
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Το Κλειδί της Καρδιάς», μια παράσταση βαθιά συγκινητική και επίκαιρη, εμπνευσμένη από τη συλλογική μνήμη, την προσφυγιά και την ανάγκη για σύνδεση με τις ρίζες
Το έργο, γραμμένο από τη Μαριάννα Χαΐτα, βασίζεται σε πραγματικές μαρτυρίες και ιστορικά γεγονότα, ενώ συνδέει το παρελθόν με το παρόν μέσα από τη βιωματική ματιά των απογόνων προσφύγων που επιστρέφουν στα πατρώα εδάφη αναζητώντας τις ρίζες τους. Οι μαρτυρίες, με δραματουργική επεξεργασία, αποκτούν θεατρική μορφή και αναδεικνύουν τη συναισθηματική συνέχεια των ιστοριών του ξεριζωμού.

Ο σκηνοθέτης, κ. Δημήτρης Γιαννίδης και πρωταγωνιστές της παράστασης, η κ. Μαρία Κοτσιφάκη, η κ. Βούλα Βασιλάκη και η κ. Μαρία Γιαλούση, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι», αναδεικνύοντας το ανθρώπινο στοιχείο της δημιουργίας και τη δυναμική της ομάδας που την υποστηρίζει. Έγινε λόγος για την ιδιαίτερη σχέση των συντελεστών με την ιστορία, ακόμα και για εκείνους που δεν είχαν προσωπικές ρίζες από τη Μικρά Ασία, αλλά ταυτίστηκαν και βίωσαν την εμπειρία μέσα από τους ρόλους τους.
Η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Γιαννίδη, ενώ στα σκηνικά συμμετέχουν ο Γιώργος Αθανασίου και ο Μανώλης Χρηστάκης. Τη ρύθμιση ήχου και φωτισμών έχει αναλάβει ο Νίκος Νικολουδάκης. Η αφίσα της παράστασης σχεδιάστηκε από τον Βαρύ Σαλακούμα. Το τραγούδι-νανούρισμα που ακούγεται στην παράσταση είναι σε στίχους της Μαριάννας Χαΐτα και μουσική του Γιώργου Λουτσέτη.

Το έργο διαδραματίζεται χρονικά από το 1922, όταν οικογένειες εκτοπίζονται και καταλήγουν συγκεντρωμένες σε μια πλατεία, έως το 1985, όταν οι απόγονοι επιστρέφουν στον ίδιο τόπο, κουβαλώντας μνήμες, ερωτήματα και συναισθήματα. Το «κλειδί της καρδιάς» λειτουργεί ως συμβολικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο εποχές.
Στην παράσταση συμμετέχουν περισσότεροι από 25 συντελεστές, από παιδιά Δημοτικού έως παλαιούς ηθοποιούς της Ιεράπετρας, καθώς και πρωτοεμφανιζόμενοι. Η συλλογική προσπάθεια και το θετικό κλίμα συνεργασίας υπήρξαν βασικά στοιχεία για την υλοποίηση του έργου.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου στις 20:30 στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη στην Ιεράπετρα. Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη παραστάσεις: το Σάββατο 5 Απριλίου στον Άγιο Νικόλαο και το Σάββατο 12 Απριλίου στη Σητεία. Στόχος είναι το έργο να ταξιδέψει σε ολόκληρη την Κρήτη — και ενδεχομένως να παρουσιαστεί και σε περιοχές με ιστορική σύνδεση με τη Μικρά Ασία.
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τη στήριξη του Συλλόγου Μικρασιατών, που συνεχίζει τη δράση του με σεβασμό στη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά της Μικρασιατικής παράδοσης.
-------------------------
Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας «Αμάλθεια» θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Το κλειδί της καρδιάς» σε κείμενα Μαριάννας Χαΐτα και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαννίδη. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 και ώρα 20:30 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στην Ιεράπετρα.
