«Μπορεί να κλείσουν τα μαγαζιά» εκτιμά ο Δερμιτζάκης - Τι είπε για τον εμβολιασμό των υγειονομικών

7:43 π.μ. - Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021
07:02 π.μ. - Πέμ, 04/43/2021
Image: «Μπορεί να κλείσουν τα μαγαζιά» εκτιμά ο Δερμιτζάκης - Τι είπε για τον εμβολιασμό των υγειονομικών

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, «η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας»

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», κάνοντας λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία όπως είπε «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του αριθμού τεστ covid που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας.

«Δεν σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε» είπε.

Και συνέχισε: «Το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δεν φθάνει για τη διαχείριση».

Ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού τον έλεγχο της κινητικότητας. «Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί».

Νέα μέτρα

Επιπλέον, εκτίμησε ότι βάσει της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα. «Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά στα τελευταία δε, τόνισε πως «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση».

«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριότητων δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο συνωστισμό. «Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους».

«Να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς»

Τέλος, τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

«Όταν κάποιος αποφασίζει να δουλέψει στον υγειονομικό χώρο έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς. Δεν θα έλεγα γενικά και για πάντα. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία δικαιολογείται απόλυτα. Στην Ελλάδα το θέμα των εμβολιασμών έμπλεξε με συνδικαλιστικά ενδιαφέροντα. Και αυτό είναι πολύ κακό και πρέπει να σταματήσει άμεσα».

in.gr