«Λευκός καπνός» για Creta Farms: Συμφωνία τραπεζών με Impala

2:16 μ.μ. - Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020
02:02 μ.μ. - Πέμ, 06/16/2020
Image: «Λευκός καπνός» για Creta Farms: Συμφωνία τραπεζών με Impala

Για την εξυγίανση της εταιρίας

Ανοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση της Creta Farms. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης «κλείδωσε» η συμφωνία της Impala με τις Τράπεζες για την εξυγίανση της Creta Farms, αναφέρουν στο Capital πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι 5 πιστωτικών ιδρυμάτων, δυο εταιριών factoring και νομικοί σύμβουλοι των εμπλεκομένων μερών υπέγραψαν το τελικό κείμενο για την εξυγίανση της χειμαζόμενης κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

Το νομικό κείμενο το οποίο θα κατατεθεί με την αίτηση εξυγίανσης της εταιρείας στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου θα πρέπει να εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Εκτός από τη γενική συνέλευση και το Πρωτοδικείο, η συμφωνία θα περάσει και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Για την επίτευξη της συμφωνίας η Creta Farms έχει αναρτήσει και σχετική ανακοίνωση στον διαδικτυακό της τόπο. Στην ανακοίνωση αναφέρει πως «ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της και τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή, την εταιρεία «IMPALA HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», θυγατρική της «BELLA BULGARIA S.A.» και επετεύχθη Συμφωνία Εξυγίανσης της Εταιρείας. Η Συμφωνία αυτή θα ολοκληρωθεί και θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση της σχετικής επικύρωσής της (σύμφωνα με τα άρθρα 106β και δ του Ν. 3588/2007 όπως ισχύει) από τις αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές. Δεδομένων των ανωτέρω, η Εταιρεία θα προβεί άμεσα στην κατάθεση της αίτησης προς επικύρωση της ως άνω υπογραφείσας Συμφωνίας Εξυγίανσης ενώπιον του αρμοδίου Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου».

Το σχέδιο του επενδυτή για την Creta Farms

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεταβίβαση σημαντικού τμήματος του ενεργητικού σε νέα εταιρεία συμφερόντων της Impala με τη μορφή εισφοράς σε είδος. Επίσης, προβλέπει, όπως είχε γράψει το Κεφάλαιο, τη μεταβίβαση μέρους και συγκεκριμένα 40 εκατ. ευρώ των δανειακών της υποχρεώσεων που σήμερα ξεπερνούν τα 109 εκατ. ευρώ και ρύθμιση αποπληρωμής αυτών σε βάθος 10ετίας, όπως και μεταβίβαση σημαντικού μέρους των υποχρεώσεών της προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι οφειλές της Creta Farms το 2018 ανέρχονταν στα 153,054 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα χρέη της εταιρείας ξεπερνούν τα 12,456 εκατ. ευρώ, οι εμπορικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στο ποσό των 26,187 εκατ. ευρώ. Ενώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οφείλει 15 εκατ. ευρώ, 47,55 στο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Pireaus snf designated activity company, CAIRO Νο3 finance designated activity company. Επιπλέον έχει άνοιγμα 12,623 εκατ. ευρώ προς την Pireaus snf designated activity company, 9,564 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα, 8,028 εκατ. ευρώ προς την Eurobank, 6,352 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, κ.ά.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο ο επενδυτής θα επενδύσει συνολικά 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ θα τα βάλει ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, και τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν την πρώτη διετία μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, αναφέρουν άλλες πηγές.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση από τις Τράπεζες των 4 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη εγκρίνει, αυτό θα γίνει μόλις και κατατεθεί η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 β&δ και η κατάθεσή του σχεδίου εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, αναφέρουν πηγές με γνώση.

capital.gr