«Ελλάδα, Τουρκία ... Κρήτη» : Εκδήλωση το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στην Ιεράπετρα

11:08 π.μ. - Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022
11:12 π.μ. - Πέμ, 01/08/2022
Image: «Ελλάδα, Τουρκία ... Κρήτη» : Εκδήλωση  το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου   στην Ιεράπετρα

Ο ομιλητής - καθηγητής Βασίλης Σπανός στον Ηχώ 99,8

Ο Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας & Πολιτισμού Ιεράπετρας.. ΙΕΡΑΠΥΤΝΑ Σας προσκαλεί στην διάλεξη "Ελλάδα, Τουρκία &... Κρήτη" που θα γίνει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στην αίθουσα “ Μελίνα Μερκούρη” στην Ιεράπετρα και ώρα 7.00 το απόγευμα. Συνδιοργανωτές : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, και το ΝΠ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. Δήμου Ιεράπετρας ΟΜΙΛΗΤΗΣ θα είναι ο καθηγητής ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΑΝΟΣ

Περίληψη της ομιλίας:

"Οι κατακλυσμιαίες αλλαγές που παρατηρούνται σε ολόκληρη την υφήλιο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αδράνειας για τα έθνη-κράτη, τα οποία καλούνται να επαναπροσδιορίσουν το στίγμα τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση, ούσα αναπόσπαστο μέρος του νευραλγικού χώρου της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου τα γεωπολιτικά δεδομένα απαιτούν πολυσύνθετη ανάλυση, ένεκα της διένεξης που υφίσταται με την Τουρκία. Η κατανόηση της γεωπολιτικής ως έννοιας & φαινομένου, το κοινωνικό, πολιτισμικό & ιστορικό υπόβαθρο των δύο χωρών αλλά & ο στρατηγικός σχεδιασμός του μέλλοντος της κάθε χώρας ξεχωριστά, διαδραματίζουν τον πλέον σημαίνοντα ρόλο. Η γνώση, η κατανόηση της γνώσης & η εφαρμογή του πυρήνα οποιουδήποτε πολιτισμικού κεφαλαίου, σχηματίζουν το τρίπτυχο της βάσης του σημαντικότερου πυλώνα της γεωπολιτικής & της εξασφάλισης της βιωσιμότητας ενός έθνους εις το διηνεκές. Πέραν των προηγουμένων, επισημαίνεται η καίρια & κομβική δυναμική της Κρήτης που αφορά αφενός στην αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης & αφετέρου, στην αντίληψη που οφείλει να διακρίνει ολόκληρη τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ραντεβού με την ιστορία & τη συνείδηση - ατομική & συλλογική - πλησιάζει ολοένα & περισσότερο".

Ο κ. Σπανός μίλησε στον Ηχώ 99,8 κάνοντας αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες. Στάθηκε ακόμη στο πως η Ελλάδα αντιδρά απέναντι σε όλα αυτά αλλά και στο πώς το ενεργειακό επηρεάζει τις σχέσεις χωρών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

hxonews