«Έρχονται» και στην Κρήτη τα μονοκλωνικά αντισώματα - Πώς θα χρησιμοποιηθούν στη «μάχη» της πανδημίας

7:30 π.μ. - Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021
07:03 π.μ. - Τετ, 24/30/2021
Image: «Έρχονται» και στην Κρήτη τα μονοκλωνικά αντισώματα - Πώς θα χρησιμοποιηθούν στη «μάχη» της πανδημίας

Αναμένονται σε μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και σε μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης να έρθουν τα μονοκλωνικά αντισώματα που θα χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς στην αντιμετώπιση σοβαρών νοσηλειών κορωνοϊού μετά το πράσινο φως που άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων όπως τόνισε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αχιλλέας Γκίκας μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV.

Βέβαια οι περιορισμένες ποσότητες που θα έρθουν στα ελληνικά νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες στοιχείο που θα είχε διαφορετική έκβαση αν ο ΕΜΑ αλλά και η Ευρώπη γενικότερα εξ αρχής είχαν κινηθεί αποφασιστικά για να εξασφαλίσουν μεγάλες παραγγελίες μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα αποτελούσαν επί της ουσίας ένα δυνατό ανάχωμα στην εξέλιξη της πανδημίας στη Ευρώπη κάτι που από τη πρώτη φορά υπογραμμίζονταν από την ΚΡΗΤΗ TV με βάση και την μεγάλη αποτελεσματικότητα που έχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα στην καταπολέμηση του φονικού ιού.

Ωστόσο και η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα μέσω του ΕΟΦ να ανάψει το πράσινο φως στη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων κάτι που όπως είχε αποκαλύψει η ΚΡΗΤΗ TV θα έδινε στη χώρα ένα δυνατό όπλο αλλά και ένα ουσιαστικό προβάδισμα στην εξέλιξη της πανδημίας αλλά και στον έλεγχο πιθανών σοβαρών περιστατικών θέτοντας παράλληλα τη βάση και για μείωση της θνητότητας.

Τα φάρμακα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, άλλων αυτοάνοσων παθήσεων όπως είναι η πολλαπλή σκλήρυνση και αρκετών μορφών καρκίνου, ενώ αποδείχθηκαν και πολύτιμο «όπλο» στην αντιμετώπιση της Covid λοίμωξης.

Στην Αμερική, τα μονοκλωνικά αντισώματα δύο φαρμακευτικών εταιριών -της Regeneron και της Eli Lilly- έχουν λάβει έγκριση από τον FDA και μετά την χορήγησή τους στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, χορηγούνται πλέον ευρέως στην κλινική πράξη. Πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε έγκριση για τον συνδυασμό δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων της Lilly, ανάβοντας το πράσινο φως για την κυκλοφορία τους στην Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή:

neakriti.gr