«Κρήτη το νησί μου» - Ένας φορέας για την ανάδειξη της κρητικής διατροφής

10:55 π.μ. - Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022
10:04 π.μ. - Τετ, 06/55/2022
Image: «Κρήτη το νησί μου»  - Ένας φορέας για την ανάδειξη της κρητικής διατροφής

Η Θεανώ Βρέντζου, πρόεδρος του φορέα, μιλά στον Ηχώ 99,8

Αναφορικά με τον Παγκρήτιο φορέα προώθησης του κρητικού ελαιόλαδου, με την επωνυμία «ΑΕΣ ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ ΑΕ», στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι εννέα συνεταιριστικών οργανώσεων, από όλο το νησί, μίλησε στον Ηχώ 99,8 η Διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα, πρώην αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κα Θεανώ Βρέντζου.

Τοποθετήθηκε καταρχάς για την επισιτιστική κρίση, λέγοντας ότι η περιφέρεια Κρήτης έχει μια περιφερειακή στρατηγική που προέκυψε μετά από συνεργασία φορέων, παρατάξεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κλπ σε έναν ορίζοντα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.

Η Περιφέρεια θα μπορούσε να υλοποιήσει έναν τέτοιο σχεδιασμό εαν είχε τους πόρους. Πλέον όμως με βάση τα τωρινά δεδομένα η ενεργειακή, επισιτιστική και πολεμική κρίση είναι μια βόμβα στα θεμέλια της ανάπτυξης. Προϋπήρξε η κρίση με την πανδημία, πλέον των 10 χρόνων οικονομικής κρίσης. Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα, για να έχει ο κόσμος να φάει, τόνισε.

Πρόσθεσε, σε ότι αφορά το ελαιόλαδο ότι, ως «ΑΕΣ ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ ΑΕ» ερχόμαστε να αποδείξουμε στον καταναλωτή, ότι είμαστε εδώ ,να διαθέσουμε ένα ασφαλές και ποιοτικό προϊόν, ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προωθώντας παράλληλα τα οφέλη της κρητικής διατροφής, που είναι συνυφασμένη με το ποιοτικό ελαιόλαδο.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να πάμε στην τυποποίηση υπό όρους και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τις συνθήκες υγιεινής και την ασφάλεια του προϊόντος. Είναι σημαντικό εδώ, οι παραγωγοί να αγκαλιάσουν την «ΑΕΣ ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ ΑΕ» και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε και να αναδείξουμε του ισχυρό brand name που λέγεται Κρήτη, ώστε και ο παραγωγός να πάρει την πολυπόθητη προστιθέμενη αξία.

Βέβαια, τόνισε, χρειάζεται η στήριξη από την πολιτεία και λήψη μέτρων ευρύτερα για τον πρωτογενή τομέα, με μείωση του κόστους ενέργειας, ρύθμιση χρεών, κρατική ενίσχυση για τη στήριξη των προϊόντων, έλεγχοι στην αγορά κλπ.

Σε άλλο σημείο μίλησε τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης και αλληλοϋποστήριξης των τομέων της οικονομίας της Κρήτης , πρωτογενής τομέας, μεταποίηση, τουριστικός τομέας, και σε αυτό το επίπεδο ο φορέας «Κρήτη το νησί μου» στον οποίο προεδρεύει έρχεται να καταθέσει προτάσεις και να αναζητήσει λύσεις προκειμένου να μπει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, αλλά και στις υπηρεσίες και η Κρήτη να γίνει ένας μοναδικός προορισμός, έχοντας ως φάρο την κρητική διατροφή.

Στόχος του φορέα η ανάδειξη, προβολή και προώθηση ενός υγιούς αγροδιατροφικού προτύπου, στηριζόμενου κυρίως στον διατροφικό πολιτισμό και στην κουλτούρα μας, παράλληλα με την βιοποικιλότητα και το εξαιρετικό κλίμα του νησιού, με καλλιεργητικές πρακτικές απόλυτα εναρμονισμένες με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για σεβασμό στο περιβάλλον.