«Γρίφος» η μεταφορά του Αγίου Φωτός στους πιστούς - Πότε θα φτάσει σε Αθήνα και Κρήτη

2:01 μ.μ. - Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020
02:04 μ.μ. - Δευ, 13/01/2020
Image: «Γρίφος» η μεταφορά του Αγίου Φωτός στους πιστούς - Πότε θα φτάσει σε Αθήνα και Κρήτη

Το Άγιο Φως θα φτάσει μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Μεγάλο Σάββατο

Μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα φτάσει το Άγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο, καθώς δεν θα υπάρχουν ειδικές πτήσεις για τη διασπορά του σε άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και η Κρήτη.

Πάντως, εξακολουθεί να παραμένει «γρίφος» η μεταφορά του Αγίου Φωτός στους πιστούς μετά και το φρένο που έβαλε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην πρωτοβουλία που πήραν κάποιοι δήμοι ανά την Ελλάδα για την κατ’ οίκον παράδοσή του.

Η κυβέρνηση εξαρχής απέρριψε το ενδεχόμενο να μην μεταφερθεί καθόλου το Άγιο Φως στην Αθήνα τόσο για συμβολικούς λόγους όσο και για να δείξει ότι η ζωή συνεχίζεται.

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Αθήνα

Το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει στη Αθήνα στις 7 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και διπλωματικές διαβουλεύσεις του ελληνικού Υπ.ΕΞ. με το Ισραήλ για το πώς θα μεταφερθεί το Άγιο Φως αποφασίστηκε η μεταφορά του να μην γίνει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος -όπως γινόταν κάθε χρόνο-αλλά με αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρίας.

Σ΄ αυτό θα μεταβαίνουν μόνο δύο επιβάτες, ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα πατέρας Δαμιανός και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος. Φτάνοντας στο Ισραήλ κανείς από τους δύο δεν πρόκειται να κατέβει από το αεροπλάνο γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Το Άγιο Φως συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων από τα Ιεροσόλυμα θα παραδοθεί με ειδικό απεσταλμένο στο αεροπλάνο της ελληνικής αντιπροσωπείας. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσουν τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί για την παραλαβή του.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος φέτος δεν θα υπάρξει υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τιμητικό άγημα ευζώνων και στρατιωτική μπάντα. Αντίθετα, θα υπάρχει ένα μικρό άγημα 8 ατόμων το οποίο θα αποδώσει τις προβλεπόμενες τιμές και την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστας Βλάσης.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη το Μ. Σάββατο

Το Άγιο Φως θα ταξιδέψει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόνο στη Θεσσαλονίκη και δεν θα υπάρχουν ειδικές πτήσεις για τη διασπορά του σε άλλες περιοχές της χώρας. Με δρομολογημένες πτήσεις της επόμενης μέρας θα μεταφερθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα φτάσει στους πιστούς λόγω και των περιοριστών μέτρων κυκλοφορίας.

Πηγή: ethnos.gr