με τις εξελίξεις των ενεργειών της Επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο συντονιστής κ. Καλούστ Παραγκαμιάν. Αφού όμως πρωτίστως έκανε αναφορά σε δημόσιες τοποθετήσεις του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Ασπραδάκη στον Ηχώ 99,8, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για αυτές λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ασπραδάκης λέει μισές αλήθειες και πρόσθεσε ότι από πλευράς Δήμου έχουν μόνο προσκόμματα και καθυστερήσεις. Επίσης ο κ. Παραγκαμιάν εξέφρασε τις διαφωνίες του αναφορικά με ορισμένα σημεία της επιστολής του Δημάρχου Ιεράπετρας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη Χρυσή, σχολιάζοντας ο κ. συντονιστής και τις επιστολές συλλόγων που συνόδευαν υποστηρικτικά την επιστολή του Δημάρχου. Σχολίασε ακόμη τις αρμοδιότητες του Δήμου στο νησί και σημείωσε ότι, ο Δήμος μπορεί να υποστηρίζει ότι έχει αρμοδιότητα μόνο στο θέμα της καθαριότητας ωστόσο ο Δήμος εισέπραττε αρκετά χρήματα με ένα ποσό να δίνεται για την καθαριότητα, θα ήταν όμως χρήσιμο να γίνει ένας πλήρης απολογισμός, υποστήριξε.

Η Χρυσή, είπε ο κ. Παραγκαμιάν σε άλλο σημείο, δεν είναι brand name, είναι προστατευόμενη περιοχή. Μπορεί πχ από καταφύγιο άγριας ζωής να αποχαρακτηριστεί ή με απόφαση υπουργού να αρθούν οι περιορισμοί που προβλέπονται λόγω αρχαιολογικών χώρων. Αλλά η Χρυσή, δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί από περιοχή Natura. Το ότι είναι περιοχή Natura απορρέει υποχρεώσεις, διαφορετικά υπάρχουν κυρώσεις. Τώρα ως προς τη σύσταση επιτροπής διαχείρισης από τον Δήμο Ιεράπετρας αυτό δεν προβλέπεται. Υπάρχει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών Ανατολικής Κρήτης ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να λειτουργήσει γιατί άλλαξε ο νόμος. Το επόμενο διάστημα, θα δημιουργηθεί μια μονάδα του ΟΦΥΠΕΚΑ για όλες τις περιοχές της ανατολικής Κρήτης, για τη λειτουργία της οποίας θα προσληφθούν 4 υπάλληλοι του ΟΦΥΠΕΚΑ. Στο πλάι αυτής θα υπάρχει μια γνωμοδοτική επιτροπή με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο προσφυγής του Δήμου Ιεράπετρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο κ. Παραγκαμιάν είπε ανάμεσα σε άλλα ότι, το σχέδιο δράσης είναι νόμος και οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να το εφαρμόσουν. Εάν υπάρχουν αντιρρήσεις μπορεί κάποιος να προσφύγει στο ΣτΕ. Εάν όμως κάποιος προσφύγει στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό κοκ είναι για εντυπωσιασμό. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για αυτό.

Ως προς τις εξελίξεις είπε ότι έχει διασφαλιστεί ένα σκάφος 6 μέτρων, που θα παραχωρηθεί από τον Φορέα Διαχείρισης Σαμαριά στην Δασική Υπηρεσία. Αυτό θα διευκολύνει τη διενέργεια ελέγχων, ακόμα και σε νυχτερινές ώρες κάτι που δεν γινόταν στον παρελθόν, και εάν διαπιστώνονται παραβάσεις θα γίνονται συλλήψεις και προσαγωγές.

Επιπλέον επιθυμούν να ενεργοποιήσουν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να γκρεμίζονται άμεσα οι αυθαίρετες κατασκευές, να γίνονται κατασχέσεις των πραγμάτων και συλλήψεις χωρίς να χρειάζονται κάθε φορά πρωτόκολλα κατεδάφισης ενεργοποιώντας μάλιστα για αυτούς και σχετικές εγκυκλίους προηγούμενων χρόνων.

Κλείνοντας ανέφερε ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθούν μαζί με εκπροσώπους αρμόδιων υπηρεσιών το νησί προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί καθώς εκτός των άλλων πληροφορούνται ότι και νέα «καβάντζα» κατασκευάστηκε πρόσφατα και να διαπιστώσουν από κοντά την εξέλιξη του έργου απομάκρυνσης υλικών που έχουν προκύψει από τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη:

-

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ από φέτος στο νησί ισχύουν τα παρακάτω για τα οποία ο κ. Παραγκαμιάν έκανε αναφορά δίνοντας περαιτέρω πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους 2022 και συγκεκριμένα από 1η Μαΐου 2022 έως 31η Οκτωβρίου 2022 και από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου:

1. Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγά τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγά τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δια των αυθαίρετων προβλητών που ευρίσκονται στη νήσο Χρυσή, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά να κάνουν τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις (αγκυροβολιά) πλησίον των παράλιων, για τη λήψη θαλάσσιου λουτρού των περιηγητών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία [ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α΄ 92)].

2. Οι επισκέπτες, κατά τη λήψη θαλάσσιου λουτρού, δύνανται να κάνουν χρήση των παράλιων, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους του όρους και περιορισμούς που ορίζει η υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Δ΄ 617) και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει τη νήσο ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

3. Εξαιρούνται των παραπάνω απαγορεύσεων το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.