Η σκέψη ότι ως ομάδα πρέπει να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής ήδη υπήρχε. Και έτσι 103 χρόνια μετά, ακόμα θυμόμαστε και τιμούμε με την παράσταση αυτήν τους ανθρώπους που είτε χάθηκαν είτε επέζησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Λίγα λόγια για το έργο:
Πρώτη Πράξη: Μικρά Ασία, 1922
Άνθρωποι από περιοχές της Μικρασίας και του Πόντου κατεβαίνουν στα παράλια για να σωθούν. Θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα, τη Μητέρα Πατρίδα, κουβαλώντας μαζί τους ό,τι και όποιον πρόλαβαν να διασώσουν. Ο πόνος και απώλεια, ο θάνατος και το αίμα μαυρίζουν την ψυχή τους. Πώς να εγκαταλείψουν τις αναμνήσεις; Πώς να ξεχάσουν και να τα αφήσουν όλα πίσω; Η Ελπίδα, θα τους οδηγήσει σε ένα μέλλον ή στον χαμό τους;
Δεύτερη Πράξη: Μικρά Ασία, 1985
Επιστρέφοντας στα μέρη των προγόνων, πώς αισθάνεται στ' αλήθεια κάποιος; Οι μνήμες του ή οι ιστορίες που άκουσε σαν μικρό παιδί ζωντανεύουν μπρος στα μάτια του. Ο τόπος και ο χρόνος χάνουν τη σημασία τους, τα κρυμμένα αποκαλύπτονται και όλα σαν να αρχίζουν ξανά! Όταν γυρνά στις ρίζες, στα μέρη των δικών του, τι περιμένει να βρει και τι θα νιώσει; Πονάνε οι αναμνήσεις ακόμη ή μετατρέπονται σε δύναμη απαραίτητη για να προχωρήσει;
Τρίτη Πράξη: Μικρά Ασία, 1922
Μπλέκονται οι μοίρες των ανθρώπων μέσα στη θυσία του ολέθρου. Η ανέμη του πεπρωμένου γυρίζει και κλώθει το κόκκινο νήμα του αίματος. Ο πόνος είναι κοινός και η απώλεια δεν έχει πια όνομα. Ο μοναδικός δρόμος για τη ζωή και την ελευθερία οδηγεί απέναντι, μα είναι όλοι έτοιμοι; Θα επιλέξουν τη θάλασσα και έναν νέο τόπο ή θα μείνουν πίσω προσπαθώντας τα διασώσουν τις πληγωμένες ρίζες που αιμορραγούν;
4η πράξη: Μικρά Ασία, 1985
Το παρελθόν ενώνεται με το παρόν και μυστικά βγαίνουν επιτέλους στο φως. Ένας φόρος τιμής για εκείνους που χάθηκαν και έμειναν για πάντα πίσω στα ματωμένα χώματα του μεγάλου χαμού του 1922. Ρίζωσε στα απέναντι ο καημός και η λαχτάρα. Επιβίωσαν οι αναμνήσεις και έφτιαξαν νέους κόσμους, μα η χαμένη Πατρίδα δεν ξεχάστηκε ποτέ. Μία συνάντηση που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Θα φέρει ένα κλειδί, το κλειδί της καρδιάς, επιτέλους την κάθαρση;
Συμμετέχουν ως ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):
Μανώλης Μπαλοθιάρης, Ευανθία Μανωλάκη, Ντιάνα Ιωάννου, Μαρία Κοτσιφάκη, Βούλα Βασιλάκη, Σεραφείμ Σαράτσης, Ειρήνη Βαρδάκη, Κωνσταντίνος Μάλτας, Στέλλα Χριστοφάκη, Μανώλης Χριστάκης, Ευαγγελία Σπαθαράκη, Δέσποινα Μαρκάκη, Αναστασία Ξουλίδου, Αθηνά Σπυροπούλου, Κώστας Μαυρικάκης, Ευτυχία Μαρινάκη/ Μαρία Γιαλούση, Κατερίνα Γιοβάνογλου, Δημήτρης Γιαννίδης
Συντελεστές της Παράστασης:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαννίδης
Σκηνογραφία και κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Αθανασίου
Τοποθέτηση και επιμέλεια σκηνικών: Μανώλης Χριστάκης
Φωτισμοί: Νίκος Νικολουδάκης
Επιμέλεια μουσικής: Νίκος Νικολουδάκης
Σχεδιασμός αφίσας: Βαγγέλης Σαλακούμας
Σχεδιασμός προγράμματος: Ανδρέας Δρανδάκης
Εκτύπωση σκηνικού: Frizyart Γιάννης Λαμπράκης
Εκτύπωση προγράμματος: Αφοί Σκοκάκη
Εκτύπωση Αφίσας: Ανδρέας Δρανδάκης
Εκτύπωση μπάνερ: Frizyart Γιάννης Λαμπράκης
Φωτογραφίες προγράμματος: Στέφανος Βασαρμίδης
Προώθηση σε κοινωνικά δίκτυα: Στέλλα Χριστοφάκη
Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά και να κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι!
Η προσπάθεια μας αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράπετρας.