«Κόκκινη κάρτα» Καραμανλή σε Μητσοτάκη

9:33 π.μ. - Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022
09:09 π.μ. - Πέμ, 01/33/2022
Image: «Κόκκινη κάρτα» Καραμανλή σε Μητσοτάκη

Ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μαξίμου έστειλε απόψε ο Κώστας Καραμανλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ζητώντας να χυθεί «άπλετο φως» στην υπόθεση

Μιλώντας στα Ανώγεια σε πολιτική εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, με αφορμή τα 10 χρόνια απ' τον θάνατό του, ο πρώην πρωθυπουργός, που σπάνια κάνει δημόσιες τοποθετήσεις τα τελευταία χρόνια, δεν μάσησε τα λόγια του.

Αναφέροντας ότι ο Γ. Κεφαλογιάννης είχε «την ασυμβίβαστη προσήλωση στα θέματα διαφάνειας», άρχισε το σφυροκόπημα προς την κυβέρνηση για το σκάνδαλο που έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα, ειδικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως! » τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

Και συνέχισε στο ίδιο ύφος, εκθέτοντας ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας:  «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια  δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που  διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Απολαυστική ήταν η μαντινάδα - καρφί που επιφύλαξε για το τέλος:

«Αντί επιλόγου:« Άλλο το να ΄σαι αετόςκαι άλλο να τον κάνεις.Άλλο το να θωρείς κορφέςκαι  άλλο να τις φτάνεις».

Εθνικά θέματα και πόλεμος στην Ουκρανία

Παρέμβαση όμως έκανε και για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα επανέλαβε τη διαφοροποίησή του για το θέμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς όπως και στην τελευταία του εμφάνιση σε εκδήλωση πριν από λίγους μήνες τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος, την ώρα που η κυβέρνηση έστελνε πολεμικό υλικό.

Ορμώμενος απ' τη φράση «στα μεγάλα εθνικά θέματα δεν χωρούν παραχωρήσεις» που συνήθιζε να λέει ο Γ. Κεφαλογιάννης, σημείωσε ότι «η διαχρονικά υπεύθυνη και δικαιωμένη αυτή στάση αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα στις μέρες μας».

Ειδικότερα ανέφερε τα εξής: «Το διεθνές σκηνικό έχει εισέλθει σε φάση αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης. Η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η παράταση του πολέμου εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ευταξία. Ήδη είναι παραπάνω από εμφανής η πιθανότητα εντάσεων, ίσως και αναφλέξεων και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, λόγω Ταϊβάν, αλλά και στα γειτονικά μας Βαλκάνια. Και όλα αυτά εν μέσω ενεργειακής, επισιτιστικής και οικονομικής κρίσης που επιβαρύνει δυσβάσταχτα  τις ευρωπαϊκές χώρες, πρωτίστως βέβαια τα ασθενέστερα  κοινωνικά στρώματα. Η δε εικόνα της Δύσης, μπροστά στο καινοφανές σκηνικό και τις προκλήσεις των αναθεωρητικών δυνάμεων, είναι αποκαρδιωτική. Εμφανές έλλειμμα ηγεσίας, αδύναμες ή υπό κατάρρευση κυβερνήσεις, αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και απαξίωση των πολιτικών συστημάτων. Ειδικά μάλιστα στην Ευρώπη, που προφανώς μας αφορά και πιο άμεσα. Είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνιστεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να αντιδράσει συντονισμένα και τολμηρά. Διαφορετικά μας περιμένουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Για τη χώρα μας η κατάσταση επιβαρύνεται  ακόμη περισσότερο γιατί αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη. Αψηφώντας κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo και να επιβάλλει την ηγεμονία της, δυστυχώς άλλοτε με την σύμπραξη και άλλοτε με την ανοχή ή επιτήδεια ουδετερότητα των βασικών πρωταγωνιστών της διεθνούς ζωής. Είναι μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό  που καλείται η χώρα μας να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό, διευρύνοντας τα διεθνή της ερείσματα, βελτιώνοντας διαρκώς την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα και κυρίως, πάνω απ΄ όλα, διαφυλάσσοντας και σφυρηλατώντας την εθνική ομοψυχία και την αποφασιστικότητα  του συνόλου του Ελληνισμού να αποκρούσει παντοιοτρόπως κάθε απόπειρα σφετερισμού  των δικαίων του».

Η απολογητική απάντηση του Μαξίμου

Στη γνωστή γραμμή που έχει κινηθεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, κινήθηκαν και απόψε κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

«Aπό την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄ αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών» σχολίαζαν.

efsyn.gr