«Πάνω από 1 εκατ. ανεμβολίαστοι άνω των 50 – Αδύνατο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τον όγκο των σοβαρών περιστατικών που θα προκύψουν»
Ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε έντονη ανησυχία για «τη μεγάλη χαλάρωση μέτρων
«Ο αριθμός των ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 50 ετών είναι τόσο μεγάλος, ώστε εάν δεν ελεγχθεί άμεσα η νέα εξάπλωση της πανδημίας, θα είναι αδύνατο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τον όγκο των σοβαρών περιστατικών που θα προκύψουν» τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας πως «σε επίπεδο αριθμών πιθανότατα είμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης». Ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε έντονη ανησυχία για «τη μεγάλη χαλάρωση μέτρων, την υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων στους άνω των 50 ετών» και εκτίμησε ότι «με αυτά τα εκρηκτικά δεδομένα, το τέταρτο κύμα μπορεί να είναι σφοδρότατο, χειρότερο και από το δεύτερο και από το τρίτο».
Ο αριθμός των ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 50 ετών είναι τόσο μεγάλος, ώστε εάν δεν ελεγχθεί άμεσα η νέα εξάπλωση της πανδημίας, θα είναι αδύνατο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τον όγκο των σοβαρών περιστατικών που θα προκύψουν, εκτίμησαν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open.
«Είμαστε δυστυχώς σε πολύ μεγάλη κρίση από πλευράς εξάπλωσης και ρυθμών, πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. Πρέπει να συνεχιστούν όλα τα σοβαρά μέτρα προστασίας που υπήρχαν, αυτά που αποδίδουν πολύ και δεν πληγώνουν την οικονομία και την ενότητα της χώρας. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε πράγματα που δεν κοστίζουν, όπως το να επανέλθει η μάσκα, να βελτιωθούν οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην ανοίξουν κλειστοί χώροι σε εστίαση και ψυχαγωγία», τόνισε η κα Λινού. «Σε επίπεδο αριθμών πιθανότατα είμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ίδια για τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Τσιόδρας.
Για την πρόβλεψη Σύψα ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμη και τα 20.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η εξάπλωση του κορονοϊού, η καθηγήτρια είπε ότι «η δική μου εντύπωση από τα δεδομένα είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων διπλασιάζονται ανά εβδομάδα. Πιθανώς και νωρίτερα, με τα δεδομένα που έδειξε ο κ. Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει εκθετική αύξηση. Άρα αν σήμερα είναι 2.000 τα κρούσματα, σε μία εβδομάδα θα είναι 4.000, την επόμενη 8.000, την μεθεπόμενη 16.000. Αυτό, υπό τον όρο ότι δεν θα ληφθούν μέτρα, ότι δεν θα φοράμε μάσκες, ότι δεν θα τηρούμε αποστάσεις, ότι θα συνεχίσουμε να συνωστιζόμαστε σε μετρό και λεωφορεία, αλλά και στα μπαρ». «Με δικούς μου υπολογισμούς, θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα νοσήσουν, με ίδιο αριθμό στις ηλικίες έως 50 ετών και άνω των 50 ετών που θα νοσηλευτούν, θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που θα χρειαστούν νοσηλεία» εκτίμησε η ίδια.
«Είμαστε μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό τέταρτο κύμα»
«Δεν συμφωνώ με αυτό το αισιόδοξο σενάριο» περί μείωσης του αριθμού όσων κινδυνεύει η ζωή τους, είπε από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος. «Εμείς στην εντατική ανησυχούμε πάρα πολύ, βλέπουμε ένα εκρηκτικό μείγμα, μεγάλη χαλάρωση μέτρων, υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων στους άνω των 50 ετών που τους υπολογίζουμε σε πάνω από 600.000-700.000 (και η κα Λινού είπε ότι είναι πάνω από 1.000.000, ίσως να είναι και 1.500.000). Με αυτά τα εκρηκτικά δεδομένα, το τέταρτο κύμα μπορεί να είναι σφοδρότατο, χειρότερο και από το δεύτερο και από το τρίτο κύμα».
«Προς το παρόν υπάρχει απόλυτος έλεγχος και αυτό θέλαμε, δεν με ενδιαφέρει αν τα κρούσματα είναι 3.000, 5.000, 8.000, με ενδιαφέρει ότι αυτή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν υπάρχει. Ακούω με μεγάλη ανησυχία θεωρίες περί ελευθερίας. Πάνω από την υγεία δεν μπορεί να βάλει κανείς τίποτε άλλο, αν δεν έχεις την υγεία σου, αν χάσεις την ζωή σου, τι να την κάνεις την ελευθερία; Να την βρεις στον παράδεισο; Δίνεται μεγάλη μάχη εδώ κι έναν χρόνο να πειστούν -και δεν πείθονται. Ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό υγειονομικό κανόνα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Πρέπει να προστατευτεί με ισχύ νόμου και να είναι υποχρεωτικός άνω των 12 ετών, αν θέλουμε να ελέγξουμε την πανδημία», υποστήριξε ο κ. Καπραβέλος.
Η κα Λινού είπε ότι συμφωνεί με τον στόχο εμβολιασμό όλων άνω των 12, αλλά διαφωνεί με τον τρόπο. «Η υποχρεωτικότητα θα οδηγήσει σε “παρανομία”, άρνηση, διχασμό, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Γι’ αυτό προς το παρόν πρέπει να βγούμε όλοι να μιλήσουμε για την ανάγκη του εμβολιασμού. Γιατί ο φοβισμένος δεν χρειάζεται τιμωρία, χρειάζεται αγκαλιά». Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η δραματική διαφορά που είχαν τα διαγγέλματα Μητσοτάκη στην Ελλάδα και Μακρόν στην Γαλλία για τον εμβολιασμό, οφείλεται στο ότι σε αντίθεση με την χώρα μας, ο Γάλλος πρόεδρος «ίσως μπόρεσε να εκφράσει αυτή την αγκαλιά. Εγώ στους δικούς μου ανθρώπους που υπάρχουν 2-3 αρνητές, δεν λέω απειλές. Λέω “σε παρακαλώ”, “σε ικετεύω, για σένα, τον μπαμπά σου, το ανιψάκι σου, εμβολιάσου”. Αυτός είναι προς το παρόν ο καλύτερος τρόπος».
«Είμαστε μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό τέταρτο κύμα, που απειλεί την ανθρώπινη ζωή με υπερ-μεταλλάξεις. Δεν έχουμε άλλο χρόνο να κερδίσουμε. Γιατρός είμαι, ποτέ δεν θέλω να υποχρεώσω κάποιον να αντιμετωπίσει την αρρώστια του. Αλλά πρόκειται περί μείζονος θέματος προστασίας της δημόσιας Υγείας. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί» κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.
thepressproject.gr