«Καμπανάκι» Χιλετζάκη: Απειλή για την Ευρώπη οι εισαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου από Τυνησία και Τουρκία

10:21 π.μ. - Δευτέρα, 12 Μαΐου 2025
10:05 π.μ. - Δευ, 12/21/2025
Image: «Καμπανάκι» Χιλετζάκη: Απειλή για την Ευρώπη οι εισαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου από Τυνησία και Τουρκία

Σημαντικές επισημάνσεις για την αγορά του ελαιολάδου, τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, τα προβλήματα των παραγωγών αλλά και τον νέο ευρωπαϊκό σχεδιασμό στην αγροτική πολιτική, έκανε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Μύρων Χιλετζάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8

Ο κ. Χιλετζάκης αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του ελαιολάδου, εξηγώντας ότι «υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες που δεν διακινούνται γιατί η τιμή δεν ικανοποιεί τον παραγωγό». Όπως υπογράμμισε, «όταν η τιμή βάζει μέσα τον παραγωγό, το λάδι δεν πωλείται».

Το κόστος παραγωγής και η πίεση από τις εισαγωγές

Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ σημείωσε πως το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί ραγδαία λόγω της ανόδου στα μεροκάματα, που από τα 50 ευρώ έφτασαν τα 70 και 80. «Η τιμή του ελαιολάδου βασίζεται κυρίως στο εργατικό κόστος και η αλλαγή αυτή έχει διαμορφώσει μια νέα οικονομική πραγματικότητα», τόνισε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι την ώρα που επιβάλλονται αυστηρά πρότυπα στην ευρωπαϊκή παραγωγή, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τεράστιες εισαγωγές από την Τυνησία και την Τουρκία, σε τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές.

«Η Ισπανία και η Ιταλία είναι πολύ οργανωμένες χώρες στον τομέα του ελαιολάδου. Παρ’ όλα αυτά, τα αποθέματά τους είναι οριακά και δεν καλύπτουν τη ζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτηση, εξαγωγές και ποιοτική υποβάθμιση

Ο κ. Χιλετζάκης έκανε ειδική αναφορά στις εξαγωγές, λέγοντας ότι «η Ισπανία πούλησε φέτος 65.000 τόνους μόνο τον Μάρτιο, ενώ η συνολική ζήτηση ανέρχεται πλέον σε πάνω από 1,4 εκατομμύρια τόνους». Επεσήμανε, επίσης, τη μεγάλη απορρόφηση ευρωπαϊκού ελαιολάδου από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα του ιταλικού.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ανησυχία του για την είσοδο τυποποιημένου ελαιολάδου από Τυνησία και Τουρκία, το οποίο – όπως είπε – δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά. «Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα υποστούν σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε.

Αναγκαίος νέος σχεδιασμός – Προκλήσεις για την Ελλάδα

Αναφερόμενος στην ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής της Ε.Ε., ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ τόνισε ότι «αν δεν προστατευτεί το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο, τότε η ήπειρος θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον». Στο ίδιο πνεύμα, κάλεσε για άμεσο σχεδιασμό: «Χρειάζεται ένας νέος ευρωπαϊκός σχεδιασμός, με σαφές στρατηγικό πλαίσιο για την προστασία και την ενίσχυση της παραγωγής».

Ο κ. Χιλετζάκης σχολίασε και την επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκου, στην Κρήτη, λέγοντας πως «ανέφερε νέο στρατηγικό σχέδιο για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά δεν είχαμε τον χρόνο να δούμε τι περιλαμβάνει». Αναρωτήθηκε εάν το σχέδιο αυτό λαμβάνει υπόψη τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Απειλή μείωσης των κονδυλίων – Ανάγκη στήριξης της παραγωγής

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση της ΚΑΠ και τις διαπραγματεύσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2028-2034, προειδοποίησε πως «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μείωσης των κονδυλίων της χώρας μας έως και 50%, από 2 δισ. σε 1 δισ. ευρώ», ειδικά με την ένταξη χωρών όπως η Ουκρανία.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον προηγούμενο στρατηγικό σχεδιασμό, επισημαίνοντας ότι «τα χρήματα δεν κατευθύνονταν στην παραγωγή και δεν έπιαναν τόπο». Υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει η λογική των επιδοτήσεων: «Δεν μπορεί να επιδοτείται κάποιος που δεν παράγει. Είναι άδικο και καταχρηστικό. Η ενίσχυση πρέπει να πηγαίνει σε όσους παράγουν και να βασίζεται στην παραγωγικότητα».

Το ελαιόλαδο και η απογοήτευση στον αγροτικό κόσμο

Ο κ. Χιλετζάκης αναφέρθηκε στην απογοήτευση των αγροτών, λέγοντας πως «με τις υψηλές τιμές των προηγούμενων ετών, ο κόσμος ξαναμπήκε στην καλλιέργεια. Τώρα, όμως, απογοητεύεται και πάλι».

Τέλος, τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική στην πώληση του ελαιολάδου. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να εξάγουμε χύμα. Αυτά τα λέμε χρόνια, αλλά στην πράξη κάτι πάντα κολλάει».