Εκλογές ΕΛΜΕ | Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λασιθίου

9:35 π.μ. - Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022
09:06 π.μ. - Τετ, 01/35/2022
Image: Εκλογές ΕΛΜΕ | Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λασιθίου

Δείτε αναλυτικά

Την Παρασκευή στις 27/ 5 στον Άγιο Νικόλαο στο κτίριο της Περιφέρειας παραβρέθηκαν οι εφτά εκπαιδευτικοί που εκλέχτηκαν με τις ψήφους των συναδέλφων τους απ’ όλο το νομό με σκοπό την σύσταση νέου ΔΣ της ΕΛΜΕ ΛΑΣΙΘΊΟΥ, τρείς από την πλειοψηφούσα παράταξη της ΔΑΚΕ, δυο από την παράταξη της ΣΥΝΕΚ και δυο από την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Δυστυχώς και προς μεγάλη μας έκπληξη η συνέλευση ξεκίνησε με την παράταξη της ΔΑΚΕ να επιχειρεί ένα εκλογικό πραξικόπημα. Εκπρόσωπος της επιχείρησε να καταστήσει άκυρη την εκλογή του συναδέλφου αναπληρωτή της παράταξής μας επικαλούμενος το παρωχημένο και ξεπερασμένο από την πραγματικότητα καταστατικό της ΕΛΜΕ Λασιθίου. Η αντίδραση των υπόλοιπων εκλεγμένων συναδέλφων ήταν σφοδρή. Εμείς καταγγείλαμε την συνδικαλιστικά απαράδεκτη και πολιτικά ανήθικη τυπολατρία που δεν λαμβάνει υπόψη τις συλλογικά παρμένες αποφάσεις του κεντρικού μας οργάνου, της ΟΛΜΕ, οι οποίες κατοχυρώνουν την ισότητα και την ισοτιμία μεταξύ όλων των συναδέλφων. Άλλωστε πώς είναι δυνατόν να αποκλείεται κάποιος από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι την ίδια στιγμή που όλοι οι αναπληρωτές έχουν ρητά το δικαίωμα να διεκδικούν ισότιμα την άσκηση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων; Ο συνδικαλισμός αλά Χατζηδάκη, η περιστολή των αναφαίρετων δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων δεν πέρασε. Αυτή η μεθοδευμένη και κακοστημένη απόπειρα πραξικοπήματος, όπως ήταν απολύτως λογικό έπεσε στο κενό. Δεν επιτρέψαμε να μετατρέπεται «ως δια μαγείας» η ψήφος στην ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε ψήφο στη ΔΑΚΕ. Προστατέψαμε το κύρος των εκλογών, την ψήφο όλων των συναδέλφων, τον ίδιο τον θεσμό του Συνδικαλισμού κόντρα σ’ εκείνους που «έκοντες άκοντες» επιχείρησαν να τον τσαλαπατήσουν και να τον ευτελίσουν.

Την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΣΥΝΕΚ πέφτουν σε ένα τεράστιο ολίσθημα. Για τους δικούς τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς εγκαλούν την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για το ότι έπραξε το απολύτως αυτονόητο: για το ότι σεβάστηκε την ψήφο των συναδέλφων και έπραξε βάση μιας παγιωμένης εδώ και χρόνια και συνδικαλιστικά ηθικής τακτικής που επιβάλλει ο πρόεδρος να προέρχεται από την πλειοψηφούσα παράταξη, και αναλογικά με τη δύναμη κάθε ψηφοδελτίου να συγκροτείται το προεδρείο της ΕΛΜΕ. Αυτό επαναλαμβάνουμε είναι μια ΠΑΓΙΑ τακτική εδώ και χρόνια που εδράζεται στο ακλόνητο επιχείρημα του σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίες των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι της ΣΥΝΕΚ δεν μπορούν μάλλον να αντιληφθούν την πολιτική πράξη έξω από σκοπιμότητες και ευκαιριακές συμπράξεις πίσω από κλειστές συμμαχίες. Εμείς δεν κάνουμε ό,τι κοροιδεύουμε που λέει κι ο λαός. Δεν αλλάζουμε την συνδικαλιστική ψήφο των συναδέλφων με συμφωνίες κορυφής, όσο κι αν διαφωνούμε με την πλειοψηφία. Εμείς λογοδοτούμε στους/στις συναδέλφους/σες που ψήφισαν, στους/στις συναδέλφους/ισσες που ψήφισαν εμάς και κυρίως στις θέσεις μας που επιβάλλουν τον σεβασμό στο αποτέλεσμα της εργατικής συνδικαλιστικής κάλπης. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουν πως η πολιτική, οι αξίες και τα οράματα των αγωνιζόμενων εργαζομένων είναι πάνω από πρόσωπα και συμπάθειες. Οι δικοί μας αληθινοί σύντροφοι στον δίκαιο αγώνα για τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών δεν ξεπουλάνε απεργίες με 90% συμμετοχή, δεν εξαρτούν τη στάση τους από το αν η κυβέρνηση που θάβει τον κλάδο είναι γαλάζια ή ροζ, δεν φρενάρουν το κίνημα υπολογίζοντας προσωπικά κέρδη και ζημίες.

Για μας τους συμμετέχοντες στην Αγωνιστική Συσπείρωση εκλεγμένους και μη, η πρώτη αυτή συνεδρίαση του νεοσύστατου ΔΣ της ΕΛΜΕ αποτέλεσε ένα πρώτο test το οποίο περάσαμε με άριστα. Σταθήκαμε στο πολιτικό ύψος που επιτάσσει το αγωνιστικό ήθος και οι ιδέες της παράταξής μας. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τον συνδικαλισμό στο ύψος του. Λέγοντας την αλήθεια στους εργαζόμενους/ες συναδέλφους/ισσες μας. Ξεσκεπάζοντας τις ανούσιες κοκορομαχίες τους που ουσιαστικά δεν ενδιαφέρουν κανένα. Παλεύοντας όλοι και όλες μαζί για ένα σχολείο αντάξιο της εργασίας, των κόπων και του ιδρώτα μας συμπορευόμενοι με το μαθητικό και γονικό κίνημα ώστε να βρουν ισχυρό αντίπαλό οι πολιτικές που ξεθεμελιώνουν την παιδεία, το πολιτικό προσωπικό που τις νομοθετεί/εκτελεί καθώς και τα συνδικαλιστικά τους δεκανίκια.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ παλεύει ενάντια στον ευτελισμό του συνδικαλισμού. Ακόμα πιο δυνατή θα συνεχίσει να αγωνίζεται ουσιαστικά και στην πράξη και όχι με μεγαλόσχημα λόγια για τα εργασιακά δικαιώματα όλων των συναδέλφων. Και θα το πράξει με ισχυρότερη φωνή, αφουγκραζόμενη τα θέλω όλων όσων την στηρίζουν και πιστεύουν στον αγωνιστικό, αληθινό συνδικαλισμό, για ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα αλλάξει τις ισορροπίες προς όφελος των συναδέλφων εκπαιδευτικών των μαθητών και των οικογενειών τους κόντρα στις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που χρόνια τώρα, απαξιώνουν με συνεχώς αυξανόμενη ένταση το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, εχθρεύονται τον δημόσιο καθολικό και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου και υπονομεύουν την σκληρή δουλειά των συναδέλφων.