«Φούντωσε» ξανά ο κορωνοϊός στην Ιεράπετρα

9:45 π.μ. - Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022
09:06 π.μ. - Παρ, 24/45/2022
Image: «Φούντωσε» ξανά ο κορωνοϊός στην Ιεράπετρα

Φόβοι Ν. Τζανάκη ότι θα αυξηθούν νοσηλείες και θάνατοι – Τι είπε για την 4η δόση

Έντονος ο προβληματισμός για τα αυξημένα  κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στο Λασίθι και την Ιεράπετρα με αρκετούς συμπολίτες να νοσούν, ή να επανανοσούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ μίλησε στον Ηχώ 99,8  εξηγώντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται  καθώς έχει επικρατήσει το στέλεχος Όμικρον 5 που δεν «καταλαβαίνει»  από το εμβόλιο, ή από προηγούμενες νοσήσεις και διασπά την ανοσία που έχει επιτευχθεί. Επιπλέον, έχει καταργηθεί η μάσκα και  πλέον ο κόσμος συμμετέχει σε εκδηλώσεις, συνεστιάσεις, σε χώρους διασκέδασης όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ανέφερε.

Αντιικά φάρμακα

Πρόσθεσε ότι, η εξέλιξη  αυτή δεν τον ανησυχεί όπως πέρυσι, καθώς η κοινωνία είναι εμβολιασμένη αλλά και γιατί η ιατρική έχει πλέον όπλα που είναι τα εμβόλια και αντιικά φάρμακα. Αυτό που ανησυχεί κάθε φορά που υπάρχει  έξαρση είναι η  πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και το ότι δεν ξέρουμε και πως θα εξελιχθεί ο ιός.
Τώρα σε ότι αφορά τα αντιικά φάρμακα, αυτά υπάρχουν πλέον και στα φαρμακεία. Χρειάζεται όμως  προσοχή εάν κάποιος  παίρνει  φάρμακα για αυτό κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος συγχορήγησης φαρμάκων.

Εμβολιασμός και 4η δόση

Ενώ σε ότι αφορά στον  εμβολιασμό είπε ότι  έχουμε σαφείς ενδείξεις  πως η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) προσφέρει κάτι, όχι όπως η 3η ,  στην ηλικιακή ομάδα πάνω από 60 ετών. Για τους κάτω των 60 ετών η σχέση κόστους - ωφέλειας φαίνεται να είναι οριακή. Συστάσεις μπορούν να γίνουν ανάλογα και με την περίπτωση του καθενός. Ωστόσο ένας άνθρωπος που έχει εμβολιαστεί 3 φορές ή έχει νοσήσει και εμβολιαστεί κλπ , είναι κάτω από 50 ετών που δεν έχει συνοδά νοσήματα ή έχει καλώς ρυθμισμένα, εκτιμάται ότι δεν κινδυνεύει και θα μπορούσε να περιμένει το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Κάθε περίπτωση όμως  πρέπει να εξετάζεται χωριστά, εξήγησε.  

Τόνισε ότι τα εμβόλια δεν θωρακίζουν κάποιον από το να μη μολυνθεί. Θωρακίζουν τον οργανισμό  από τη σοβαρή νόσηση. Κλείνοντας επεσήμανε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής.