«Σύνδρομο Ραπουνζέλ» / Αφαίρεσαν από το στομάχι 14χρονης 700 γραμμάρια τρίχες

11:34 π.μ. - Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023
11:06 π.μ. - Τρί, 13/34/2023
Image: «Σύνδρομο Ραπουνζέλ» / Αφαίρεσαν από το στομάχι 14χρονης 700 γραμμάρια τρίχες

Το τριχοπίλημα αφαιρέθηκε και αναφέρεται ως ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως - Το κορίτσι έτρωγε και κλωστές από κουρτίνες του σπιτιού της

Αντιμέτωποι με ένα σοβαρό περιστατικό βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες γιατροί στην κλινική «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη, όταν ένα 14χρονο κορίτσι με σύνδρομο Rapunzel, μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων έχοντας στο στομάχι της μιας μεγάλη μάζα από τρίχες βάρους 700 γραμμαρίων.Το τριχοπίλημα αφαιρέθηκε και αναφέρεται ως ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως.

Η παιδοχειρουργός και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής, Κατερίνα Ραμματά, εξηγεί ότι το τριχόπλημα είναι μια μάζα από άπεπτες τρίχες που σχηματίζεται στον γαστρεντερικό σωλήνα μετά την κατάποση τους, με ποσοστό εμφάνισης από 0,06% έως 4% στον γενικό πληθυσμό.

Η κοπέλα, που έχει αναρρώσει και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, είχε τη συνήθεια να τρώει τις τρίχες των μαλλιών της για περίπου 12 χρόνια.

Το κορίτσι έτρωγε και κλωστές από κουρτίνες του σπιτιού της, αλλά και βαμβάκι από μπατονέτες, χωρίς οι γονείς της να αντιληφθούν το παραμικρό.

Πήγαν το παιδί στο γιατρό επειδή πονούσε στην κοιλιά. Μια κίνηση που ασυναίσθητα έκανε το κορίτσι, ενώ συνομιλούσε με την γιατρό, ήταν αυτή που την έκανε να σκεφθεί το ενδεχόμενο για σύνδρομο Rapunzel, είπε η γιατρός.

Το σύνδρομο Rapunzel εμφανίζεται εννέα φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες και σε αυτές τις περιπτώσεις το 80% των περιστατικών εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά ή έφηβες.

avgi.gr