«Πρότυπο» - Έφη Γιακουμάκη: Αναμενόμενα, βατά και κατανοητά τα θέματα των Νέων Ελληνικών

11:56 π.μ. - Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024
11:05 π.μ. - Παρ, 31/56/2024
Image: «Πρότυπο» - Έφη Γιακουμάκη: Αναμενόμενα, βατά και κατανοητά τα θέματα των Νέων Ελληνικών

Πανελλήνιες εξετάσεις 2024: Αυτές είναι οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας & Γλώσσας από τo Φροντιστήριo «Πρότυπο»

Η κ. Γιακουμάκη, φιλόλογος στο φροντιστήριο «Πρότυπο», μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σήμερα οι μαθητές των γενικών λυκείων.

Η κ. Γιακουμάκη μας ενημέρωσε ότι οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στην Έκθεση κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέματα για την αξία των ταξιδιών σε κείμενα της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου, του Νίκου Καζαντζάκη και σε ποίημα του Κωστή Παλαμά.  Χαρακτήρισε τα θέματα βατά καθώς δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη δυσκολία στην κατανόησή τους, οι οδηγίες ήταν ξεκάθαρα διατυπωμένες και ήταν αναμενόμενα αφού ανταποκρίνονταν στην ύλη.

Πιο συγκεκριμένα, στο κομμάτι της περίληψης είπε ότι το μόνο πρόβλημα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές είναι το να μη βγουν εκτός των επιτρεπόμενων ορίων όσων αφορά τον αριθμό των λέξεων. Νοηματικά δεν υπήρχε κάποια δυσκολία.

Στο δεύτερο θέμα, το ερώτημα Β3 ενδεχομένως να προβλημάτιζε τους μαθητές λόγω διατύπωσης ωστόσο με λίγη σκέψη δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα.

Όσων αφορά την έκθεση, η κ. Γιακουμάκη είπε ότι τα θέματα ήταν αρκετά επίκαιρα και τα κείμενα ήταν ωραία και έδιναν πολλά στοιχεία στους διαγωνιζόμενους. Το 2ο σκέλος της έκθεσης ήθελε λίγη προσοχή καθώς τα παιδιά έπρεπε να επιχειρηματολογήσουν για τις επιλογές τους. 

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέματα για την αξία των ταξιδιών. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν επίσης να απαντήσουν σε κείμενα της Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου, του Νίκου Καζαντζάκη και σε ποίημα του Κωστή Παλαμά.

Ακούστε την κ Γιακούμακη 

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Oι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και ακολουθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων μεταξύ 18 και 28 Ιουνίου για όλους τους υποψηφίους – ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Η γραπτή δοκιμασία ξεκίνησε στις 8:30 και η διάρκειά της είναι τρίωρη.